Cănuță, om sucit, pe strada Sapienții, 11 bis (via Florin Iaru) – partea a II-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/canuta-om-sucit-pe-strada-sapientii-11-bis-via-florin-iaru-partea-ii/

(continuare) Da, m-am albit, dar în sufletul meu a înflorit revolta, pentru că sînt neam de revoluţionar. Cum, domnule, cum de e posibil? Tocmai eu, din universul ăsta larg, am fost ales să intru în rahat? Ah, am să mă răzbun. Aţi profitat de mine, vrăjitoarelor. Mai ales, tu, domnişoară Raluca, ai profitat cu glasul tău catifelat şi m-ai dus cu vorba…

Un articol de |12 august 2019

Că tot veni vorba de vorbă, pun mîna pe telefon și sun la Christian Tour. Cine-mi răspunde? Ați ghicit. Vocea aceea. Încep în trombă:
— V-ați bătut joc de mine. M-ați adus în pragul disperării. Cum e posibil? Ce fel de agenție de… sunteți?

Vocea catifelată tace preț de cîteva secunde.
— Da’ unde sunteți?
— În Grecia, domnișoară, unde m-ați aruncat ca pe o măsea stricată!
— Și ce căutați în Grecia acum? – mă întreabă mironosița.
— Cameră caut. Aia pe care mi-ați vîndut-o fără să mă întrebați.

Domnișoara Raluca tace. Aud cum clicăie pe taste.
— Păi – zice – domnu’ Iaru, era vorba de 9 septembrie. Am și corespondența cu dvs. Mi-ați confirmat.
— Ce am confirmat, domnișoară?
— Rezervarea. Am mailul dvs. în fața ochilor.

Ca un pumnal ce sfîșie o piele mi-au pierit vorbele.
— Vă dau prin sms. discuția noastră. Ați confirmat.
Și mi-o dă. Cuvînt cu cuvînt. Septembrie, frate.

Mă uit ca vițelul la poarta nouă. Mă frec la ochi. Viața e complexă și plină de surprize. O neagră disperare mi se lasă pe ochi. Recepționerul mă vede și-mi dă un pahar cu apă. Sînt învins pe toată linia.
— Și acum eu ce fac?

Domnișoara Raluca zice, cu aceeași voce caldă:
— Stați să vedem. Vă sun cît pot de repede. Mergeți, vă rog, la sediul nostru din Nidri…

Recepționerul cărunt înțelege totul și intervine:
— Am să vă caut cameră, domnule, dar totul e plin, plin. Nu fiți disperat, în cel mai rău caz dormiți aici, pe canapele… Mîine, jur că vă dau camera mea, trebuie să ne descurcăm cumva.

Brusc, iadul îmi apare ca una dintre cele mai bune lumi posibile.

(va urma)

Florin Iaru este poet, prozator, fost membru al celebrului Cenaclu de luni, iar de câțiva ani încoace organizează împreună cu Marius Chivu unele dintre cele mai de succes ateliere de creative writing din țară.

Foto: Lefkada, Florin Iaru 

 

08
/10
/20

Romanele „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood și „Oameni anxioși” de Fredrik Backman, din colecția „musai” a Editurii Art, și autobiografia lui Elton John, recent apărută în limba română la Editura Publica, sunt trei dintre recomandările de lectură pe care vi le propunem în această lună.

22
/09
/20

Editura Arthur face primul pas în asumarea unei noi identități vizuale care debutează cu anunțarea noului logo și, plecând de la acesta, va continua cu transformarea tuturor colecțiilor și proiectelor Arthur.

06
/09
/20

Pe rafturile lor găsim mai mereu câte o tentație. Fizice sau online, librăriile ne tentează cu ceva tot timpul. Deși 2020 nu este un an ca oricare altul, criza sanitară provocând schimbări în viața noastră cotidiană, editurile din România tot au reușit să le ofere cititorilor cărți care merită toată atenția.

04
/09
/20

„Bărbatul cu haină roșie” de Julian Barnes, „Vânătăi ascunse: Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide” de Rachel Louise Snyder și „Biblioteca de la miezul nopții” de Matt Haig, propuse de Editura Nemira, se numără printre cele mai așteptate apariții literare în această toamnă.

01
/09
/20

Pe lista de lecturi a lunii septembrie, am inclus „O librărie în Berlin” de Françoise Frenkel, „Îți voi da toate acestea” de Dolores Redondo, „Către frumusețe” de David Foenkinos, „Arsă cu acid” de Naziran și Célia Mercier și „Atlasul fericirii” de Helen Russell. Iată de ce!