Când PISICA VERDE urcă pe scenă
https://www.ziarulmetropolis.ro/cand-pisica-verde-urca-pe-scena/

Teatrul Metropolis din strada Mihai Eminescu 89 a găzduit vineri, 9 iunie, în Sala Centenar, spectacolul „Pisica verde” după Elise Wilk, prezentat de elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” în cadrul Festivalului Vocea Teatrului Licean Bucureştean.

Un articol de Alina Vîlcan|10 iunie 2022

Festivalul Vocea Teatrului Licean Bucureștean, desfășurat între 6 și 10 iunie, și-a propus să promoveze fenomenul teatral în rândul tinerilor, punând față în față trupe de elevi din liceele bucureștene cu profesioniști de la teatrele Mic, Metropolis, Bulandra, Evreiesc de Stat și Teatrul Dramaturgilor.

Vineri, 9 mai, la orele 17.00, în Sala Centenar a Teatrului Metropolis, nu mai găseai niciun loc. Spectacolul „Pisica verde” după Elise Wilk”, prezentat de elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu”, s-a jucat într-o sală arhiplină și într-o atmosferă încărcată de efervescența tinereții.

Ți-ai imaginat vreodată o pisică verde?”, iată fraza care te introduce într-o fermecătoare poveste, centrată în jurul misterului provocat de dispariția Biancăi, o elevă de clasa a X-a, văzută ultima dată în clubul President.

Construită din monologuri care se succed alert, oferind spectacolului o dinamică atrăgătoare, „Pisica verde” semnată de Elise Wilk este o piesă antrenantă, cu care tinerii actori amatori de la Colegiului Național „Mihai Eminescu” au oferit publicului o seară plină de magie și de energie molipsitoare.

Într-un decor minimalist, în care se regăseau numai un scaun și o canapea cu două perne decorative, iar pentru o pată de culoare căciula roșie, pierdută, a protagonistei, fiecare dintre personaje a venit și a revenit în fața publicului într-o manieră convingătoare, fără ezitări, reușind cu ușurință să fure spectatorul din realitate pentru a-l transpune în seara aceea de sâmbătă, în care Bianca a fost văzută pentru ultima dată. „Fata asta avea pe ea un tricou cu o pisică verde.”

Cei prezenți în sală au fost purtați astfel în lumea acelor tineri de 16 ani, vulnerabili, neglijați de părinți, atrași de clubbing, care își trăiesc primele iubiri, visează, se ignoră, se împrietenesc, greșesc. Cineva dispare. Ceilalți merg mai departe. Dar cum? Și unde a dispărut adolescenta de 16 ani de lângă ei? Și unde se duc oamenii atunci când mor? Dar hamsterii?

Trupa de teatru a Colegiului Național „Mihai Eminescu” a știut să surprindă atât gradația care însoțește conflictul piesei, cât și poezia textului, venind în fața publicului deopotrivă cu naturalețe și cu o abordare atentă, în care niciun detaliu nu a fost lăsat la voia întâmplării și nicio clipă spectacolul nu și-a pierdut din intensitate.

Salutăm pe această cale montarea piesei „Pisica verde” de către elevii Colegiului „Eminescu” și sperăm să vedem spectacolul lor și pe alte scene, din București și nu numai, Timp de o oră i-am urmărit cu senzația că viitorul teatrului autohton sună promițător, ceea ce nu e deloc puțin.

Mai multe detalii despre Festivalul Vocea Teatrului Bucureștean și despre spectacolele din cadrul evenimentului jucate la Teatrul Metropolis, aici.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...