Best of Alter-Native, la ediţia a 20-a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Ater-Native
https://www.ziarulmetropolis.ro/best-of-alter-native-la-editia-a-20-a-festivalului-international-de-film-de-scurt-metraj-ater-native/

O parte a filmelor de scurt-metraj premiate în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Ater-Native vor putea fi urmărite în la cea de-a XX-a ediţie a manifestării, care va avea loc la Târgu Mureş, în perioada 7-11 noiembrie, la secţiunea Best of Alter-Native.  ‘Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a festivalului, organizatorii au pregătit […]

Un articol de Andrada Văsii|1 noiembrie 2012

O parte a filmelor de scurt-metraj premiate în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Ater-Native vor putea fi urmărite în la cea de-a XX-a ediţie a manifestării, care va avea loc la Târgu Mureş, în perioada 7-11 noiembrie, la secţiunea Best of Alter-Native.

 ‘Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a festivalului, organizatorii au pregătit o selecţie a scurt-metrajelor premiate în anii precedenţi. Best of Alter-Native prezintă câteva dintre filmele câştigătoare din perioada 2000-2011. Atmosfera de sărbătoare va primi o nuanţă nostalgică prin proiecţia documentarului ‘Destin şi imaginaţie’, realizat de regizorul şi scenaristul maghiar Almási Tamás în 1983, cu ocazia primei ediţii al festivalului’, au anunţat joi, într-un comunicat de presă, organizatorii festivalului.

Din programul ediţiei din acest an nu vor lipsi nici documentarele, drept care amatorii genului se vor putea delecta cu câteva creaţii prezentate la Festivalul One World România.

Organizatorii au mai precizat că, în acest an, s-au împlinit 100 de ani de la naşterea regizorului maghiar Szőts István, originar din Transilvania, iar cel mai renumit lungmetraj regizat de el, ‘Oamenii munţilor’ – care a câştigat în 1942 premiul special al juriului la Festivalul de la Veneţia, iar în 2000 a fost inclus în topul celor mai bune 12 filme maghiare ale secolului -va putea fi vizionat în ziua a patra a festivalului.

‘Un alt punct forte al festivalului Alter-Native este muzica, concertele. Anul acesta organizatorii festivalului l-au invitat la Târgu Mureş pe renumitul Emy Dragoi, recunoscut drept ‘regele jazz-ului la acordeon’. El va evolua pe scena Palatului Culturii cu spectacolul intitulat ‘Cineacordeon’ (Emy Dragoi plays Charlie Chaplin), proiect prin care artistul îşi propune realizarea ilustraţiei muzicale simultană ritmului cinematografic din primele scurt-metraje mute ale lui Chaplin. Concertul va avea loc în 9 noiembrie de la ora 20.45′, se mai arată în comunicat.

Pe lângă cele 59 de scurt-metraje selectate pentru concurs în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Ater-Native, organizatorii au inclus în program şi alte 13 filme de lung metraj care au obţinut premii internaţionale.

A XX-a ediţie a Festivalului Alter-Native este organizată de Uniunea Democrată a Tineretului Maghiar (MADISZ), în parteneriat cu Universitatea de Arte Târgu Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş.

Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE de la Târgu Mureş a fost iniţiat la Târgu Mureş în 1993, de către MADISZ, fiind primul de acest gen din România.

Sursa: Agerpres

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.