Caragiale se întoarce la Teatrul Bulandra
https://www.ziarulmetropolis.ro/caragiale-se-intoarce-la-teatrul-bulandra/

Duminică, 4 aprilie, la ora 19.00, Teatrul Bulandra prezintă în avanpremieră, în regim de live streaming, spectacolul „După D’ale”, o adaptare de Cornel Scripcaru după capodopera caragialiană „D’ale carnavalului”.

Un articol de Liliana Matei|1 aprilie 2021

Cu: Manuela Ciucur, Adrian Ciobanu, Constantin Dogioiu, Ioana Anastasia Anton, Alin State și Alex Călin

Regia: Cornel Scripcaru

Scenografia: Nina Brumușilă

Ilustrația muzicală: Cornel Scripcaru

Concept grafic: Cornel Scripcaru

Prelucrare grafică: Florentin Ilie.

În deschiderea spectacolului, spectatorii virtuali vor avea acces în culise, iar în încheiere vor participa la o sesiune Q&A, anunță organizatorii într-un comunicat de presă. Ambele momente vor fi prezentate de Șerban Pavlu, unul dintre cei mai iubiți actori ai Teatrului Bulandra.

Pornind de la cunoscuta piesă „D’ale carnavalului”, care vorbește despre ipocrizia societății românești – mic-burgheze, în epocă –, Cornel Scripcaru actualizează în această montare totul: limbaj, evenimente, acțiune, punând însă accentul pe perenitatea măștilor sociale, ce evidențiază aceeași ipocrizie și aceleași tare ale societății românești moderne. Lipsa adevăratelor valori într-o societate va genera mereu personaje precum Iordache, Nae Girimea, Iancu Pampon, Mița, Crăcănel sau Didina.

„Va fi o poveste limpede, cu un limbaj clar, actual, pentru că vreau să-l apropii pe Caragiale de generația tânără. Costumele și decorul – semnate de Nina Brumușilă – vor purta și ele amprenta prezentului. Vreau să fie un spectacol foarte serios, presărat cu stropi de umor. Voi lăsa personajele să sufere până la capăt, să iubească până la capăt. Muzica devine personaj, fiind multă acțiune în afara textului. Cum s-a născut spectacolul ăsta în capul meu – capul unui actor – rămâne un mister, o surpriză; dar e o surpriză pe care doresc s-o împărtășesc cu voi toți”, a explicat Cornel Scripcaru.

Bilete: https://www.entertix.ro/…/dupa-d-ale-4-aprilie-2021.

Spectacolul va fi disponibil online până pe 7 aprilie, la ora 19:00.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.