Băieții răi și fetele foarte bune. La masă cu Vin Diesel și Zoe Saldana
https://www.ziarulmetropolis.ro/baietii-rai-si-fetele-foarte-bune-la-masa-cu-vin-diesel-si-zoe-saldana/

Nu se întâmplă zilnic să stai într-o cameră luxoasă în hotelul Corinthia din Londra şi să ţi se aducă pe tavă vedete de la Hollywood, să le întrebi cam ce vrei tu, iar ele chiar să ţi se răspundă. Îi aştept pe James Gunn, regizor, Dave Batista, Chris Pratt (Zero Dark Thirty), Vin Diesel (Fast and Furious), Zoe Saldana (Avatar), Karen Gillan, actori.

Un articol de Andrei Crăciun|2 august 2014

Mă gândesc la ce naiba o să îl întreb eu pe Vin Diesel. E și o oarecare problemă de abordare, cum să-i spun: domnule Diesel? Vin? Bro? În țară un mare actor român, după mine cel mai bun actor român mai tânăr de cincizeci de ani, așteaptă să îi aduc un autograf de la Zoe Saldana. Nu vreau să-mi recunosc, dar am emoții. Nu-i voi aduce autograful. Zoe n-a vrut să dea. N-are voie să le dea ziariștilor. E în contract.

Este sfârșitul lunii iulie, tocmai s-a lansat filmul “Guardians of the Galaxy”. L-am văzut într-un cinema din Soho. Un 3D cu adevărat uimitor. Va fi un succes internațional sigur, fiindcă urmează rețeta, dar are și ceva în plus. Are suflet.

Nu e chiar genul meu de film – supereroi salvând o dată în plus de Galaxia, nave spațiale căzând neputincioase în fața forței binelui, ca-n jocurile pe calculator pe care de altfel nici nu le joc. N-am mai jucat un joc pe calculator de la regretatul Jumping Jack, din preistorie. Sunt bătrân.

Fiind bătrân, știu ceva din istoria benzilor desenate, știu ce înseamnă Marvel și în cinema. Organizarea e impecabilă, ziariștilor li se dă senzația că, uite, sunt și ei importanți. Dacă n-ai discernământ, ajungi să te simți ca Miki Alexandrescu, marele nostru comentator de Formula 1. Am discernământ. Dar tot sunt la zece minute distanță să-i iau la mână pe Vin Diesel și Zoe Saldana.

Primul ajunge Dave Batista. E un gigant, tatuat pretutindeni. Vine din industria americană a luptelor. Nu i-a dat nimeni nicio șansă multă vreme, poate prea multă, să ajungă actor – superstar. Ne vorbește despre ce visează mai departe, să facă filme cu Tarantino!, dar e teribil de emoționat. E uimitor cum un om atât de puternic poate fi concomitent atât de fragil. Pleacă Dave. Vine Zoe.

Zoe Saldana e însărcinată, e frumoasă, e atât de frumoasă încât se impune firesc, asemenea unui monarh de drept divin. Faptul că e atât de frumoasă îi dă o încredere în sine incredibilă. E sigură pe tot ceea ce spune. Și spune destul de multe – despre cum luptă pentru egalitatea de gen în cinema-ul american, mai ales. Vrea personaje feminine puternice, ca ea.

Karen Gillan e din Scoția și joacă acum într-un serial despre selfie-uri dincolo de Ocean. E de o naturalețe încântătoare. Poartă un tricou pe care scrie “Leave me alone”, dar nu vrea să fie lăsată în pace, vrea să râdem împreună, are tot timpul o poantă gata.

Chris Pratt era supranumit, înainte să fie eroul Star-Lord, “Grăsuțul”. S-a transformat fizic într-un mod cu adevărat extraordinar. James Gunn, regizorul, i-a strâns pe toți oamenii ăștia la un loc, personalități atât de complexe, și uite că i-a ținut în frâu. Îl ascultă. Are un simț al umorului teribil și nu, nu-l deranjează să facă filme cu buget enorm.

Vin Diesel joacă o voce în “Guardians of the Galaxy” – vocea copacului Groot, el n-a stat cu actorii pe platou, a înregistrat separat. A spus singura sa frază din film (care va cunoaște o singură modificare) – “I am Groot” – de peste o mie de ori. A înregistrat o săptămână. Vin Diesel intră în cameră dansând pe o melodie de pe coloana sonoră – de altfel foarte bogată. Nu-ți dă timp să te mai gândești cum să-i spui. Îi spui Vin și asta e.
Vin Diesel e foarte, foarte obosit, vorbește cu ochii închiși, tipul e briliant în a se juca pe el însuși. Te trece de la o stare la alta, te înfurie, te încântă, știe să-și spună povestea despre tot timpul acela în care doar sala de forță îl confirma și la Hollywood nu dădea nimeni doi bani pe el. Acum i se dau mulți, foarte mulți bani.
Deși nu era voie să îl întrebăm explicit despre moartea lui Paul Walker din “Fast and Furious”, vorbește el despre asta, vorbește atât de firesc, încât îți vine să-ți ștergi mucii și lacrimile, pe furiș. Vin Diesel, înainte de a fi un mare actor, este – repet – propriul său personaj. Da, omul este un personaj. Și ce personaj!

Și uite că se termină una dintre cele mai încărcat zile din istoria mea de ziarist de presă scrisă, care a cunoscut multe zile interminabile.  Și la sfârșit vrei să intri într-un pub și să bei un țap de bere, dar ajungi în hotel, intenționezi să te întinzi peste o oră și te trezești o zi mai târziu. Și încă nu știi dacă i-ai întrebat ce trebuia pe oamenii aceia, dar nu mai contează. Nu mai contează.

Filmul Guardians of the Galaxy va rula în cinematografele din România începând cu 8 august. Superpelicula este distribuită de Forum Film.

12
/10
/16

“Toni Erdmann”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, desemnat drept cel mai bun film al anului de către Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI), va deschide Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest vineri, 14 octombrie, ora 18:30, în prezența regizoarei Maren Ade.

11
/10
/16

CRONICĂ DE FILM Filmat în bună parte în România, „Toni Erdmann”, al treilea lungmetraj al regizoarei germane Maren Ade, este o dramedie despre rolurile sociale şi măştile familiale spre care ne împinge viaţa şi de care ne este teamă să scăpăm pentru a redeveni noi înşine.

11
/10
/16

Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai influenți cineaști ai ultimelor decenii, care s-a stins din viaţă, în iulie, anul acesta, la Paris, la vârsta de 76 de ani, va fi celebrat în cadrul unei retrospective la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Invitata specială, cu acest prilej, este actrița Mania Akbari, care va lua parte la proiecții și va discuta cu publicul în primele patru zile de festival.

10
/10
/16

“Sandra”, un scurtmeraj despre un grup de fete excentrice care sunt închise într-o pseudo-comunitate de fete în care violența și prietenia se împletesc într-un mod nefiresc a câștigat trofeul Timishort 2016 în valoare de 3500 de euro.

08
/10
/16

Rulează în cinematografele din țara noastră filmul artistic „Două lozuri” (regizor Paul Negoescu). Comedie românească, așadar mai puțin romantică și vag tragică. Nu se râde deloc rău.

07
/10
/16

Şapte dintre cele mai noi şi mai de succes producţii româneşti, printre care extrem de aşteptatele „Sieranevada” de Cristi Puiu şi „Inimi cicatrizate” de Radu Jude, dar şi clasicul „La Moara cu noroc” de Victor Iliu vor putea fi văzute, în cadrul unor proiecţii cu intrare liberă, la a doua ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc între 20 şi 23 octombrie la Cinema Odeon, cu participarea mai multor invitaţi speciali.

07
/10
/16

Actrița, regizoarea și scriitoarea Diane Keaton (70 de ani) va primi cea de-a 45-a distincție pentru întreaga carieră decernată de Institutul American de Film (AFI). Anterior, premiul a mai fost decernat printre alții lui John Williams, Jane Fonda, Mel Brooks și Morgan Freeman.

06
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Sibiul se conectează vreme de 7 zile cu realități din lumea largă pe calea filmului documentar, la Astra Film Festival, ediția cu numărul 23. Fuocoammare, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, va fi proiectat vineri, 21 octombrie, de la ora 21:30 la Sala Thalia.

05
/10
/16

Pe când „Câini” încă nu intrase în cinematografe, l-am provocat pe regizorul Bogdan Mirică la o scurtă discuție despre zilele petrecute pe platoul de filmare, dar și despre ce înseamnă pentru el premiile, masterul de scenaristică de la Londra sau simpatia vizbilă a publicului pentru un film românesc.

05
/10
/16

Ediția #11 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est are loc în perioada 7-16 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica și Club Control. Festivalul se deschide pe 7 octombrie cu La Tortue Rouge (Țestoasa roșie), o co-producție Franța-Belgia-Japonia în regia lui Michael Dudok de Wit.

05
/10
/16

De la incisive la joviale, cele 25 de filme selecționate în competiția Filminute 2016 aduc o gamă de perspective și povești captivante din 17 țări. Cea de-a 11-a ediție a FILMINUTE, festivalul internațional de filme de un minut, debutează în această săptămână cu o colecție a celor mai bune filme ultrascurte din lume, fiecare împachetând o poveste completă în fix un minut.

03
/10
/16

Maren Ade, regizoarea germană care a făcut senzație la Cannes cu o comedie filmată la București, Toni Erdmann, se va întâlni cu publicul, pentru prima dată, la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Filmul va fi proiectat în premieră în România pe 14 octombrie, în deschiderea festivalului

03
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Astra Film Festival propune o incursiune itinerantă de excepție de la cinemaul documentar clasic până la cele mai noi tehnologii pe care le experimentează filmul, de la vizionări colective în sala de cinema, la experiențe inedite de proiecții crossmedia 360 de grade în dom sau vizionări de filme cu ochelari de realitate virtuală.