CANNES 2015: Audiard, Van Sant şi Sorrentino, în competiţia oficială a festivalului
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2015-audiard-van-sant-si-sorrentino-in-competitia-oficiala-a-festivalului/

Lungmetraje regizate de cineaşti celebri, precum Jacques Audiard, Gus Van Sant, Matteo Garrone şi Paolo Sorrentino, se numără printre cele 17 filme selecţionate în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes 2015.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2015

CANNES 2015 / Organizatorii Festivalului de film de la Cannes acordă în mod tradiţional trei locuri pentru producţiile franceze.

Anul acesta nu face excepţie, iar două locuri au fost atribuite unor regizori care au mai concurat pe Croazetă: „Mon roi”, de Maiwenn, cu Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot şi Louis Garrel, şi „Deephan”, regizat de Jacques Audiard, o saga curajoasă despre un refugiat tamil care ajunge să trăiască la periferia Parisului.

Scenaristul şi regizorul Stephane Brize va participa în premieră în competiţia de la Cannes cu pelicula „La loi du marche”, cu Vincent Lindon, un actor care apare cu regularitate în filmele sale, interpretând de această dată rolul unui bărbat în vârstă de 50 de ani care ajunge să lucreze ca gardian într-un supermarket şi să se confrunte cu dileme morale foarte puternice.

Într-unul dintre cele 17 titluri anunţate joi în competiţia oficială, lungmetrajul „La giovinezza”, de Paolo Sorrentino, joacă şi fotomodelul Mădălina Ghenea.CANNES 2015

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 13 – 24 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini, iar cel al secţiunii Cinéfondation şi pentru scurtmetraje, de regizorul mauritan Abderrahmane Sissako.

CANNES 2015 / Filmele selecţionate în competiţia oficială

Dheepan„, de Jacques Audiard,

La Loi Du Marché„, de Stéphane Brizé,

Marguerite et Julien„, de Valérie Donzelli,

Il Racconto Dei Racconti„, de Matteo Garrone,cannes 2015

Carol”, de Todd Haynes,

The Assassin/ Nie Yinniang„, de Hou Hsiao Hsien,

Mountains May Depart/ Shan He Gu Ren„, de Jia Zhang-Ke,

Our Little Sister/ Umimachi Diary, de Hirokazu Kore-Eda,

Macbeth„, de Justin Kurzel,

The Lobster„, de Yorgos Lanthimos,

Mon Roi„, de Maïwenn,

Mia Madre„, de Nanni Moretti,

Saul Fia„, de László Nemes,

La giovinezza„, de Paolo Sorrentino,

Louder Than Bombs„, de Joachim Trier,

The Sea of Trees„, de Gus Van Sant, şi

Sicario„, de Denis Villeneuve.

Alte titluri ar putea fi anunţate în următoarele zile, astfel încât competiţia oficială să cuprindă un număr de cel mult 20 de filme.

În afara competiţiei vor fi proiectate deja anunţatul „Mad Max: Fury Road”, de George Miller, „Irrational Man”, de Woody Allen, „Inside Out”, de Pete Docter şi Ronaldo Del Carmen, şi „The Little Prince”, de Mark Osborne.

În secţiunea Un Certain Regard vor concura şi două lungmetraje regizate de cineaştii români Radu Muntean şi Corneliu Porumboiu.

Foto: CANNES 2015 – cinemagia

07
/03
/22

Jacques Audiard, cunoscutul cineast francez câștigător al unul Palme d’Or în 2015 pentru Deephan, revine pe marile ecrane cu un film despre relațiile și iubirile generației millenials în era digitală. Paris, Arondismentul 13, premiat la Cannes 2021 pentru cea mai bună coloană sonoră, ajunge în cinematografe din 11 martie, distribuit de Independența Film.

06
/03
/22

Un interviu sau o convorbire cu Toma Caragiu ar putea constitui o adevărată „probă de foc” pentru un tânăr aspirant la ziaristică. Dacă vreți să scăpați de cineva care solicită un post într-o redacție, cereți-i așadar, „un material cu Caragiu”…

24
/02
/22

CARTEA DE CINEMA Cinefilii care au îndrăgit celebra autobiografie a lui Ingmar Bergman, “Lanterna magică”, apărută şi în română la Editura Meridiane în 1994, s-ar putea să fie puţin dezamăgiţi sau măcar surprinşi de continuarea volumului, lansată la noi cu titlul “Imagini. Viaţa mea în film” şi scoasă recent de Editura Nemira (în traducerea Ioanei Ghişa şi cu o prefaţă de Andrei Gorzo).

21
/02
/22

LEGENDELE DE LA METROPOLIS Arta ei a însemnat enorm pentru filmul românesc. Pe scenă, prezența ei aducea întotdeauna un adevăr puternic, ce însoțea publicul după ce spectacolul s-a terminat.

15
/02
/22

96 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2021, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 16-a ediție a Galei Premiilor Gopo. Cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești va avea loc în luna aprilie.