Băieții răi și fetele foarte bune. La masă cu Vin Diesel și Zoe Saldana
https://www.ziarulmetropolis.ro/baietii-rai-si-fetele-foarte-bune-la-masa-cu-vin-diesel-si-zoe-saldana/

Nu se întâmplă zilnic să stai într-o cameră luxoasă în hotelul Corinthia din Londra şi să ţi se aducă pe tavă vedete de la Hollywood, să le întrebi cam ce vrei tu, iar ele chiar să ţi se răspundă. Îi aştept pe James Gunn, regizor, Dave Batista, Chris Pratt (Zero Dark Thirty), Vin Diesel (Fast and Furious), Zoe Saldana (Avatar), Karen Gillan, actori.

Un articol de Andrei Crăciun|2 august 2014

Mă gândesc la ce naiba o să îl întreb eu pe Vin Diesel. E și o oarecare problemă de abordare, cum să-i spun: domnule Diesel? Vin? Bro? În țară un mare actor român, după mine cel mai bun actor român mai tânăr de cincizeci de ani, așteaptă să îi aduc un autograf de la Zoe Saldana. Nu vreau să-mi recunosc, dar am emoții. Nu-i voi aduce autograful. Zoe n-a vrut să dea. N-are voie să le dea ziariștilor. E în contract.

Este sfârșitul lunii iulie, tocmai s-a lansat filmul “Guardians of the Galaxy”. L-am văzut într-un cinema din Soho. Un 3D cu adevărat uimitor. Va fi un succes internațional sigur, fiindcă urmează rețeta, dar are și ceva în plus. Are suflet.

Nu e chiar genul meu de film – supereroi salvând o dată în plus de Galaxia, nave spațiale căzând neputincioase în fața forței binelui, ca-n jocurile pe calculator pe care de altfel nici nu le joc. N-am mai jucat un joc pe calculator de la regretatul Jumping Jack, din preistorie. Sunt bătrân.

Fiind bătrân, știu ceva din istoria benzilor desenate, știu ce înseamnă Marvel și în cinema. Organizarea e impecabilă, ziariștilor li se dă senzația că, uite, sunt și ei importanți. Dacă n-ai discernământ, ajungi să te simți ca Miki Alexandrescu, marele nostru comentator de Formula 1. Am discernământ. Dar tot sunt la zece minute distanță să-i iau la mână pe Vin Diesel și Zoe Saldana.

Primul ajunge Dave Batista. E un gigant, tatuat pretutindeni. Vine din industria americană a luptelor. Nu i-a dat nimeni nicio șansă multă vreme, poate prea multă, să ajungă actor – superstar. Ne vorbește despre ce visează mai departe, să facă filme cu Tarantino!, dar e teribil de emoționat. E uimitor cum un om atât de puternic poate fi concomitent atât de fragil. Pleacă Dave. Vine Zoe.

Zoe Saldana e însărcinată, e frumoasă, e atât de frumoasă încât se impune firesc, asemenea unui monarh de drept divin. Faptul că e atât de frumoasă îi dă o încredere în sine incredibilă. E sigură pe tot ceea ce spune. Și spune destul de multe – despre cum luptă pentru egalitatea de gen în cinema-ul american, mai ales. Vrea personaje feminine puternice, ca ea.

Karen Gillan e din Scoția și joacă acum într-un serial despre selfie-uri dincolo de Ocean. E de o naturalețe încântătoare. Poartă un tricou pe care scrie “Leave me alone”, dar nu vrea să fie lăsată în pace, vrea să râdem împreună, are tot timpul o poantă gata.

Chris Pratt era supranumit, înainte să fie eroul Star-Lord, “Grăsuțul”. S-a transformat fizic într-un mod cu adevărat extraordinar. James Gunn, regizorul, i-a strâns pe toți oamenii ăștia la un loc, personalități atât de complexe, și uite că i-a ținut în frâu. Îl ascultă. Are un simț al umorului teribil și nu, nu-l deranjează să facă filme cu buget enorm.

Vin Diesel joacă o voce în “Guardians of the Galaxy” – vocea copacului Groot, el n-a stat cu actorii pe platou, a înregistrat separat. A spus singura sa frază din film (care va cunoaște o singură modificare) – “I am Groot” – de peste o mie de ori. A înregistrat o săptămână. Vin Diesel intră în cameră dansând pe o melodie de pe coloana sonoră – de altfel foarte bogată. Nu-ți dă timp să te mai gândești cum să-i spui. Îi spui Vin și asta e.
Vin Diesel e foarte, foarte obosit, vorbește cu ochii închiși, tipul e briliant în a se juca pe el însuși. Te trece de la o stare la alta, te înfurie, te încântă, știe să-și spună povestea despre tot timpul acela în care doar sala de forță îl confirma și la Hollywood nu dădea nimeni doi bani pe el. Acum i se dau mulți, foarte mulți bani.
Deși nu era voie să îl întrebăm explicit despre moartea lui Paul Walker din “Fast and Furious”, vorbește el despre asta, vorbește atât de firesc, încât îți vine să-ți ștergi mucii și lacrimile, pe furiș. Vin Diesel, înainte de a fi un mare actor, este – repet – propriul său personaj. Da, omul este un personaj. Și ce personaj!

Și uite că se termină una dintre cele mai încărcat zile din istoria mea de ziarist de presă scrisă, care a cunoscut multe zile interminabile.  Și la sfârșit vrei să intri într-un pub și să bei un țap de bere, dar ajungi în hotel, intenționezi să te întinzi peste o oră și te trezești o zi mai târziu. Și încă nu știi dacă i-ai întrebat ce trebuia pe oamenii aceia, dar nu mai contează. Nu mai contează.

Filmul Guardians of the Galaxy va rula în cinematografele din România începând cu 8 august. Superpelicula este distribuită de Forum Film.

04
/03
/16

Spectacolul „Cum se cuceresc femeile” de Woody Allen, în regia lui Liviu Lucaci, de la Teatrul Metropolis, are tangenţe cu lumea filmului, iar Tudor Jurgiu semnează proiecţiile. Regizorul povestește despre cinematografia de consum, despre studenții săi de la Scenaristică și despre recitirea basmelor lui Petre Ispirescu.

03
/03
/16

Un destul de reuşit horror scurt plasat în două apartamente de bloc şi într-o lume (post)apocaliptică. O tentativă de transpunere pur vizuală a teribilei legende româneşti a moroiului. Şi un exerciţiu alb-negru pe tema morţii.

03
/03
/16

Miracolul din Tekir se lansează pe 4 martie în cinematografele din România. “O metaforă a creației, acolo unde este creație este mister, credință și speranță”, după cum declară regizoarea Ruxandra Zenide, „Miracolul din Tekir” o are ca protagonistă pe Dorotheea Petre, în rolul Marei, o femeie de 30 de ani, cunoscută în satul în care trăiește ca o femeie-vraci, ce tratează sătenii prin puterea nămolului.

03
/03
/16

În numai câteva zile de la lansare, trailerul viitorului documentar biografic despre van Gogh a înregistrat aproape o jumătate de milion de vizualizări. Agitata existență a pictorului olandez Vincent Van Gogh și opera acestuia prind viață într-o peliculă spectaculoasă. „Loving Vincent” va fi primul film realizat în totalitate prin tehnica transformării picturii în ulei în animație, asigură autori ineditului proiect.

02
/03
/16

„Drumul meu către actorie a fost firesc, crescând în teatrul de operetă, unde era tatăl meu, Emil Popescu, și mama... Cumva, se transmite genetic acest microb. E un microb pe care-l poartă părinții și, evident, îl transmit și copiilor” – Emilia Popescu. Născută pe 2 martie 1966, la București, îndrăgita actriţă împlineşte astăzi 50 de ani.

02
/03
/16

Anul acesta, festivalul Serile Filmului Românesc îl aduce în fața cinefililor pe actorul Mircea Diaconu, cu cele mai bune filme ale carierei sale. Ediția a VII-a a festivalului Serilor Filmului Românesc va avea loc la Iași, între 4 și 8 mai 2016

02
/03
/16

Devon Terrell, un tânăr actor debutant, îl va interpreta pe președintele SUA, Barack Obama, într-un film independent regizat de Vikram Gandhi. Filmul, care se va intitula "Barry", relatează anii de studenție ai lui Obama la New York, la începutul anilor 80.

02
/03
/16

Cele cinci filme nominalizate anul acesta la Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune se văd iarăși la Festivalul Internațional de Film NexT (7-11 aprilie), în cadrul programului Oscars Night. Proiecția are loc vineri, 8 aprilie, începând cu ora 20.30, la CinemaPro din București. 

01
/03
/16

Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează miercuri, 2 martie, cu începere de la ora 17:00, ședința a XX-a din seria nouă a Prelecțiunilor Junimii. Evenimentul se va desfășura în Galeriile Pod-Pogor iar prelector va fi Mihai Fulger, redactorul-șef al Cinematecii Române, jurnalist, critic și selecționer de film, care va susține o conferință cu tema „Autorul total – Charlie Chaplin”.

01
/03
/16

Vedeta incontestabilă a acestor zile, actorul Leonardo DiCaprio, proaspăt premiat cu un Oscar pentru Cel mai bun rol masculin, pentru „The Revenant”, crede că în ultimă instanță banii și succesul nu aduc fericirea. Vă prezentăm în zece citate felul cum vede viața Leonardo di Caprio.

29
/02
/16

”Filme pentru liceeni” este locul în care filmele bune se simt ca la ele acasă. Anul acesta, elevii și cadrele didactice din 13 orașe vor viziona filmul de debut al regizorului Mathieu Vadepied,”Trăiește din plin”/ ”La vie en grand”: un film fulminant, care alternează între realismul și fantezia unui ghetto parizian.

29
/02
/16

Fiul lui Saul / Son of Saul (Ungaria) a fost desemnat câștigător al Premiului Oscar la categoria Cel mai bun film străin. Levente Molnár, actor laTeatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film, care va putea fi văzut din 11 martie în cinematografele din România

28
/02
/16

Ajuns la cea de-a 10-a ediție, Festivalul Internațional de Film NexT aduce și anul acesta în fața publicului românesc cele mai noi și mai inovatoare scurtmetraje din toate colțurile lumii, alese din peste 2.000 de filme înscrise.