Aventurile Bucătăraşilor – ateliere de gătit şi cultură generală
https://www.ziarulmetropolis.ro/aventurile-bucatarasilor-ateliere-de-gatit-si-cultura-generala/

S-au luat un pumn de entuziasm, plus o lingură de râsete şi, peste, un praf de pasiune. Amestecate bine, bine, au fost băgate în cuptorul pe lemne, de cultură generală, şi lăsate la copt 2 ore. Asta este reţeta după care Aventurile Bucătăraşilor urmează să funcţioneze.

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2015

Chiar dacă sună a turnir cu provocări între polonice sau cu mese pantagruelice, proiectul Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare şi Emancipare Profesională, (IADEP), Aventurile Bucătăraşilor, este, înainte de orice, sau îşi propune să fie, o variantă de învăţare informală, pentru copii şi tineri, în aşa fel încât informaţiile care pe băncile şcolii par aride şi nesărate (ca să fie păstrat tonul gastronomic), să fie mult mai uşor îngurgitate.

De aceea, în fiecare zi de miercuri, pe perioada vacanţei de vară, de la orele 11, până la 13, copiii, la început, au la dispoziţie un Chef Bucătar, pe Daniel Grosu, împreună cu care vor învăţa, crea şi mânca la final, specialităţi care se regăsesc pe toate meridianele lumii. Fiecare întâlnire de miercuri va aduce la pupitrul de gătit o altă ţară sau altă zonă a lumii, iar cu ajutorul bucatelor savuroase, mirodeniilor gustoase şi culturii incitante, copiii vor redescoperi lumea în alte forme.

Deocamdată, doar copiii vor fi beneficiarii lecţiilor atipice de cultură generală, dar, în scurt timp şi pentru părinţi se pregăteşte ceva, fie concursuri alături de juniorii lor, fie zile tematice, cu dedicaţie.

Prima întâlnire, de altfel lansarea proiectului, are loc pe 19 iunie. Este şi prima lecţie de cultură în bucate, unde bucătăraşii vor găti la comanda aprender español ! (să învăţăm limba spaniola!). Iar cuvintele de ordine vor fi tapas, paella, fritata, churros toate pe ritmuri de salsa şi în paşi de dansuri latino, cu instructori de excepţie, maeştri în domeniu.

fluturas 10x21 Bucatarasi v3

Aşa că, nici nu se atârnă bine în cuier uniforma de şcoală, că asociaţia vine cu şorţuleţul şi boneţica, poate, cine ştie, a unor viitori aşi în bucătărie.

Mai multe informaţii, aici şi aici.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.