Călușul – de la ritual la terapie
https://www.ziarulmetropolis.ro/calusul-de-la-ritual-la-terapie/

Produse artistice contemporane, cu valenţe terapeutice, bazate pe folclor autentic.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2021

Vă invităm duminică 14.11.2021 de la ora 19:00 și luni 15.11.2021 de la ora 20:00, în studioul Areal – spațiu pentru dezvoltare coregrafică (str. Anastasie Simu nr. 2, în spatele Ateneului), la o prezentare work in progress a unui performance contemporan dezvoltat pe baza dansului Călușarilor

Tot atunci, veți putea să experimentați cum este să te afli în mijlocul unei cete de Călușari tradiționali, grație filmului 360⁰ vizualizat în casca de realitate virtuală. Locurile sunt limitate, iar înscrierile se fac la adresa [email protected].

Proiectul ”Călușul – de la ritual la terapie”, realizat de Asociația Folclorică Valea Prahovei, în parteneriat cu Indie Box și Asociația Română de Psihoterapie prin Dans și Mișcare și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a fost gândit ca un demers contemporan de valorificare și promovare a factorilor terapeutici care se regăsesc în dansul Călușului.

În ce a constat efectiv acest proiect: echipa (dansatori și dans-terapeut) a călătorit de Rusalii  în satul Giurgița, jud. Dolj, unul din puținele locuri unde încă se păstrează ritualul Călușului în forma lui nealterată de secole, învățând cum funcționează acest dans în comunitate și în ce fel contribuie el la a aduce sănătate și bunăstare. Au descoperit, de pildă, că este foarte important că dansul se oficiază în grup, cu angajamentul de a nu renunța oricât de obositor ar fi,  în mijlocul oamenilor, în chiar gospodăriile lor (nu la distanță sau pe scenă) și că implică, la final, publicul, într-o horă colectivă.

Loredana Larionescu, psihoterapeut specializat pe terapia prin dans și mișcare

În urma acestei experiențe, trupa de dansatori profesioniști de la Asociația Folclorică Valea Prahovei a restructurat coregrafia proprie de Căluș pentru a o adapta formatului de reprezentație participativă, în mijlocul și la același nivel cu publicul. Apoi,. coVR Videos a fixat rezultatul prin intermediul tehnologiei 360 – realitate virtuală, rezultând un film inedit, disponibil aici.

La rândul lor, cei cinci dansatori contemporani selecționați și coordonați de Denis Bolborea de la Indie Box au creat un performance ghidat de principiile de bază ale Călușului tradițional: format de prezentare în  mijlocul oamenilor și nu pe scenă, accent pe ritm, sincronizare, dinamică intensă, sprijin reciproc între performeri și utilizarea subtilă a muzicii folclorice reinterpretată inovator.

Vă invităm așadar, pe 14 și 15 noiembrie, să simțiți pe propria piele efectul energizant al acestor două produse artistice (performance-ul contemporan și filmul VR al dansatorilor tradiționali), iar dans-terapeutul Loredana Larionescu vă va sta la dispoziție, în cazul în care experiența vă va trezi anumite insight-uri sau întrebări.

Pe Loredana Larionescu o puteți găsi și aici.

 

 

 

 

28
/08
/23

Dacă vă întrebați cum să vă distrați în ultimele zile de vacanță, am o veste bună pentru voi: BIAF Kids este locul pe care nu trebuie să-l ratați! BIAF Kids este un eveniment special unde puteti să descoperiți magia cărților, a filmelor și a teatrului, într-un cadru plin de culoare și veselie.

23
/08
/23

Anul acesta, Timișoara s-a transformat într-un tărâm plin de magie, un ținut în care cultura își expune farmecele în cele mai radiante forme ale sale. Un loc în care vibrațiile interioare aproape că sunt palpabile, iar întru-poveste este o formă de a fi. În acest context, Galatic Tick Festival, își așază pe umeri, ca un zâmbet croit în lumină, mantia fluorescentă a premierelor culturale și propune publicului o călătorie în care sufletul și mintea devin aripile cu care ființa își desfată zborul.

22
/08
/23

21.000 de festivalieri și-au dat întâlnire la Sibiu pentru a participa la un maraton de concerte memorabile susținute, pe cele 3 scene concept, de 16 trupe din România și din străinătate, și la evenimentele alternative oferite de ediția din acest an a festivalului ARTmania în parteneriat cu muzee și instituții culturale de prestigiu.

21
/08
/23

Dezbaterea „Dimitrie Cantemir – un prinț român în Europa Luminilor”, susținută în limba engleză, de Ștefan Lemny, fost responsabil al colecțiilor de istorie la Biblioteca Națională a Frantei, și de Anna Svenbro, șefa Bibliotecii Nordice din cadrul Bibliotecii Sainte-Geneviève din Paris, se va desfășura luni, 21 august 2023, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român din Stockholm.

21
/08
/23

În prima parte a anului s-a derulat un proiect foarte sensibil, al cărui scop a fost creșterea stării de bine, atât fizică, cât și emoțională, și a ancorării în corp și în comunitate – ParkinsOn Dance, un prim demers ce și-a propus să vină în sprijinul pacienților diagnosticați cu boala Parkinson din România.

18
/08
/23

Actorul american Armand Assante, cunoscut și aclamat la nivel mondial pentru rolurile sale din filme precum Gotti, The Odyssey sau American Gangster, vine la Buzău, ca invitat de onoare al Buzău International Arts Festival. Publicul BIAF va avea parte de o întâlnire memorabilă cu actorul ce a cucerit inimile a milioane de cinefili: pe data de 10 septembrie, ora 21.00, în spațiul dedicat din Piața Dacia, actorul va fi prezent pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?