Basme nerostite – proiect pentru copiii hipoacuzici – spectacol de teatru în limbaj nonverbal
https://www.ziarulmetropolis.ro/basme-nerostite-%e2%80%93-proiect-pentru-copiii-hipoacuzici-spectacol-de-teatru-%c3%aen-limbaj-nonverbal/

Asociaţia Beneva construieşte proiecte în care socialul reuşeşte să se îmbine perfect cu educaţionalul şi cultura. În zece ani de experienţă am identificat diverse grupuri vulnerabile şi situaţii pe care le-am abordat eclectic reuşind să schimbăm situaţii şi percepţii.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2019

Proiectul BASME NEROSTITE s-a născut din dorința de a aduce în viețile copiilor hipoacuzici, prin teatru,  personajele basmului românesc. Teatrul ca formă de artă și ca parte integrantă a dezvoltării noastre este definit adesea prin cuvânt. Însă noi, prin poetica limbajului non-verbal, am transformat cuvântul și l-am dus dincolo de sfera sunetului rostit  – prin dans, pantomimă, mișcare și culoare – dându-i  forme nebănuite și imaginând lumi noi, oferind personajelor din basme mobilitate și versatilitate. Nerostit, este adevărat, nu se aude, dar nerostit este de multe ori plin de înțelesuri.

Spectacolul BASME NEROSTITE, după două luni de studiu și lucru, este acum gata de turneu!

În perioada 10 – 30 octombrie peste 1000 de copii hipoacuzici se vor întâlni cu basmul românesc participând la cele 10 reprezentații teatrale din București, Cluj, Brașov, Craiova, Focșani și Bivolărie – Vicovu de Sus. Spectacolele vor fi completate cu sesiuni de dezvoltare prin limbaj teatral non-verbal susținute de actori și special concepute pentru copiii hipoacuzici.

BASME NEROSTITE este un spectacol în regia lui Vadim Rusu, cu Daniela Niculae, Lavinia Pop Coman, Petru Ciobanu, Silviu Man și Vadim Rusu. Decorul și costumele sunt semnate de Anca Cernea, iar Radu Barbu și Adrian Petrariu asigură suportul video al spectacolului.

Hipoacuzia în cifre: 500 de milioane de oameni suferă de o formă de hipoacuzie și se preconizează că acest număr va crește până în 2025 cu peste 200 milioane.

În România 23.000 de persoane se află în evidențe. Se estimează că numărul acestora este, de fapt, dublu.

Mai multe despre proiect pe www.basmenerostite.ro și pe www.facebook.com/basmenerostite iar despre Asociația Beneva aici : www.beneva.ro

Proiect derulat de Asociația Beneva și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.