„Caligula” și „Oblomov” se întâlnesc online la Teatrul „Bulandra”
https://www.ziarulmetropolis.ro/caligula-si-oblomov-se-intalnesc-online-la-teatrul-bulandra/

Pentru spectatorii Teatrului Bulandra din peste un milion de locuinţe de români din întreaga lume, perioada de distanţare socială a însemnat şi bucuria reîntâlnirii cu câteva dintre spectacolele de succes, cu o parte dintre regizorii şi actorii care au îmbogăţit cele două scene ale Teatrului „Bulandra”.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2020

Momente unice care au atins sufletele românilor de pretutindeni și uneori le-au prilejuit un zâmbet sau, de ce nu, o lacrimă… De fapt, acesta este sensul teatrului: să-i ajute pe oameni să înțeleagă și să depășească vremurile pe care le trăiesc.

Din dorința de a-și continua misiunea deja începută, aceea de a fi mereu aproape de spectatorii săi, Teatrul Municipal „Lucia Sturdza Bulandra” continuă seria difuzărilor online pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro și deschide în această săptămână, prin propunerile alese spre difuzare, un studiu asupra arhetipurilor umane.

Miercuri, 6 mai și vineri, 8 mai, ora 19.00, doi regizori de succes –  Mihai Măniuțiu și Alexandru Tocilescu – și două personaje care au făcut istorie – Caligula și Oblomov –  își dau întâlnire la „Bulandra” online.

Teatrul „Bulandra” dedică săptămâna 4-10 mai personajelor masculine care au rămas întipărite în minte oamenilor pentru „nebunia” lor și pentru convingerea sau plăcerea cu care și-au urmărit cauza, două personaje care au reprezentat o sursă de inspirație atât pentru regizorii, cât și pentru actorii de pretutindeni.

Mihai Măniuțiu este printre regizorii care a montat de mai multe ori în cariera sa texte cu personaje importante din istoria și dramaturgia universală („Richard III” de W. Shakespeare, „Antigona” de Sofocle, „Caligula” de A. Camus, „Faust” de Christopher Marlowe). De asemenea, se numără printre acei creatori cărora le place să lucreze cât mai mult cu aceiași actori. În acest caz, cu Marcel Iureș, Oana Pellea și Marian Râlea. Astfel, în 1996, montează la Teatrul „Bulandra” spectacolul „Caligula” de Albert Camus, din distribuție făcând parte actorii: Marcel Iureș, Irina Petrescu, Oana Pellea, Cornel Scripcaru, Marian Râlea, Silviu Geamănu, Ion Besoiu, Constantin Ghenescu, Mirela Gorea, Constantin Drăgănescu, Ionel Mihăilescu. Producția a fost nominalizată la Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol în anul 1996.

„Caligula” de Albert Camus, un spectacol de succes la vremea respectivă, va fi difuzat online miercuri, 6 mai, ora 19.00 pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro.

Al doilea personaj prezent săptămâna aceasta la Teatrul „Bulandra” este „Oblomov”, cel care face ca nimeni altul elogiul lenei. „Oblomov” este întruchiparea lenei absolute, a plăcutei toropeli în starea de a nu face nimic, devenită mod de existență. „Oblomov”, după I.A. Goncearov, dramatizarea Mihaela Tonitza Iordache este pus în scenă de cunoscutul și regretatul Alexandru Tocilescu, cheia spectacolului fiind tocmai lenta scufundare într-o regală lâncezeală.

Alexandru Tocilescu îşi priveşte eroul cu înţelegere, dar şi cu ironie. Departe de realitate, scufundat în sine, Oblomov zace în pat. În lumea lui amorţită, ceilalţi se întrevăd ca prin ceață, chiar şi iubirea, atunci când i se arată.

„Oblomov” s-a jucat pe scena Teatrului „Bulandra” timp de mai multe stagiuni și a fost premiat în 2003 cu Premiul Național pentru cel mai bun actor (Mihai Constantin), nominalizat în 2004 la Gala Premiilor UNITER pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Virginia Mirea) și premiat în 2004 cu premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie (Dragos Buhagiar). Din distribuție fac parte actorii: Mihai Constantin, Constantin Dinulescu, Mihai Verbiţchi, Ana Maria Moldovan / Nicoleta Hâncu / Corina Moise, Virginia Mirea, Şerban Cellea, Ion Besoiu, Rudy Rosenfeld, Gheorghe Ifrim, Șerban Pavlu.

Spectacolul „Oblomov”, după I.A. Goncearov, va fi difuzat online vineri, 8 mai, ora 19.00 pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro.

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

17
/11
/23

Teatrul Excelsior anunță premiera spectacolului-manifest (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, traducerea Mircea Sorin Rusu, în regia lui Radu Nica, unul dintre numele de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.