“Brâncuşi, sculptorul luminii”, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/brancusi-sculptorul-luminii-la-tvr/

Televiziunea Română marchează împlinirea a 140 de ani de la naşterea sculptorului printr-o serie de producţii-eveniment. Timp de o lună, va prezenta documentare şi materiale de arhivă despre viaţa şi lucrările „sculptorului luminii”. Primul program din acest ciclu – „Brâncuşi, sculptorul luminii” – va putea fi urmărit vineri, de la ora 19:00, la TVR 2 şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|17 februarie 2016

Dezbaterea a realizată în 2013 şi moderată de Daniela Zeca Buzura şi la care au fost invitaţi Pavel Şuşară – critic, istoric de artă şi Cornel Mihalache – jurnalist şi regizor, este urmată de concertul extraordinar „Brâncuşi şi bucuria muzicii”, transmis în direct de la Târgu Jiu.

Începând cu ora 20:00, telespectatorii îi vor putea asculta pe Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaş şi Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului din Târgu Jiu.

Concertul se transmite în simulcast şi pe TVR 3.

Ziua Brâncuşi

Sub numele „Ziua Brâncuşi” , TVR 1 difuzează tot vineri, 19 februarie, de la ora 21:10, două filme-documentar realizate de Cornel Mihalache.

„Pornind de la câteva fotografii realizate de Brâncuşi, care demonstrează că decriptarea sensurilor lucrărilor poate începe de la fotografiile personale ale sculptorului şi mă refer la aserţiunea «Cocoşul sînt eu! »-, am imaginat o poveste a întîlnirii sculptorului cu alter ego-ul său, Cocoşul de gips din anul 1949, ultima sa lucrare, neterminată”, descrie Cornel Mihalache primul film: „Brâncuşi”.

Cea de-a doua producţie – „Hobiţa, coloana şi tractorul” – îl aduce în prim plan pe Tanasie Lolescu. El este  este omul care, în 1953, a tras cu tractorul de Coloana fără sfârşit a lui Brâncuşi de la Târgu Jiu.

Astăzi, după 53 de ani, regretă acest lucru şi chiar este cel care, la Hobiţa, satul în care s-a născut Brâncuşi, a construit un monument cu tentă brâncuşiană în onoarea marelui sculptor. Documentarul a câştigat Premiul GOPO  pentru cel mai bun film documentar în 2007 şi premiul UCIN pentru regie film documentar în 2006.

Tot vineri, 19 februarie, puteţi urmări emisiunea „Memoria locului”, difuzată de la ora 21:30, pe TVR 3, pentru ca de la ora 20:30, la TVR Internaţional, să ruleze emisiunea „Lumea şi noi”, care o prezintă pe Doina Lemny, istoricul de artă care, din 1990, lucrează la Centrul Georges Pompidou, locul unde a fost reconstituit, pentru a treia oară, Atelierul lui Brâncuşi.

Campania „Brâncuşi, sculptorul luminii”

Campania „Brâncuşi, sculptorul luminii” continuă la TVR 2 din 19 februarie (ziua naşterii artistului) la TVR 2 până în 18 martie (şi marcând ziua de 16 martie – ziua când, în anul 1957, artistul a decedat la Paris).

Astfel, timp de o lună, în fiecare zi, TVR 2 va prezenta câte o „Capodoperă Brâncuşi” în scurte materiale de cinci minute în care, istoricul de artă Cosmin Ungureanu va vorbi despre lucrări ca Rugăciune, Danaidă sau Somnul.

Pe lângă aceste „Capodopere”, TVR 2 va difuza, zilnic, scurte interviuri şi fragmente din filmele de arhivă produse de Manase Radnev, Constantin Chelba, Carmen Dumitrescu,  Ruxandra Garofeanu  şi Ileana Ploscaru Panait.

Telespectatorii vor afla detalii despre ucenicia în atelierul lui Auguste Rodin, primele sale sculpturi, atelierul de la Paris, ansamblul de la Târgu Jiu sau autoportretele sale.

Aceste programe pot fi urmărite şi online, pe portalul video TVR+.

Foto: Brâncuşi, sculptorul luminii – tvr.ro

12
/02
/21

Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 […]

11
/02
/21

Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gândite, așteptând publicul avizat să le facă o vizită. Câteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mânecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sunt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie doua expoziții care întorc privirile.

08
/02
/21

O nouă expoziție propusă de spațiul expozițional Arbor.art.room îi va seduce cu siguranță, începând din această săptămână, pe iubitorii de artă şi frumos din Capitală. Joi, 11 februarie 2021, între orele 17.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei unui artist tânăr și original, Giuliano Nardin, expoziție intitulată misterios „Nimic nou la Podul Săbăreni“ (perioadă de vizitare: până pe 7 martie 2021), o inedită propunere expoziţională realizată împreună cu curatorul Doinel Tronaru, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.