Bărăgan Cultural – un proiect cultural care te invită să descoperi patrimoniul cultural, istoric și muzical din zona Bărăganului
https://www.ziarulmetropolis.ro/baragan-cultural-un-proiect-cultural-care-te-invita-sa-descoperi-patrimoniul-cultural-istoric-si-muzical-din-zona-baraganului/

Bărăgan Cultural este un proiect cultural multidisciplinar, organizat cu ocazia Zilei Culturii Române, care îşi propune să ofere publicului larg o modalitate de a descoperi atât patrimoniul cultural material al Bărăganului, cât şi patrimoniul imaterial şi natural al zonei.

Un articol de Liliana Matei|25 ianuarie 2022

Toate cele trei tipuri de patrimoniu sunt parte a ,,zestrei turistice” a regiunii și pot reprezenta baza de construcție a unui brand turistic cultural de succes. Cu ajutorul fotografiei, a filmului și a muzicii imaginea Bărăganului ca loc de poveste va fi întregită și adusă mai aproape de public.

Evenimentul cuprinde mai multe activități care se desfășoară în perioada 25 – 28 ianuarie 2022, la Acuarela Bistro (Strada Polonă Nr. 40) și online.

Uimitorul Bărăgan: Expoziție multimedia (foto, audio, video)

Aproximativ șase luni a durat procesul de documentare, fotografiere și filmare a peste 50 de de obiective din patrimoniul cultural material al Bărăganului de către apreciatul fotograf Răzvan Voiculescu și ucenica sa, Adriana Lucaciu.

Conacul Iancu Ionescu (Bărcănești, județul Ialomița), Ruinele Bisericii Măgureni (comuna Sărulesti, judetul Călărași), Ruinele Conacului Evanghelie Zappa (sat Broșteni, comuna Ion Roată, județul Ialomița) sau bine ascunsul de lume Cimitir afurisit (județul Călărași) sunt numai o parte din patrimoniul cultural material al Bărăganului descoperit și fotografiat de cei doi maeștri ai camerei foto.

Expoziția va include: 30 de fotografii realizate de Răzvan Voiculescu și Adriana Lucaciu, 10 „povestiri” audio care vor însoți 10 fotografii (un QR code va redirecționa vizitatorii către un fișier audio) și 3 montaje video semnate Adriana Lucaciu cu filmări ale obiectivelor de patrimoniu din Bărăgan.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 25 ianuarie 2022, de la ora 19:00, la Acuarela Bistro (Strada Polonă Nr. 40).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 25-30 ianuarie 2022 la Acuarle Bistro, iar din 26 ianuarie va putea fi vizionată și online pe pagina facebook.com/itinerama.

„Și atunci… ce e libertatea?”: proiecție de film online

Pelicula „Și atunci… ce e libertatea?” prezintă povestea unui profesor de istorie din Herculane care, în timpul unei nunți, este luat cu forța de comuniști, alături de soția lui și de alți șapte oameni. Grupul e deportat în Câmpia Bărăganului, unde trebuie să supraviețuiască într-o zonă pustie și aridă în condiții infernale.

Ei sunt doar câțiva dintre cei 40.000 de oameni strămutați de comuniști din Banat în Bărăgan în 1951, în ceea ce s-a numit „Siberia românească”.

În 2021 s-au aniversat 70 de ani de la demararea teribilului proces de epurare și strămutare, iar proiecția acestui film v-a prilejui o discuție online la care vor participa Irina Margareta Nistor, critic de film, Olimpi Melinte, actriță și Andrei Zincă, regizor.

Filmul va putea fi vizionat online între 26 ianuarie 2022 (de la ora 20:00) și 29 ianuarie 2022 (până la ora 23:59). Proiecția se va face la adresa baragancultural.eventive.org. Vizionarea este gratuită, dar necesită crearea unui cont pe platforma menționată.

Recital susținut de tenorul Alin Stoica

Bărăganul a dat și două dintre marile personalități ale scenei muzicale mondiale: Hariclea Darclée și Ionel Perlea. Astfel încât anul 2020 a fost unul cu dublă aniversare: 120 de ani de la nașterea dirijorului ialomițean Ionel Perlea (născut la Ograda pe 13 decembrie 1900) și 160 de ani de la nașterea celebrei soprane Hariclea Darclée (născută la Brăila pe 10 June 1860).

Din repertoriul tenorului fac parte și ariile, E lucevan le stelle din opera Tosca a lui Puccini sau Aria lui Alfredo din La Traviata de Verdi, ambele opere fiind reprezentative pentru repertoriul Haricleei Darclee.

Marcăm aceste două aniversări printr-o serată muzicală cu tenorul Alin Stoica, primul tenor român câștigător al Premiului Luciano Pavarotti. Serata se va desfășura cu prezență fizică, dar va fi transmisă și online pe Facebook și pe platforma online a evenimentului, baragancultural.eventive.org.

Evenimentul muzical va avea loc pe 30 ianuarie 2021, de la ora 19:00, la Acuarela Bistro (Strada Polonă Nr. 40) și va fi transmisă și online pe Facebook și pe platforma online a evenimentului, baragancultural.eventive.org.

Proiectul este produs de Triptago SRL cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în urma unui apel public de proiecte. Proiect cultural realizat cu sprijinul de Ministerul Culturii.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.