Cainele Japonez a fost primit cu entuziasm de presa internaţională
https://www.ziarulmetropolis.ro/cainele-japonez-a-fost-primit-cu-entuziasm-de-presa-internationala/

Filmul Câinele Japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu) a fost prezentat duminică seară în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian (20-28 septembrie 2013).

Un articol de Andrada Văsii|26 septembrie 2013

Filmul Cainele Japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu) a fost prezentat duminică seară în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian (20-28 septembrie 2013).

Debutul în lungmetraj al lui Jurgiu prin Cainele Japonez a fost primit cu entuziasm atât de public, care a aplaudat furtunos echipa filmului la sfârșitul proiecției, cât și de presa internațională.

Cel mai emoționant și ovaționat moment al serii a fost prilejuit de apariția pe scenă a actorului Victor Rebengiuc, interpretul rolului principal, un tată care încearcă să reînvețe să comunice cu fiul său, plecat de mulţi ani din țară. Rebengiuc a declarat că se bucură că s-a întors la Festivalul de la San Sebastian după 36 de ani, prima dată fiind prezent în 1977, cu ocazia premierei filmului „Tănase Scatiu“ (r. Dan Pița).

Citiți și: VIDEO Victor Rebengiuc joacă într-un nou film: Cainele Japonez, la festivalul de la San Sebastian

Cunoscuta publicație de specialitate Hollywood Reporter notează: „Un film neașteptat de promițător cu un joc actoricesc superb, în care speranța se întrezărește în mijlocul tragediei. Abilitatea cineaștilor români de a explora teme mari folosind resurse minime este reconfirmată în Cainele Japonez. Cei care se așteaptă la un umor negru/sec, specific filmelor Noului Val, vor găsi în schimb un film delicat, lipsit de sentimentalism, ușor optimist, în care indulgența este evitată cu atenție. Acest puternic și încrezător debut merită să fie prezent în multe alte festivaluri.”

Cainele Japonez, un film despre întâlnirea dintre tată şi fiu

Nici interpretarea actorilor nu a trecut neobservată, criticul de film Jonathan Holland adăugând în cronica sa că Rebengiuc preia melancolia personajului Costache, interpretarea sa sugerând faptul că în ciuda greutăților pe care le are un om în vârstă, momentul în care ai pierdut totul poate deveni cea mai bună ocazie de a o lua de la capăt.

Cainele Japonez

Echipa filmului Cainele Japonez

Cainele Japonez se află în cursa pentru premiul secțiunii New Directors, destinat regizorilor aflați la primul sau la cel de-al doilea lungmetraj din carieră. Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuția filmului mai fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic, Laurenţiu Lazăr.

Din delegația României prezentă la festival cu sprijinul Institutului Cultural Român fac parte actorii Victor Rebengiuc și Șerban Pavlu, regizorul filmului, Tudor Cristian Jurgiu, directorul de imagine Andrei Butică, monteurul Dragoș Apetri, scenaristul Ioan Antoci, producătorul executiv al filmului Bogdan Crăciun și Tudor Giurgiu – producător.

Cainele Japonez este o producție Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, HBO România şi Programului MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul original al filmului este semnat de Ioan Antoci.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Info:

Cainele Japonez este deja pre-cumpărat pentru distribuția internațională de compania germană M-Appeal și va fi lansat în cinematografele din România pe 18 octombrie 2013.

Foto credit: Cainele Japonez

12
/10
/16

“Toni Erdmann”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, desemnat drept cel mai bun film al anului de către Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI), va deschide Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest vineri, 14 octombrie, ora 18:30, în prezența regizoarei Maren Ade.

11
/10
/16

CRONICĂ DE FILM Filmat în bună parte în România, „Toni Erdmann”, al treilea lungmetraj al regizoarei germane Maren Ade, este o dramedie despre rolurile sociale şi măştile familiale spre care ne împinge viaţa şi de care ne este teamă să scăpăm pentru a redeveni noi înşine.

11
/10
/16

Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai influenți cineaști ai ultimelor decenii, care s-a stins din viaţă, în iulie, anul acesta, la Paris, la vârsta de 76 de ani, va fi celebrat în cadrul unei retrospective la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Invitata specială, cu acest prilej, este actrița Mania Akbari, care va lua parte la proiecții și va discuta cu publicul în primele patru zile de festival.

10
/10
/16

“Sandra”, un scurtmeraj despre un grup de fete excentrice care sunt închise într-o pseudo-comunitate de fete în care violența și prietenia se împletesc într-un mod nefiresc a câștigat trofeul Timishort 2016 în valoare de 3500 de euro.

08
/10
/16

Rulează în cinematografele din țara noastră filmul artistic „Două lozuri” (regizor Paul Negoescu). Comedie românească, așadar mai puțin romantică și vag tragică. Nu se râde deloc rău.

07
/10
/16

Şapte dintre cele mai noi şi mai de succes producţii româneşti, printre care extrem de aşteptatele „Sieranevada” de Cristi Puiu şi „Inimi cicatrizate” de Radu Jude, dar şi clasicul „La Moara cu noroc” de Victor Iliu vor putea fi văzute, în cadrul unor proiecţii cu intrare liberă, la a doua ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc între 20 şi 23 octombrie la Cinema Odeon, cu participarea mai multor invitaţi speciali.

07
/10
/16

Actrița, regizoarea și scriitoarea Diane Keaton (70 de ani) va primi cea de-a 45-a distincție pentru întreaga carieră decernată de Institutul American de Film (AFI). Anterior, premiul a mai fost decernat printre alții lui John Williams, Jane Fonda, Mel Brooks și Morgan Freeman.

06
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Sibiul se conectează vreme de 7 zile cu realități din lumea largă pe calea filmului documentar, la Astra Film Festival, ediția cu numărul 23. Fuocoammare, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, va fi proiectat vineri, 21 octombrie, de la ora 21:30 la Sala Thalia.

05
/10
/16

Pe când „Câini” încă nu intrase în cinematografe, l-am provocat pe regizorul Bogdan Mirică la o scurtă discuție despre zilele petrecute pe platoul de filmare, dar și despre ce înseamnă pentru el premiile, masterul de scenaristică de la Londra sau simpatia vizbilă a publicului pentru un film românesc.

05
/10
/16

Ediția #11 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est are loc în perioada 7-16 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica și Club Control. Festivalul se deschide pe 7 octombrie cu La Tortue Rouge (Țestoasa roșie), o co-producție Franța-Belgia-Japonia în regia lui Michael Dudok de Wit.

05
/10
/16

De la incisive la joviale, cele 25 de filme selecționate în competiția Filminute 2016 aduc o gamă de perspective și povești captivante din 17 țări. Cea de-a 11-a ediție a FILMINUTE, festivalul internațional de filme de un minut, debutează în această săptămână cu o colecție a celor mai bune filme ultrascurte din lume, fiecare împachetând o poveste completă în fix un minut.