Caravana Docuart: două zile de proiecții de film și o altă realitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-docuart-doua-zile-de-proiectii-de-film-si-o-alta-realitate/

Caravana Docuart lasă intrare liberă pentru o selecţie de filme documentare premiate, în zilele de 15 şi 16 iunie la Cinema Muzeul Țăranului – Sala Horia Bernea.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2017

Realitatea sub toate formele ei este documentată și adusă la Caravana Docuart. După 3 luni de proiecții și 9 orașe, Docuart aduce la București documentare românești alături de regizori și protagoniști ai acestora. Filmele prezintă un suflu fresh și o perspectivă nouă a cinema-ului autohton, fiind realizate în ultimii doi ani de tineri studenți și de profesioniști deopotrivă. O parte dintre acestea sunt premiate la festivalul documentarului românesc în 2016 – București Docuart Fest.

Proiecțiile încep joi de la ora 17 cu două scurtmetraje: Farid Fairuz versus Mihai Mihalcea (r. Alex Pintică) și Capoeira, dansul libertății (r. Rista Enxhi). În continuare, de la 17:45 sunt prezentate două lumi contrastante: a  unui tânăr inadaptat social care iubește muzica electronică în Proiecționistul (r. Norbert Fodor) și povestea de viață a unei fete de etnie romă în Angela (r. Botond Pusok).

De la 19:30 este proiectat 100 de movile (foto; r. Max Ciorbă), o călătorie de la jazz la hip-hop cu muzicieni români care reinterpretează foclorul. Ultimul film al zilei de joi este Holy Cow (r. Imam Hasanov), povestea vacii europene percepută drept amenințare într-un sat tradiționalist.

Ziua de vineri debutează cu patru scurtmetraje proaspete: Perfection is Forever (r. Mara Trifu) – o coproducție România-Marea Britanie, We Fly Again (r. Alexandru Vlad) – povestea nescrisă a unor zburătoare, Stories in Tea Cups (r. Mirona Radu), unde micile detalii ale vieții din China sunt dezvăluite de frunzele de ceai și 10:34 to Belgrade (r. Ioana Grigore), o coproducție România-Serbia cu personaje unice.

De la 19:10, va fi proiectat Ultimul căldărar  – documentarea inedită a unei familii din satul Corcova. Caravana se încheie cu filmul câștigător al mareleu trofeu Docuart Fest – Imagini din vis (r. Sorin Luca), care îl prezintă pe Rodion Ladislau Roșca – părintele muzicii electronice în perioada comunistă. Rodion va fi prezent în sală pentru discuții și o reprezentație muzicală rară.

București este ultimul oraș din traseul caravanei. Pe parcursul acestei primăveri, Docuart a adus în 9 orașe 80 de proiecții ale unor frânturi din viață și povești reale, uneori împreună cu observatorii acestora. Un masterclass Cristian Tudor Popescu, un documentar interactiv despre depresie, 39 de sesiuni de Q&A și nenumărați curioși ai filmului au luat parte la a 4-a ediție de Caravana Docuart.

Proiectul este organizat de asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și reprezintă o extensie a festivalului de film București Docuart Fest. Caravana Docuart este co-finanțată de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Acces liber și documentare premiate!

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.