CANNES 2015: Ingrid Bergman, pe afişul oficial al celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2015-ingrid-bergman-pe-afisul-oficial-al-celei-de-a-68-a-editii-a-festivalului-de-film/

Afişul oficial al celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes (13 – 24 mai) va fi reprezentat de o fotografie cu actriţa Ingrid Bergman, care îi urmează în rolul de imagine a evenimentului actorului italian Marcello Mastroianni.

Un articol de Petre Ivan|25 martie 2015

CANNES 2015, afişul oficial / Legendă a cinematografiei moderne, femeie liberă şi actriţă îndrăzneaţă, Ingrid Bergman a fost în acelaşi timp o vedetă hollywoodiană şi o figură a neorealismului, schimbând adeseori tipologia rolurilor interpretate şi ţările de adopţie în funcţie de pasiunile sale, fără să îşi piardă însă niciodată graţia şi simplitatea.

Pe afişul din acest an, Ingrid Bergman, care a lucrat cu regizori celebri precum Alfred Hitchcock, Roberto Rossellini şi Ingmar Bergman şi a jucat alături de actori hollywoodieni de prim rang precum Cary Grant, Humphrey Bogat şi Gregory Peck, apare într-o fotografie de tip portret, zâmbitoare, cu un chip care pare să privească spre un orizont plin de promisiuni.

Ingrid Bergman a fost desemnată preşedinte al juriului oficial de la Cannes în anul 1973.

„Familia mea şi eu însămi suntem foarte emoţionaţi de faptul că organizatorii Festivalului de la Cannes au ales-o pe minunata noastră mamă în calitate de imagine a afişului oficial, în anul centenarului naşterii sale”, a declarat actriţa Isabella Rossellini, fiica ei.

Parcursul ei excepţional a acoperit atât de multe ţări, de la mici producţii artizanale europene la marea maşinărie hollywoodiană. Mama îşi adora meseria de actriţă: pentru ea, să joci într-un film nu era o profesie, ci o vocaţie. Ea obişnuia să spună: «Nu eu am ales să joc, ci jocul actoricesc m-a ales pe mine» – Isabella Rossellini.

Pe baza unei fotografii de David Seymour, cofondator al agenţiei Magnum, Hervé Chigioni – autorul afişului de anul trecut, cu Marcello Mastroianni -, a realizat afişul oficial al Festivalului de la Cannes 2015, în colaborare cu artistul grafician Gilles Frappier.

Hervé Chigioni a realizat cu această ocazie şi un film de animaţie pe baza afişului oficial, cu o coloană sonoră ce reprezintă un remix al temei muzicale a Festivalului de la Cannes – „Le Carnaval des animaux”, de Camille Saint-Saëns -, cu un aranjament muzical semnat de doi muzicieni suedezi, Patrik Andersson şi Andreas Söderström.

Omagiul adus celebrei actriţe nu se opreşte însă aici, deoarece Ingrid Bergman va putea fi văzută şi în cadrul secţiunii Cannes Classics, în pelicula „In Her Own Words”, un documentar regizat de Stig Björkman, autor de romane şi de documentare despre Woody Allen şi Ingmar Bergman.

De asemenea, Festivalul de la Cannes va fi partenerul „Ingrid Bergman Tribute”, un eveniment pe care actriţa Isabella Rossellini îl va organiza în luna septembrie pentru a marca împlinirea unui secol de la naşterea mamei sale.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 13 – 24 mai. Juriul va fi prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Selecţia oficială a festivalului va fi anunţată pe 16 aprilie.

Foto: CANNES 2015, Ingrid Bergman – cinemagia

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.