Cannes 2014: Filme de Dardenne, Godard şi Cronenberg, în selecţia oficială a Festivalului
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2014-filme-de-dardenne-godard-si-cronenberg-in-selectia-oficiala-a-festivalului/

Lungmetraje regizate de cineaşti celebri, precum Bertrand Bonello, Nuri Bilge Ceylan, David Cronenberg, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Jean-Luc Godard, Mike Lee şi Ken Loach se regăsesc în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2014

Selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2014 a fost dezvăluită într-o conferinţă de presă care a avut loc joi, la cinematograful UGC Normandie de pe Bulevardul Champs-Elysées din Paris.

Conferinţa de presă a fost organizată de delegatul general al festivalului, Thierry Frémaux, şi de preşedintele evenimentului, Gilles Jacob.

Selecţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes include 49 de lungmetraje din 28 de ţări, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Aşa cum a fost anunţat anterior, lungmetrajul „Grace of Monaco”, regizat de Olivier Dahan, cu actriţa Nicole Kidman în rolul principal, va deschide festivalul de pe Croazetă, pe 14 mai, şi va fi proiectat în afara competiţiei.

Lungmetrajul „Party Girl”, filmul de debut al regizorilor Marie Amachoukeli, Claire Burger şi Samuel Theis, va deschide secţiunea Un Certain Regard de la Cannes 2014.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 – 25 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d’Or pentru lungmetraj („Pianul”).

Prezentăm mai jos selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2014:

Cannes 2014 – Competiţia oficială

„Sils maria”, de Olivier Assayas; „Saint Laurent”, de Bertrand Bonello; „Kis uykusu (sommeil d’hiver)”, de Nuri Bilge Ceylan; „Maps to the stars”, de David Cronenberg; „Deux jours, une nuit”, de Jean-Pierre şi Luc Dardenne; „Mommy”, de Xavier Dolan; „Captives”, de Atom Egoyan; „Adieu au langage”, de Jean-Luc Godard; „The search”, de Michel Hazanavicius; „The homesman”, de Tommy Lee Jones; „Futatsume no mado (deux fenêtres)”, de Naomi Awase; „Mr Turner” de Mike Leigh; „Jimmy’s hall”, de Ken Loach; „Foxcatcher”, de Bennett Miller; „Le meraviglie”, de Alice Rohrwacher; „Relatos salvajes/ wild tales”, de Damian Szifron; „Leviathan”, de Andrey Zvyagintsev; „Timbuktu”, de Abderrahmane Sissako

Cannes 2014

Jean-Luc Godard revine la Cannes cu „Adieu au langage”

În afara competiţiei: „Gui lai”, de Zhang Yimou; „How to train your dragon 2”, de Dean Deblois

Un Certain Regard:

„Party girl”, de Marie Amachoukeli, Claire Burger şi Samuel Theis (filmul de deschidere); „Jauja”, de Lisandro Alonso; „La chambre bleue”, de Matthieu Amalric; „Incompresa”, de Asia Argento; „Titli”, de Kanu Behl; „Eleanor Rigde”, de Ned Benson; „Bird People”, de Pascale Ferran; „Lost River”, de Ryan Gosling; „Amour fou”, de Jessica Hausner; „Charlie’s country”, de Rolf de Heer; „Snow in paradise”, de Andrew Hulme; „Dohee-ya”, de July Jung; „Xenia”, de Panos Koutras; „Run”, de Philippe Lacôte; „Turist”, de Ruben Ostlund; „Hermosa juventud”, de Jaime Rosales; „The salt of the earth”, de Wim Wenders şi Juliano Ribeiro Salgado; „Fantasia”, de Wang Chao; „Harcheck mi headro”, de Keren Yedaya

Les Séance de Minuit:

„The rover”, de David Michod; „The salvation”, de Kristian Levring; „Pyo jeok”, de Chang

Les Séances spéciales:

„Eau argentée”, de Mohammed Ossama; „Maidan”, de Sergei Loznitsa; „Red army”, de Polsky Gabe; „Caricaturistes – fantassins de la démocratie”, de Stephanie Valloatto; „Les ponts de sarajevo”, film chorale

Foto cu Cannes 2014 – Cinemagia

25
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Despre „Fata necunoscută”, noul film - o dramă socială și morală - al fraților belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne. Și despre „(M)ucenicul” (al rusului Kirill Serebrennikov), cu un tânăr care, cu Biblia în mână, se tranformă într-un fanatic religios. Două filme de Cannes, acum în cinematografe.

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.

22
/03
/17

Despre cum „Sieranevada”, „Câini” și „Inimi cicatrizate” și-au împărțit cele mai multe trofee Gopo. Despre cele mai inspirate și mai puțin inspirate momente ale galei. Și despre refuzul unor regizori precum Cristian Mungiu de a fi asociați cu Premiile Gopo.

22
/03
/17

“Noi toţi vrem ca oamenii să nu ne mintă şi totuşi ne doare cumplit adevărul.” – Tora Vasilescu. Actrița care a debutat pe vremea studenției în “Cursa” lui Daneliuc (1975) împlineşte, astăzi, 66 de ani.

22
/03
/17

Cel mai râvnit trofeu la Gala Premiilor Gopo, “Cel mai bun film de lungmetraj al anului”, a fost câștigat de pelicula "Sierranevada", în regia lui Cristi Puiu. Filmul lui Puiu a primit șase premii, la fel ca și pelicula "Câini", în regia lui Bogdan Mirică.

21
/03
/17

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc în această seară. Evenimentul va fi transmis în direct de la ora 20.00 pe TVR 2, TVR 3 și TVR HD, dar și online pe www.premiilegopo.ro și www.cinepub.ro.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.