Capela Sixtină, recreată în mărime naturală în Mexic
https://www.ziarulmetropolis.ro/capela-sixtina-recreata-in-marime-naturala-in-mexic/

Mexicul are de marţi o replică în mărime naturală a celebrei Capele Sixtine a Vaticanului, capodoperă inclusă în Patrimoniul Omenirii. Proiectul a necesitat doi ani de muncă, reunind arhitecţi, ingenieri, fotografi, sculptori şi scenografi mexicani.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2016

Capela Sixtină reprodusă la Ciudad de Mexico are 22 de metri înălțime, 67 metri lungime și 28 de metri lățime, ocupând o suprafață totală de 510 metri pătrați.

Proiectul a necesitat doi ani de muncă, reunind arhitecți, ingenieri, fotografi, sculptori și scenografi mexicani. Replica a fost instalată în apropierea Monumentului Revoluției din centrul capitalei și constă într-o structură tridimensională formată din secțiuni cu reproduceri fotografice ale interiorului capelei.

În interior a fost instalată o structură capabilă să suporte o scenografie de fresce imprimate pe pânză, în timp ce pe podea au fost instalate ecrane cu cristale lichide. Această replică conține și o expoziție audiovizuală care ilustrează istoria Capelei Sixtine.

Această replică a Capelei Sixtine va fi transportată în toate statele Mexicului în următorii trei ani și va putea fi vizitată de aproximativ 52 de milioane de persoane care nu mai vor fi nevoite să călătorească până la Vatican pentru o admira.

Capela palatului papal de la Vatican este una dintre cele mai cunoscute comori artistice ale Europei și a fost construită între anii 1472 și 1483, în timpul pontificatului papei Sixtus al IV-lea.

Capela Sixtină, care se găsește în Bazilica Sfântul Petru, este celebră datorită picturilor murale ale lui Michelangelo și a conclavurilor cardinalilor pentru alegerea papei.

Foto: Capela Sixtină – wikipedia

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.