Canalul, de Ivan Kavanagh, câștigătorul Trofeului Dracula 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/canalul-de-ivan-kavanagh-castigatorul-trofeului-dracula-2014/

Cea de-a doua ediţie a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival, desfăşurată la Braşov, şi-a desemnat câştigătorii. Trofeul Dracula 2014 a plecat în Irlanda cu Ivan Kavanagh, realizatorul lungmetrajului The Canal.

Un articol de Petre Ivan|6 octombrie 2014

În competiția festivalului au fost înscrise 6 lungmetraje, 8 scurtmetraje internaționale și 7 scurtmetraje românești. The Canal/ Canalul (SUA, 2014), în regia irlandezului Ivan Kavanagh, a câștigat Trofeul Dracula 2014 pentru cel mai bun film de lungmetraj.

“Pentru fascinanta explorare a relației dintre supranatural și horror psihologic” și-a motivat decizia juriul format din regizorul Julian Richards, Toni Benages i Gallard, director al festivalului Cryptshow (Barcelona), și producătorul HBO Aurelian Nica.

Trofeul Little Dracula a fost acordat SF-ului american Emit, regizat de către R. J. S. Mayank, un scurtmetraj despre o lume paralelă în care timpul se scurge invers și care “stabilește o lume science-fiction din doar cateva tușe și te lasă să-ți completezi singur golurile și să-ți pui întrebari legate de lumea respectivă, despre viață și

IULIA VERDES SI EUGEN KELEMEN - KAZIMIR

IULIA VERDES SI EUGEN KELEMEN – KAZIMIR

moarte”, după cum și-a argumentat alegerea juriul compus din regizorul Marian Crișan, monteurul Cătălin Cristuțiu și reporterul emisiunii Ca-n filme (Digi 24) Ruxandra Grecu.

Trofeul Vladutz pentru cel mai bun scurtmetraj românesc a fost câştigat de “Kazimir”, regizat de Dorian Boguță „pentru că evită elegant clișeele hollywoodiene ale genului, abordând o temă de eternă actualitate românească: complicata și contradictoria relație dintre magie și ortodoxie; pentru dozajul remarcabil dintre suspansul pur și etnicitatea descriptivă; pentru calitatea deosebită a imaginii, pentru jocul actoricesc convingător și regia precisă; în fine, pentru curajul – și, mai ales, umorul – cu care filmul propune o altă viziune fantastică asupra comunităților arhetipale din Delta Dunării.

Juriul competiţiei de scurtmetraj românesc a fost compus din criticul de film Ileana Bârsan, regizorul Tom Wilson şi jurnalistul Dragoş Vasile.

Dracula Film: Horror and Fantasy Festival are loc anual în luna octombrie în Brașov, este organizat de Asociația Culturală Fanzin și prezentat de Viasat History. Proiecțiile Dracula Film: Horror and Fantasy Festival au avut loc la Teatrul Sică Alexandrescu și Cinemateca Patria.

Foto: Canalul, Dracula 2014 – Ciprian Gherghiaș,cinemagia,

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.