Babel X în 2022 – ediție aniversară și nou început
https://www.ziarulmetropolis.ro/babel-x-in-2022-editie-aniversara-si-nou-inceput/

După cei doi ani în care ediţia cu numărul X nu a putut avea loc din cauza pandemiei, acum aceasta este programată pentru perioada 10 – 19 iunie 2022. Tema ediţiei este Limbaj. Ne propunem ca această ediţie, care stă sub semnul unei cifre rotunde, să fie aniversară în primul rând prin faptul că reprezintă un nou început.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2022

Spectacolele și evenimentele artistice vor pune în lumină limbajul ca element vital al vieții umane și, poate, nu numai, pentru că și animalele au limbajele lor. Limbajul este înțeles, în principal, drept cuvânt, dar poate însemna și altceva: mișcarea corpului, semne, contact vizual, scris, desen etc. Cu toate acestea, limbajul pe care și oamenii și animalele îl înțeleg este tipul de energie investit în actul de comunicare. Prin diferite tipuri de limbaj poți vindeca sau ucide. Noi ce alegem?

Anul acesta, au acceptat provocarea de a participa la Babelul nostru cu sens schimbat, un loc al întâlnirilor de bun augur, teatre și companii teatrale din Belgia, Germania, Franța, Italia, Scoția, Polonia, Republica Moldova, Algeria, Grecia, Turcia, Kazahstan, India și Coreea de Sud.

Printre capetele de afiș se numără instalația The Third Reich propusă de controversatul regizor italian Romeo Castellucci, întunecatul Richard III realizat de Théâtre en Pièces din Chartres, Franța, captivantele spectacole de stradă a două companii poloneze Biuro Podróży, cu titlurile Eurydice și Kaspar, și Scena Kalejdoskop, cu Made of stone și Charcoal Burners, precum și producțiile cuceritoare prin autenticitate și, totodată, exotism din Kazahstan, respectiv India: Turkestan Music and Drama Theater Raimbek Seitmetov – spectacolul Lament of the Queen și one-man show-ul Darwin al lui Vidyanidhee Vanarase (Prasad), director fondator, membru în consiliul executiv al Institutului Internațional de Teatru (International Theatre Institute – ITI-UNESCO). La fel de exotică este și tradiționala prezență a trupei algeriene Knights of Stage Association din Adrar care aduc spectacolul Antigone și performance-ul de dans contemporan T&S Duel.

Remarcăm două direcții de bază: întoarcerea la marile mituri, la povești puternice care au străbătut granițe și epoci, contrabalansată de teme extrem de specifice, familiare unei anumite regiuni sau grup etnic.

Tabloul Babel este completat și de alte spectacole de stradă (Jordi L. Vidal Company, Bruxelles, Belgia cu spectacolul Ooups și Eccentrici Dadarò, Italia cu Incomica) și one-man/woman show-uri (HeimatLost jucat de Çaglar Yiğitoğulları, Shaman-Punk Performance, Hamburg, Germania și Kassandra, performance-ul artistei și regizoarei Despoina Sarafeidou, 1+1=1 Theatre Company, Atena, Grecia).

Colegii noștri din Sibiu (Compania Microbis – Casa de Cultură a Studenților), Reșița (Teatrul de Vest), Petroșani (Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu) și, nu în ultimul rând, Chișinău (Teatrul Național Satiricus) vor fi prezenți în programul Babel 2022.

Memorandumul semnat în Babelul din 2019 cu Asociația Teatrelor din Coreea de Sud face posibilă participarea unei trupe coreene anul acesta: Professional Theatre Company Sae Byuk din Daejeon cu spectacolul San Chak: Life and Love story of Sin Chae HO, precum și a unor studenți ai Universității Kyonggi din Seul. Aceștia vor interacționa cu studenți ai Performing Arts Studio Scotland (PASS) de la Edinburgh College, coordonați de profesorii Scott Johnston și Ashling Findlay-Carroll, precum și cu studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și UNATC I.L. Caragiale din București.

Programul este întregit de proiecția a trei pelicule ce vor fi analizate de îndrăgitul critic de film Irina-Margareta Nistor: Theatron, un documentar despre creația de până acum a regizorului italian Romeo Castellucci, regia: Giulio Boato; filmul documentar de lung-metraj Lumea e bine făcută – Partea a 2-a Europa, regia: Tudor Chirilă și Manifest FILM, regia: Cornel Mihalache.
Babel 2022 se anunță un melanj de limbaje, unite sub cel comun al artei și prieteniei!

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.