Caragiale, 60 de ani de teatru şi cinema – Ziua UNATC
https://www.ziarulmetropolis.ro/caragiale-60-de-ani-de-teatru-si-cinema-ziua-unatc/

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” (U.N.A.T.C.) îşi sărbătoreşte astăzi, 30 ianuarie, ziua maestrului spiritual I.L. Caragiale (30 ianuarie 1852). Şi tot acum aniversează 60 de ani de la reunirea din 1954 a celor 2 şcoli, de teatru şi de film, sub titulatura Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.

Un articol de Petre Ivan|30 ianuarie 2014

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” (U.N.A.T.C.) îşi sărbătoreşte astăzi, 30 ianuarie, ziua maestrului spiritual I.L. Caragiale (30 ianuarie 1852). Şi tot acum aniversează 60 de ani de la reunirea din 1954 a celor 2 școli, de teatru și de film, sub titulatura Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.

În cadrul acestei sărbători, doamna profesor universitar doctor Adina Nanu, personalitate marcantă în domeniul istoriei costumului, va primi titlul de Doctor Honoris Causa.

Astfel, doamna profesor universitar doctor Adina Nanu îşi va adăuga numele unei liste de însemnate personalităţi ale culturii româneşti, şi ei Doctor Honoris Causa ai UNATC, printre care amintim:

Sanda Manu, Dina Cocea, Cătălina Buzoianu, Liviu Ciulei, Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Mircea Albulescu, Marin Moraru, Victor Rebengiuc, Dumitru Carabăț, Olga Tudorache, Dan Pița, dar şi internaţionale: Roman Polanski, Krzysztof Zanussi, Peter Greenaway, Robert Wilson, Andrei Koncealovski, Terry Gilliam.

Caragiale

Sărbătoarea Universității este un prilej pentru studenții UNATC de a-și omagia profesorii. Domnul profesor universitar doctor Ion Toboșaru va primi o “Diplomă de excelență pentru 60 de ani dedicați învățământului, în domeniul istoriei și esteticii teatrale”.

Iar doamna profesor universitar Brândușa Zaița Silvestru va primi o “Diplomă de excelență în domeniul vocațional teatru de păpuși și marionete”.

Cu această ocazie aniversară, studenţii UNATC (Master I şi II Arta Actorului) vor juca spectacolul CHICAGO, un musical de John Kander şi Fred Ebb. Coordonatorul proiectului: prof.univ.dr. Gelu Colceag. Piesa se va juca în Sala Atelier din cadrul UNATC.

Caragiale

Scurt istoric al U.N.A.T.C. “I.L. Caragiale

Prima facultate de teatru şi-a început activitatea în Bucureşti în 1834, în cadrul Şcolii Filarmonice. În anul 1948 este înfiinţată Facultatea de Regie din cadrul Institutului de Artă, care a reunit, timp de doi ani (1948-1950), întregul învăţământ artistic din Bucureşti.

În 1950 se înfiinţează Institutul de Artă Cinematografică şi Institutul de Teatru “I.L. Caragiale”. În 1954, cele două institute se unesc în Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”, care va funcţiona până în 1990, când se transformă în Academia de Teatru şi Film (ATF) – unica şcoală de tradiţie în domeniul teatrului şi filmului din România, cu rang universitar, recunoscută pe plan internaţional.

Din anul 1998, Academia de Teatru şi Film devine Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”, iar din 2001, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” (UNATC).

Foto cu I.L. Caragiale şi U.N.A.T.C. – wikipedia şi facebook

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.