Berenice Bejo vine la Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/berenice-bejo-vine-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Actriţa Bérénice Bejo, nominalizată la Oscar şi Globul de Aur pentru rolul din The Artist, este unul dintre invitaţii speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest. Ea va lua parte la premiera filmului The Search, alături de regizorul Michel Hazanavicius, şi se va întâlni cu publicul român pe 25 octombrie, de la ora 12.00, la Cinema Elvira Popescu

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2014

Berenice Bejo vine pentru prima dată în România, la Les Films de Cannes à Bucarest, pentru premiera celui mai recent film al ei, The Search, alături de regizorul Michel Hazanavicius. Lansat în competiție la Cannes 2014 și distribuit în România de Independența Film.

The Search este o dramă impresionantă care urmărește destinele a patru personaje în războiul din Cecenia. Bejo are rolul unei activiste pentru drepturile omului care se zbate să atragă atenția lumii asupra atrocităților de acolo.

Una dintre cele mai în vogă actrițe ale momentului în Franța, Bejo (născută în Argentina, dar stabilită în Franța) are peste 35 de filme în portofoliu și numeroase premii și nominalizări. Ea le va vorbi tinerilor actori și pasionaților de film despre actorie, provocări și succes sâmbătă, 25 octombrie, de la 12.00, la Cinema Elvira Berenice Bejo Popescu.

Născută în Argentina, dar stabilită în Franța, după ce familia ei a fugit din țară din cauza dictaturii, Bérénice Bejo a crescut într-un mediu de cineaști, tatăl ei fiind regizor. A intrat în atenția publicului și a presei cu partitura din Meilleur espoir féminin, regia Gérard Jugnot, pentru care a obținut o nominalizare la César tocmai pentru „Tânără speranță”, în 2000.

A urmat succesul cu OSS 117: Le Caire, nid d’espions (2006), o foarte amuzantă parodie a filmelor cu spioni, văzută de peste 2 milioane de spectatori numai în Franța și proiectată la București. A fost prima colaborare a trio-ului Michel Hazanavicius – Jean Dujardin – Bérénice Bejo.

Recunoașterea internațională a venit o dată cu The Artist, filmul mut care a dominat galele de premii pe anul 2011 și care i-a adus nominalizări la Oscar, Globurile de Aur și BAFTA pentru Cea mai bună actriță în rol secundar. Cu simpatica Peppy Miller, o starletă de Hollywood care se adaptează rapid la filmul vorbit, a câștigat și trofeul César pentru interpretare feminină în rol secundar.

The Artist, regizat de Michel Hazanavicius și distribuit de Forum Film, va fi proiectat cu intrare liberă la festival.

Performanța ei în Le Passé, drama iranianului Asghar Farhadi despre o femeie care se confruntă cu propriile alegeri, a fost recompensată cu Premiul de interpretare la Cannes 2013. Cu un an înainte, a fost gazda ceremoniilor de deschidere și închidere ale Festivalului de la Cannes. În același an, 2012, a primit Premiul Romy Schneider, acordat speranțelor feminine din cinema-ul francez.

Începând de miercuri, 15 octombrie, au fost puse vânzare primele bilete la proiecțiile Les Films de Cannes à Bucarest.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.

Foto : Berenice Bejo, Les Films de Cannes à Bucarest – filmedefestival.ro

28
/11
/16

"Silence", ultimul film al regizorului Martin Scorsese va avea premiera mâine (marţi), la Vatican, unde cineastul va fi întâmpinat de un sobor de 400 de preoţi, care vor participa la proiecţia lungmetrajului ce prezintă martirajul iezuiţilor în Japonia secolului al XVII-lea.

26
/11
/16

CRONICĂ DE FILM „Albüm”, debut al tânărului scenarist şi regizor Mehmet Can Mertoglu, care îl are ca director de imagine pe Marius Panduru, este o satiră blândă la adresa societăţii turce. O comedie la foc mic al cărei umor vine din absurdul situaţiilor redate în planuri-secvenţă elegant coregrafiate.

25
/11
/16

Debutul în lung-metraj al regizorului turc Mehmet Can Mertoglu rulează de vineri în București (Cinemateca Union, Cinemateca Eforie și Cinema Elvira Popescu), Cluj (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex) și Târgu Mureș (Cinema Arta). Album de familie este o co-producție Turcia – Franța – România căreia i-au trebuit trei ani să devină realitate.

25
/11
/16

Înperioada 1-4 decembrie, la Cinema Elvira Popescu, din cadrul Institutului Francez din București, se va desfășura evenimentul „Filmele LUX. 10 pentru 10”. Manifestarea are loc cu ocazia aniversării a 10 de ani de la prima ediție a Premiului LUX pentru film european, distincție acordată anual de Parlamentul European.

24
/11
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, documentarul „Iubiții Domnului”, realizat în 1997 de Dan Alexe, prezintă rivalitatea dintre doi șeici derviși din Skopje. Două personaje excentrice, privite cu empatie, dar și cu o ironie blândă - și asta atunci când regizorul chestionează discret practicile lor religioase.

24
/11
/16

"Totdeauna prezentul este cel care contează. E adevărat că nostalgiile plăcute din trecut se pot îmbina cu speranţele din viitor, creând astfel adevărata viaţă a fiecăruia dintre noi. Acest lucru este valabil, sau poate mai valabil, în viaţa artistică." - Emil Hossu

22
/11
/16

Thrillerul psihologic Fragmentar/ Remainder intră în data de 9 decembrie în cinematografele din România, distribuit de Transilvania Film. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin, a fost selectat în competitiile TIFF si Festivalul de Film de la Atena, și marchează debutul în cinematografie al artistului vizual de origine israeliană Omer Fast.

22
/11
/16

Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu Ministerul Culturii, a lansat Călăuza, prima aplicație de mobil dedicată filmelor de autor și adresată publicului cinefil. Aplicația poate fi descărcată pe telefoanele mobile și reprezintă o platformă pusă la dispoziția organizatorilor de festivaluri și distribuitorilor de film independent, un instrument care adună într-un singur loc filmul de artă ce poate fi urmărit în România, atât în cinematografe, cât și în spațiile alternative.

22
/11
/16

Fanii din România ai scriitorului Gabriel García Márquez vor putea vedea în curând (cu siguranţă nu pe marile ecrane autohtone), documentarul despre autorul “veacului de singurătate”, lansat în cinematografele din cele două Americi şi în Spania în primăvara acestui an.

21
/11
/16

„Doctor Strange”, filmul produs de Studiourile Marvel, spune povestea fascinantului doctor Stephen Strange şi a întâlnirii lui cu magia, având o distribuţie de top, care îi include pe Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Rachel McAdams şi Mads Mikkelsen. În regia lui Scott Derrickson, pelicula spune povestea transformării prin care trece Doctor Strange, un om al raţiunii care se trezeşte într-o lume ocultă, plină de misticism, în care nimic nu este ceea ce pare a fi.

20
/11
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Fotografii de familie” (2012), scris și regizat de Andrei Cohn, este un foarte solid scurtmetraj realizat în estetica realistă. O aparent obișnuită reuniune duminicală de familie degenerează în certuri meschine, asta deși o dramă ascunsă stă să se întâmple.

18
/11
/16

De vineri, 18 noiembrie o să ruleze în cinematografe un film care a zguduit spectatorii din întreaga lume. The Handmaiden/ Slujnica este în regia unuia dintre cei mai controversaţi regizori mondiali,  Park Chan Wook.

17
/11
/16

CRONICĂ DE FILM „Snowden” este o hagiografie. Dar asta nu ar trebui să surprindă. Oliver Stone a fost întotdeauna un portretist nemilos cu America. Într-atât de vehement încât, în ultimii ani, a trecut în extrema de a intervieva, în documentare encomiastice, lideri autoritari din America Latină.

16
/11
/16

UrbanEye Film Festival 2016 ne așteaptă de astăzi până pe 20 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie, cu documentare captivante despre oraș, proiecții speciale, discuții și filme din competiție.