„Cărturan”, în regia lui Liviu Săndulescu, din 8 noiembrie în 21 de orașe din țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/carturan-in-regia-lui-liviu-sandulescu-din-8-noiembrie-in-21-de-orase-din-tara/

„Cărturan”, lungmetrajul de debut al lui Liviu Săndulescu, va avea premiera naţională pe 8 noiembrie şi va putea fi văzut în cinematografele din 21 de oraşe din ţară.

Un articol de Liliana Matei|3 noiembrie 2019

Astfel spectatorii din: București, Arad, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brăila, Cluj, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Iași, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Severin, Suceava, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Timișoara și Vâlcea vor putea vedea pe marile ecrane din orașul lor filmul produs de Mandragora și distribuit de Iadasarecasa, începând de vinerea viitoare.

Este un film plin de emoție, condus extrem de minuțios de Liviu, o poveste cu care nu ai cum să nu empatizezi și care te va lăsa, la final, cu câteva întrebări la care să-ți găsești propriul răspuns” mărturisește Anca Puiu, producătorul filmului.

Din distribuție fac parte actorii Teodor Corban, Adrian Titieni, Dana Dogaru, Cristina Flutur, Iulia Lumânare, Marcelo Cobzariu și Carmen Tănase, precum și copiii Vlad Popescu și Tudor Brătucu.

Viaţa lui Cărturan, un bărbat de 60 de ani, este dată peste cap când află că, din cauza unei boli incurabile despre care nu ştia nimic, mai are de trăit foarte puţin. Situaţia lui este cu atât mai complicată pentru că îl are în grijă pe nepotul său de 14 ani, pe care bărbatul îl creşte singur, fiind singura sa rudă. Obişnuit cu dificultăţile vieţii, Cărturan îşi începe, astfel, mica odisee de dinaintea morţii. În timpul pe care îl mai are de trăit, bărbatul vrea să rezolve două lucruri foarte importante pentru el: găsirea unui loc cât mai bun în care nepotul lui să locuiască până când va fi suficient de mare pentru a se descurca singur și, al doilea, organizarea unei pomeni pentru sufletul lui, aşa cum se obişnuieste în zona din care provine. Acest obicei, mai puţin cunoscut, îl va aduce pe Cărturan în conflict cu preotul comunei, care are o cu totul altă părere despre rânduiala creştină. Când vede că lucrurile nu merg în directia dorită, Cărturan realizează că este forţat să facă unele alegeri neaşteptate.

Există și o miză religioasă a filmului dar cea mai importantă este miza umană. Este un film care ne arată felul în care sunt ancoraţi oamenii în diverse religii, credinţe sau superstiţii, fiecare cu principiile lor despre viaţă şi despre moarte”, spune Liviu Săndulescu.

Cărturan a avut premiera mondială la Busan, Coreea de Sud, pe cea europeană la Varșovia, Polonia și își urmează traseul festivalier cu selecția din cadrul ARRAS Film Festival, Franța.

Scenariul filmului este semnat de Bogdan Adrian Toma și Liviu Săndulescu iar imaginea de Oleg Mutu. Producătorul filmului este Anca Puiu.

Cărturan este o coproducție România (Mandragora, Iadasarecasa) – Suedia (Film I Vast, Doppelganger AB) cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunea Română, Dacin Sara, Cinema City Romania și Shoot&Post Auditory Suedia și va avea premiera în cinematografe pe 8 noiembrie, fiind distribuit de Iadasarecasa.

Mai multe informații despre film puteți găsi aici.


Parteneri media: Radio Guerrilla, Zile și Nopți, Cinemap, Ziarul Metropolis, Biz, LiterNet, Radio România Cultural, CineGhid, AARC – All About Romanian Cinema

25
/10
/21

În urma anunțării noilor reguli de siguranță sanitară, cea de-a 12-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest continuă să aducă filmele și evenimentele anunțate, modificându-și programul pentru a respecta noile restricții ce intră în vigoare de astăzi.

25
/10
/21

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfășurat în perioada iulie - octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediție New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în fața unei audiențe formate din producători și regizori români.

24
/10
/21

Ultimele două programe ale actualei ediții a Cineclubului One World Romania, disponibile online, gratuit, până la 18 noiembrie, se concentrează pe activitatea de la Sahia a Mártei Mészáros și Slavomir Popovici, doi cineaști care și-au lăsat amprenta asupra producției studioului de film documentar în moduri foarte diferite.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.