Azi începe FILB
https://www.ziarulmetropolis.ro/azi-incepe-filb/

Cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti începe azi, 2 decembrie, la ora 19.00, la Clubul Ţăranului.

Un articol de Liliana Matei|2 decembrie 2015

FILB este cel mai important festival independent de literatură din România. Iată programul acestei ediții:

MIERCURI, 2 DECEMBRIE 2015

Ora 18.30: FILB în direct la Timpul prezent, cu Adela Greceanu și Matei Martin, la Radio România Cultural

Ora 19.00: FILB „classic”
• Deschiderea celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la București – Bogdan-Alexandru Stănescu, Președintele Festivalului
• Lectură Dana Grigorcea – fragment din romanul Das primäre Gefühl der Schuldlosigkeit, Dörlemann Verlag, 2015, traducere din limba germană de Maria Irod, carte în curs de apariţie la Editura Humanitas
• Lectură György Dragomán – din romanul Rugul, Editura Polirom, 2015, traducere din limba maghiară de Ildikó Gábos-Foarță
• Lectură Adriana Bittel – povestirea Concordanţa timpurilor, din antologia Cartea Simţurilor, Editura Humanitas, 2015
• Lectură Ion Iovan – din volumul M J C, Editura Polirom, 2015
• Dialog deschis – moderatori: Adela Greceanu și Matei Martin
• Dialog cu publicul

JOI, 3 DECEMBRIE 2015

Ora 18.30: FILB în direct la Timpul prezent, cu Adela Greceanu și Matei Martin, la Radio România Cultural
Ora 19.00: FILB „classic”
• Lectură Iván Repila – din romanul Băiatul care a furat calul lui Attila, Editura Univers, 2015, traducere din limba spaniolă de Simona Sora
• Lectură Burhan Sönmez – fragment din romanul Istanbul Istanbul, în curs de apariție la Editura Polirom, traducere din limba turcă de Leila Ünal
• Lectură Octavian Soviany – din romanul Moartea lui Siegfried, Editura Cartea Românească, 2015
• Lectură Cosmin Perța – din romanul În urmă nu mai e nimic, Editura Polirom, 2015
• Dialog deschis – moderatori: Adela Greceanu și Matei Martin
• Dialog cu publicul

VINERI, 4 DECEMBRIE 2015

Ora 19.00: Literary Death Match
Powered by Adrian Todd Zuniga
Participă: Tara Skurtu, Svetlana Cârstean, Răzvan Țupa, Mugur Grosu
Juriul: Luiza Vasiliu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Andrei Gheorghe
„…cele mai antrenante lecturi la care am asistat vreodată!“ (Los Angeles Times)
„Evenimente ca Literary Death Match sînt menite să revitalizeze aerul cool al lumii tipărite.“ (Interview Magazine)

12
/05
/21

Editura Frontiera anunță apariția unui titlu de excepție: „Haiku siberian”, un roman grafic lituanian despre deportarea în Siberia a unui băiețel, Algis, împreună cu familia sa. Scris de Jurga Vilė și ilustrat de Lina Itagaki, romanul a impresionat lumea europeană a cărții încă de la apariția sa, în 2017.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Asociația Culturală Control N a lansat programul educațional Eu x 3 – ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni. Atelierele se desfășoară în perioada 12-30 aprilie 2021, în trei licee bucureștene: Liceul Teoretic “Ștefan Odobleja”, Liceul Teoretic Bulgar “Hristo Botev” și Liceul Teoretic Atlas.

22
/04
/21

Vineri, 23 aprilie, la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită la a doua ediție a întâlnirilor „Merită să discutăm despre”. Vom avea de această dată un dialog cu oameni care au o experiență lungă în a crea ocazii în care copiii și adolescenții să se poată exprima, să aibă acces la cărți și lectură, la explicații în plus și ajutor la lecții.

21
/04
/21

Pe 25 aprilie 2021, de la ora 19.30, Radio România Cultural se alătură miilor de femei din toată lumea care vor citi prologul cărții „Rugăciune pentru Cernobîl”, a scriitoarei Svetlana Aleksievici, laureată cu Premiul Nobel în anul 2015.

20
/04
/21

Scriitorul israelian David Grossman este laureat al Berman Literature Prize pentru romanul Iti hayim meshek harbe (2019, traducere în limba suedeză de Natalie Lantz: Med mig leker livet, 2020), publicat și în limba română, în anul 2020, în colecția „Biblioteca Polirom”, cu titlul De mine viața și-a tot rîs, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu.

20
/04
/21

Joi, 22 aprilie, la ora 19.30, profesorul de psihologie și neuroștiințe la Princeton Michael S.A. Graziano va fi invitat la un dialog #live #online, în limba engleză, cu Alexandru Babeș, conducătorul grupului de neurofiziologie senzorială în cadrul Departamentului de Anatomie, Fiziologie şi Biofizică, Facultatea de Biologie, Universitatea din Bucureşti, și Dragoș Iliescu, antreprenor și profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, specialist în psihologie organizațională și măsurare psihologică.