VIDEO „Bădăranii“, o comedie cu un succes istoric
https://www.ziarulmetropolis.ro/badaranii-o-comedie-cu-un-succes-istoric/

În 1957, Teatrul Naţional din Bucureşti dădea lovitura la Veneţia cu spectacolul „Bădăranii“, regizat de Sică Alexandrescu. În 2013, regizorul Dan Tudor şi actorii Mircea Albulescu, Costel Constantin, Eusebiu Ştefănescu, Gheorghe Visu reiau piesa lui Goldoni la Teatrul Metropolis

Un articol de Dan Boicea|2 aprilie 2013

În 1957, Teatrul Naţional din Bucureşti dădea lovitura la Veneţia cu spectacolul „Bădăranii“, regizat de Sică Alexandrescu. În 2013, regizorul Dan Tudor şi actorii Mircea Albulescu, Costel Constantin, Eusebiu Ştefănescu, Gheorghe Visu reiau piesa lui Goldoni pe scena Teatrului Metropolis şi caută gloria umorului de atunci.

Revista „Teatrul“ din septembrie 1957 dedica mai multe pagini unui succes răsunător al teatrului românesc în Italia. Spectacolul „Bădăranii“ participase la la Festivalul Carlo Goldoni de la Veneţia. Se împlineau 250 de ani de la naşterea dramaturgului italian Carlo Goldoni (1707-1793).

Pentru a prinde festivalul, regizorul Sică Alexandrescu a alcătuit o echipă de vis şi a montat spectacolul în 12 zile, avându-i pe afiş pe Radu Beligan, Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, George Calboreanu, Silvia Dumitrescu Timică, Marcel Anghelescu, Cella Dima ş.a.

În festival, actorii au jucat în aer liber şi n-au lăsat nici măcar ploaia să le saboteze spectacolul. Presa italiană a fost în delir. La întoarcerea în România, spectacolul a făcut săli pline, iar în echipă a fost cooptată şi Carmen Stănescu, actriţa înlocuind-o pe Nina Diaconescu. Carmen Stănescu a trebuit să recupereze rolul lui Felice în doar trei zile. Pentru a lăsa să nu se piardă acest succes, realizatorii au făcut şi o adaptare pentru marele ecran, în 1960.

Regizorii filmului au fost Sică Alexandrescu și Gheorghe Nagy. Conform statisticilor Centrului Naţional al Cinematografiei, producţia a fost vizionată de aproape 3 milioane de spectatori.

Presa italiană, în extaz

Alberto Bertolini, de la publicaţia italiană „Il Gazzetino“, remarca într-un articol, pe 25 iulie 1957, „cvartetul“ de bădărani. „Alexandru Giugaru, caracterizat de un temperament fără îndoială dramatic, s-a dovedit un Lunardo viguros, masiv, plin de o mânie expresivă; George Calboreanu, artist al poporului, a compus un Simon de o nu mai puţin viguroasă evidenţă şi nu mai puţin cufundat în grosolănia lui; înţelept comicizat, Maurizio oferit de Marcel Anghelescu; bine schiţat în sfioasa lui grosolănie, Canciano, interpretat de Grigore Vasiliu Birlic, şi el artist al poporului. Câteva bune note de un patetism comic, la Radu Beligan (Filippeto)“.

Iar un jurnalist de la „Il Giorno“ a scris că „românii au adus la Veneţia, poate, spectacolul cel mai convingător din câte au fost prezentate la Festivalul goldonian de la Bienală“.

La Teatrul Metropolis din Bucureşti, actorii Mircea Albulescu, Costel Constantin, Gheorghe Visu, Eusebiu Ştefănescu, Adriana Trandafir, Cecilia Bârbora, Gabriela Popescu vor juca într-un spectacol pus în scenă de regizorul Dan Tudor şi vor încerca să se ridice la înălţimea acelei comedii. Scenografia este semnată de Corina Grămoşteanu, muzica este compusă de Vlaicu Golcea iar mişcarea scenică este asigurată de Florin Fieroiu.

Spectacolul durează o oră şi 50 de minute. Au fost programate şapte reprezentaţii, între 5 şi 8 aprilie, la Teatrul Metropolis.

INFO

Teatrul Metropolis, Bucureşti (Str. Mihai Eminescu, nr. 89)

Bădăranii
de Carlo Goldoni

Regia: Dan Tudor
Cu: Mircea Albulescu, Costel Constantin, Gheorghe Visu, Eusebiu Ştefănescu, Adriana Trandafir, Cecilia Bârbora, Gabriela Popescu, Miriam Rizea, Adrian Anghel, Sergiu Flesner, Alexandru Stanciu, Horia Muntean, Walid Ellenthey, Dan Apăvăloaiei

Preţ online: 24.84 lei
Preţ casa de bilete: 21.60 lei
Rezervările se pot face la numerele 021.210.51.80 şi 0728.138.265 (în intervalul orar 10.00-19.00)

Când se joacă:

Vineri, 5 aprilie, ora 19.00
Sâmbătă, 6 aprilie, ora 15.00
Sâmbătă, 6 aprilie, ora 19.00
Duminică, 7 aprilie, ora 11.00
Duminică, 7 aprilie, ora 15.00
Duminică, 7 aprilie, ora 19.00
Luni, 8 aprilie, ora 19.00

25
/10
/16

Marţi 22 noiembrie, de la ora 19:00, pasionații de muzică sunt invitați la concertul extraordinar AG Weinberger Band, de la Teatrul Fani Tardini din Galați. AG Weinberger este singurul artist de blues şi jazz din România selectat pentru nominalizare la 7 categorii la Premiile Grammy, decorat in 2011 cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler.

25
/10
/16

Joi, 27 octombrie 2016, de la ora 19.00, iubitorii de carte sunt invitați la Librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire-eveniment cu Ludmila Ulitkaia, una din cele mai importante voci ale literaturii contemporane, prilejuită de lansarea romanului ”Imago”, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei“ la Editura Humanitas Fiction, în traducerea Gabrielei Russo.

25
/10
/16

În acest sfârșit de săptămână, Asociația Culturală Control N propune iubitorilor de dans și teatru un spectacolde dans contemporan – DORIAN, o producție Control N, care surprinde ultimele 24 de ore din viața lui Dorian.

25
/10
/16

Autorul „Cuvintelor potrivite” se naște sub semnul zodiacal al Gemenilor, în 21 mai 1880, la București, ca rod al conviețuirii nelegitime dintre tatăl român, Nicolae Theodorescu, funcționar de bancă și Rozalia Arghesi, de origine germană, venită din Ardeal, menajeră, în casa Theodorescu.

25
/10
/16

Concertul de Ziua Radioului este deja un element tradițional al stagiunii de la Sala Radio, acesta fiind programat în vinerea cea mai apropiată de data de 1 noiembrie, când în urmă cu 88 de ani era înființat radioul public în România. Primul concert al orchestrei ce avea să devină mai târziu Orchestra Națională Radio avea loc tot în noiembrie 1928, sub bagheta lui Mihail Jora.

25
/10
/16

Colecția Filme de aur din cinematografia rusă continuă! Cu această ocazie, Cinemateca Eforie îi invită pe cinefili miercuri, 2 noiembrie, la vizionarea unui film de excepție: Gară pentru doi.

24
/10
/16

TURISM CULTURAL Pe la începutul toamnei curente, din rațiuni sentimentale, am luat, pe banii personali, calea Insulei Afroditei. Prezint regrete (eterne) cu privire la întoarcerea în țara noastră.

24
/10
/16

Ediţia cu numărul 21 a spectacolului "Noaptea Devoratorilor de Publicitate", organizată şi anul acesta de Dakino Production, va avea loc sâmbătă, 12 noiembrie 2016, la Berăria H din Bucureşti. În deschidere, publicul va fi întâmpinat cu un show de stand-up comedy animat de Micutzu, începând cu ora 21.00.

24
/10
/16

Snowden, povestea fostului agent CIA şi NSA ale cărui dezvăluiri în mai 2013 au produs frisoane în lumea serviciilor secrete, văzută de regizorul Oliver Stone, intra în cinematografele din România. Pelicula, distribuită de Independenţa Film, va putea fi văzută pe marile ecrane din 18 noiembrie.

24
/10
/16

Cei care nu au văzut încă nici un spectacol în regia aclamatului Radu Afrim o pot face în această seară, de la ora 21.10, la TVR 2 si TVR HD, unde pot urmări spectacolul BIZONI, Fabula urbană #2, după Pau Miró - o producție a Teatrului Naţional ”Radu Stanca”, Sibiu. În BIZONI, Radu Afrim aduce pe scenă imaginația poetică și violentă a copilului teribil din orice ființă umană.

24
/10
/16

“Te naști în țara care te naști. (...) Eu sunt româncă din secunda în care m-am născut și așa o să fiu până nu o să mai fiu pe pământ.”- Draga Olteanu Matei. Marea doamnă a teatrului si filmului românesc împlinește astăzi 83 de ani.

24
/10
/16

Iubitorii de carte sunt așteptați începând de miercuri, între 26 și 30 octombrie (de la orele 10.00 la 22.00), la ediția de toamnă a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount din România. Evenimentul, la care intrarea va fi liberă, va avea loc la etajul al doilea al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi.

23
/10
/16

INTERVIU „Stilul este rezultatul deciziei mele că actorii sunt pe primul loc”, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, autoarea filmului „Toni Erdmann”, regizoarea germană Maren Ade, invitată a ediției din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest”.

23
/10
/16

Joi, 27 octombrie, de la ora 16.00, la Cărturești Verona, va avea loc lansarea volumului „Commedia dell’ arte. O istorie a spectacolului în imagini”, coordonată de David Esrig, care apare în România în premieră absolută, după 30 de ani de când a fost publicată în Germania unde a avut un succes extraordinar și a intrat în toate bibliografiile de la facultățile de artă.