Băieții răi și fetele foarte bune. La masă cu Vin Diesel și Zoe Saldana
https://www.ziarulmetropolis.ro/baietii-rai-si-fetele-foarte-bune-la-masa-cu-vin-diesel-si-zoe-saldana/

Nu se întâmplă zilnic să stai într-o cameră luxoasă în hotelul Corinthia din Londra şi să ţi se aducă pe tavă vedete de la Hollywood, să le întrebi cam ce vrei tu, iar ele chiar să ţi se răspundă. Îi aştept pe James Gunn, regizor, Dave Batista, Chris Pratt (Zero Dark Thirty), Vin Diesel (Fast and Furious), Zoe Saldana (Avatar), Karen Gillan, actori.

Un articol de Andrei Crăciun|2 august 2014

Mă gândesc la ce naiba o să îl întreb eu pe Vin Diesel. E și o oarecare problemă de abordare, cum să-i spun: domnule Diesel? Vin? Bro? În țară un mare actor român, după mine cel mai bun actor român mai tânăr de cincizeci de ani, așteaptă să îi aduc un autograf de la Zoe Saldana. Nu vreau să-mi recunosc, dar am emoții. Nu-i voi aduce autograful. Zoe n-a vrut să dea. N-are voie să le dea ziariștilor. E în contract.

Este sfârșitul lunii iulie, tocmai s-a lansat filmul “Guardians of the Galaxy”. L-am văzut într-un cinema din Soho. Un 3D cu adevărat uimitor. Va fi un succes internațional sigur, fiindcă urmează rețeta, dar are și ceva în plus. Are suflet.

Nu e chiar genul meu de film – supereroi salvând o dată în plus de Galaxia, nave spațiale căzând neputincioase în fața forței binelui, ca-n jocurile pe calculator pe care de altfel nici nu le joc. N-am mai jucat un joc pe calculator de la regretatul Jumping Jack, din preistorie. Sunt bătrân.

Fiind bătrân, știu ceva din istoria benzilor desenate, știu ce înseamnă Marvel și în cinema. Organizarea e impecabilă, ziariștilor li se dă senzația că, uite, sunt și ei importanți. Dacă n-ai discernământ, ajungi să te simți ca Miki Alexandrescu, marele nostru comentator de Formula 1. Am discernământ. Dar tot sunt la zece minute distanță să-i iau la mână pe Vin Diesel și Zoe Saldana.

Primul ajunge Dave Batista. E un gigant, tatuat pretutindeni. Vine din industria americană a luptelor. Nu i-a dat nimeni nicio șansă multă vreme, poate prea multă, să ajungă actor – superstar. Ne vorbește despre ce visează mai departe, să facă filme cu Tarantino!, dar e teribil de emoționat. E uimitor cum un om atât de puternic poate fi concomitent atât de fragil. Pleacă Dave. Vine Zoe.

Zoe Saldana e însărcinată, e frumoasă, e atât de frumoasă încât se impune firesc, asemenea unui monarh de drept divin. Faptul că e atât de frumoasă îi dă o încredere în sine incredibilă. E sigură pe tot ceea ce spune. Și spune destul de multe – despre cum luptă pentru egalitatea de gen în cinema-ul american, mai ales. Vrea personaje feminine puternice, ca ea.

Karen Gillan e din Scoția și joacă acum într-un serial despre selfie-uri dincolo de Ocean. E de o naturalețe încântătoare. Poartă un tricou pe care scrie “Leave me alone”, dar nu vrea să fie lăsată în pace, vrea să râdem împreună, are tot timpul o poantă gata.

Chris Pratt era supranumit, înainte să fie eroul Star-Lord, “Grăsuțul”. S-a transformat fizic într-un mod cu adevărat extraordinar. James Gunn, regizorul, i-a strâns pe toți oamenii ăștia la un loc, personalități atât de complexe, și uite că i-a ținut în frâu. Îl ascultă. Are un simț al umorului teribil și nu, nu-l deranjează să facă filme cu buget enorm.

Vin Diesel joacă o voce în “Guardians of the Galaxy” – vocea copacului Groot, el n-a stat cu actorii pe platou, a înregistrat separat. A spus singura sa frază din film (care va cunoaște o singură modificare) – “I am Groot” – de peste o mie de ori. A înregistrat o săptămână. Vin Diesel intră în cameră dansând pe o melodie de pe coloana sonoră – de altfel foarte bogată. Nu-ți dă timp să te mai gândești cum să-i spui. Îi spui Vin și asta e.
Vin Diesel e foarte, foarte obosit, vorbește cu ochii închiși, tipul e briliant în a se juca pe el însuși. Te trece de la o stare la alta, te înfurie, te încântă, știe să-și spună povestea despre tot timpul acela în care doar sala de forță îl confirma și la Hollywood nu dădea nimeni doi bani pe el. Acum i se dau mulți, foarte mulți bani.
Deși nu era voie să îl întrebăm explicit despre moartea lui Paul Walker din “Fast and Furious”, vorbește el despre asta, vorbește atât de firesc, încât îți vine să-ți ștergi mucii și lacrimile, pe furiș. Vin Diesel, înainte de a fi un mare actor, este – repet – propriul său personaj. Da, omul este un personaj. Și ce personaj!

Și uite că se termină una dintre cele mai încărcat zile din istoria mea de ziarist de presă scrisă, care a cunoscut multe zile interminabile.  Și la sfârșit vrei să intri într-un pub și să bei un țap de bere, dar ajungi în hotel, intenționezi să te întinzi peste o oră și te trezești o zi mai târziu. Și încă nu știi dacă i-ai întrebat ce trebuia pe oamenii aceia, dar nu mai contează. Nu mai contează.

Filmul Guardians of the Galaxy va rula în cinematografele din România începând cu 8 august. Superpelicula este distribuită de Forum Film.

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.