Bucureștiul grecesc, povestit de istoricul Georgeta Filitti
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucurestiul-grecesc-povestit-de-istoricul-georgeta-filitti/

Sâmbătă, 8 noiembrie, de la ora 11:00, la Grand Hotel Continental, istoricul Georgeta Filitti va depăna poveştile adevărate ale grecilor de seamă care au trăit in România, în cadrul evenimentului ,,Bucureştiul grecesc”.

Un articol de Elena Simion|7 noiembrie 2014

Conferința va fi o discuţie despre grecii trăitori în Bucureşti de la 1453 – căderea Constantinopolului sub turci – până azi, pe marginea cărţii doamnei Georgeta Filitti, BUCUREŞTIUL GRECESC. Cu această ocazie puteți răsfoi cartea cu același titlu, o frumoasă enciclopedie ilustrată, un elegant album bilingv Bucureştiul grecesc, al Editurii Omonia, care constituie o adevărată enciclopedie ilustrată a prezenţei greceşti aici, timp de peste cinci veacuri şi jumătate.

Oraş cosmopolit încă de la întemeiere, Bucureştiul i-a găzduit pe greci cu generozitate. S-au integrat printre români, s-au căsătorit, iar unora dintre ei chiar li s-a părut că, dacă există un Paradis, acesta trebuie să arate ca Ţara Românească.

Veţi afla lucruri mai puţin ştiute despre o istorie comună bogată, cu fapte istorice, biserici minunate ce au dăinuit până azi, spitale, hanuri şi mai ales oameni deosebiţi.

Georgeta Filitti reface destinul grecilor care au poposit în Bucureşti și prezintă cu rigurozitate contribuţia lor la dezvoltarea orașului. Istoria lor se împleteşte strâns cu istoria oraşului. Mulţi greci s-au stabilit definitiv şi au prins rădăcini aici, devenind personalităţi importante ale societăţii româneşti.

București

În oraşul cu o populaţie cosmopolită, atestat documentar din 1459, capitală a Ţării Româneşti din a doua jumătate a secolului 17 şi, din 1862, capitala României, grecii au ocupat un loc privilegiat. Numeroase sunt mărturiile care atestă rolul lor în viaţa economică, politică, socială, religioasă, ştiinţifică, culturală şi artistică a urbei, de la cele 2 000 de manuscrise greceşti adăpostite de Biblioteca Academiei Române sau altele, la fel de preţioase, de la Biblioteca Naţională a României, până la cele mai diverse monumente –biserici, aşezăminte de binefacere, spitale, imobile şi palate, care dăinuie şi astăzi, in situ sau doar în memoria colectivă.

Cele şapte capitole ale sintezei istorice semnată de Georgeta Filitti sunt însoțite de circa 360 de ilustraţii, selectate din cele mai diverse domenii – clădiri, biserici, manuscrise, ediţii în greacă şi română, facsimile, hrisoave, ziare, instantanee din viaţa comunităţii greceşti bucureştene de ieri şi de azi.
Înscrierile la eveniment se pot face aici.

Foto: Petrică Tănase

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.