Caietele SUB25: 35 de artiști români îşi fac autoportretul
https://www.ziarulmetropolis.ro/caietele-sub25-35-de-artisti-isi-fac-autoportretul/

S-a lansat primul număr al publicaţiei culturale independente Caietele SUB25, revistă bi-anuală de naraţiuni, experimente şi frivolităţi. Tema numărului este Autoportret(e) şi a fost declinată de mai mult de 35 de artişti şi oameni de creaţie din domenii diferite.

Un articol de Petre Ivan|31 ianuarie 2014

S-a lansat primul număr al publicației culturale independente Caietele SUB25, revistă bi-anuală de narațiuni, experimente și frivolități. Tema numărului este Autoportret(e) și a fost declinată de mai mult de 35 de artiști și oameni de creație din domenii diferite.

Printre aceştia se numără: Andreea Victoria Anghel, Andreea Bădală, Matei Branea, George Bodocan – Bodo, Amalia Dulhan, Vlad Mihai – Cutărică, Ada Mușat, Mara Ploscaru, Emil Teleagă – Aforic sau Roman Tolici.

„Online, SUB25 face 2 ani și mai mult de o mie de articole publicate. Dintr-o relație mai serioasă cu poveștile pe care le spunem au ieșit Caietele.

Au contribuit la ele 90 de oameni din domenii diferite și a ieșit o oglindă a culturii azi, axată pe tineri, privită cu umor, emoție, frivolitate şi pe alocuri (auto)ironie.

Caietele SUB25 nu se apropie de subiecte într-un mod cuminte sau didactic, pentru că nimănui nu-i place să i se spună ce ar trebui să-i placă.” – Karin Budrugeac, coordonatorul Caietelor SUB25.

Pe lângă temă, revista este împărțită în 4 secțiuni: De încălzire, Chestii serioase, Frivolități și Ficțiuni.

Caietele SUB25

 

Coperta primului număr al publicației culturale independente Caietele SUB25

În De încălzire sunt tratate subiectele de actualitate; cuprinde un interviu cu Teleșpan, revelația literară a toamnei și autorul bestsellerului „Cimitirul” (editura Herg Benet), 10 actori de teatru tineri și o paralelă între soliștii a două formații autohtone cu priză la public: Robin de la Robin and the Backstabbers și George de la TRAVKA.

Chestii serioase tratează mai pe larg segmente din cultura actuală, cum ar fi povestea celui mai tânăr cobzar din România, Bogdan Simion, specialist în folclor și membru al trupei Agurida, interviuri cu oamenii din spatele Noului Val al cinematografiei românești și un interviu cu Alex Tomazatos, tânăr fotograf român care documentează viața oamenilor în Delta Dunării și a avut recent o expoziție la Lisabona („România. Peisaje acvatice. Delta Dunării.”)

Secțiunea de Frivolități este cea în care umorul are frâu liber și vede o manea a lui Liviu Guță reinterpretată în limba engleză, cu vocabularul lui Shakespeare.

Revista se încheie cu 7 proze scurte exclusive, semnate de autori contemporani: Lavinia Braniște, Marius Chivu, Augustin Cupșa, Luca Dinulescu, Mihai Mateiu și Alex Tocilescu și readuce la lumină o proză scurtă a lui Urmuz.

Caietele SUB25

Caietele SUB25 sunt editate de Asociația SUB25. Art Director este Radu Manelici. Revista are 232 de pagini și se găsește în rețeaua Cărturești, în librăriile Kyralina și Anthony Frost, la prețul de 24 lei.

Următorul număr va apărea la începutul verii.

Foto: Caietele SUB25 şi Urmuz – facebook

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.