Caravana Docuart ajunge pentru al doilea an consecutiv în Cluj-Napoca
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-docuart-ajunge-pentru-al-doilea-an-consecutiv-in-cluj-napoca/

Caravana Docuart ajunge pentru al doilea an consecutiv în Cluj-Napoca la Cinema Mărăşti, de această dată pe 4 aprilie,  unde va proiecta filmele premiate la Bucureşti Docuart Fest 2014, singurul festival de film documentar românesc.

Un articol de Liliana Matei|1 aprilie 2015

Inițiativa Docuart aduce la lumină tinerii studenți la regie alături de primele lor realizări cinematografice. Documentarele tratează povești autentice și mai puțin întâlnite de viață, situații istorice lăsate într-un con de umbră, toate reale, actuale și cu potențial de a educa mințile spectatorilor.

Vom proiecta “George” (R: Alexandra Coca-Cozma, cea mai bună regie secţiunea studenţească la Docuart Fest 2014), “Aici Nora Iuga” (R: Vlad Rotaru, cea mai bună imagine, secţiunea principală), “Iulian” (R: Alex Mironescu, cea mai bună imagine, secţiunea studenţească), “Sorin Chifiriuc: compromise” (R: Alexandru Badea, cel mai bun montaj, secţiunea studenţească), “O altă zi a omenirii” (R: Alexandru Vlad, premiu special, secțiunea studențească), “În spatele cortinei” ( R: Bogdan Mustață, cel mai bun montaj, secţiunea principală) și “Afacerea Tanase” ( R: Ionuț Teianu, marele premiu).  “Vibrația”, în regia lui Germain Kanda, film selectat în secțiunea studențească, va fi și el proiectat în Caravana Docuart.

Proiecția filmelor va fi însoțită de sesiuni de întrebări și răspunsuri la care vor participa regizorii dornici să ofere o perspectivă amănunțită a poveștilor mult documentate și să răspundă curiozităților publicului. Caravana programează așadar o zi de sâmbătă abundând în proiecții de film documentar, odată cu orele după-amiezii, iar intrarea este liberă pentru toți spectatorii interesați.

Caravana Docuart este o extensie a festivalului de film documentar românesc București Docuart Fest, care în toamna acestui an își are programată cea de-a IV-a ediție. Caravana și-a propus să valorifice în mai multe zone ale țării fenomenul autohton de film documentar și să ajungă inclusiv să îl popularizeze în perimetre unde evenimentele culturale lipsesc, acestea urmând să fie ținta următoarelor proiecții pe hartă din decursul acestei a doua ediții de Caravană.

Proiectul “Caravana Docuart 2014” a fost nominalizat la Gala Premiilor Radio România Cultural, secțiunea proiecte culturale și festivaluri.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.