Câștigătorii Premiilor Radio România Cultural 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorii-premiilor-radio-romania-cultural-2020/

Premiile Radio România Cultural, care ar fi trebuit să fie decernate în cadrul unei gale programată iniţial să aibă loc pe scena Teatrului Odeon, au fost anunţate, luni, 30 martie 2020, în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii GPS Cultural.

Un articol de Liliana Matei|31 martie 2020

Câştigătorii premiilor speciale au fost: coregrafa Miriam Răducanu, care a obţinut „Premiul de Excelenţă”, Editura Humanitas, care a obținut premiul ”Radio România Cultural 20”, compozitorul Eugen Doga, distins cu premiul „Lux Mundi” și pianista Adela Liculescu care a primit premiul „Celebrându-l pe Beethoven”.

Coregrafa Miriam Răducanu, câștigătoarea Premiului de excelență a declarat: „Sunt emoţionată şi onorată de faptul că primesc acest Premiu de Excelenţă. Sunteţi oameni calzi, oameni buni, oameni care înţeleg că prin cultură se pot salva oamenii. Că se pot vindeca răni şi, în viaţa mea, de foarte multe ori am fost în această situaţie. Ca atare o cunosc bine. Dar, încă o dată, vreau realmente să vă urez ca în vremurile astea atât de grele să puteţi totuşi convinge în continuare oamenii care vă aşteaptă cu interes, cu stimă în casele lor, în ideea şi în speranţa că, viaţa care nu e deloc simplă acum, undeva, rămâne pentru ei foarte interesantă. Vă urez mult, mult succes. Depinde de voi. Sunteţi foarte tineri şi îmi fac mari speranţe.’’

Premiile acordate sunt următoarele:

La categoria PROZĂ:  Ioana Nicolaie, pentru “Cartea Reghinei“, editura Humanitas;

La categoria POEZIE: Angela Marcovici, pentru volumul: ”Jurnal scris în a treia parte a zilei & Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă”, editura frACTalia

La categoria TEATRU: regizoarea Gianina Cărbunariu – pentru un proiect managerial vizionar și pentru „Frontal”, primul spectacol montat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț;

La categoria FILM:’’Călătoria fantastică a Maronei’’ de Anca Damian.

La categoria ARTE VIZUALE :  Marilena Preda Sânc pentru expoziția ’’Subjective (De)constructions’’;

La categoria ȘTIINȚĂ: Dr. Cristian Presură, cercetător la Philips Research în Eindhoven, Olanda, pentru cel mai vizionat canal Youtube dedicat științei;

La categoria MUZICĂ: Filarmonica de Stat din Sibiu, pentru activitatea artistică foarte consistentă din 2019

La categoria EDUCAȚIE: Asociația Telefonul Copilului – pentru organizarea primului Forum Național Anti-Bullying.

Din juriu au făcut parte: Bogdan Ghiu – scriitor, traducător și critic literar, Radu Croitoru – manager Radio România Cultural, Adina Dragomir- redactor șef Radio România Cultural, Cristian Marica – redactor șef Radio România Cultural, Anamaria Spătaru – realizator Radio România Cultural.

 

13
/01
/21

Publicată pentru prima dată în Franța în 2020, cartea scrisă de Simone de Beauvoir în 1954, anul în care i se decerna Premiul Goncourt, și dedicată prietenei sale Zaza Lacoin, este disponibilă și în limba română, la Editura Litera. „Inseparabilele” este o nuvelă memorabilă despre prietenie și condiția femeii de-a lungul timpului.

13
/01
/21

Aflată în pregătire în colecția „musai” a Editurii Art, în traducerea lui Virgil Stanciu, „Anul fugarilor” semnată de britanicul Sunjeev Sahota este o carte despre migrație și lumea în care trăim, distinsă cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură și finalistă Booker Prize.

12
/01
/21

Scriitorul japonez Haruki Murakami s-a născut pe 12 ianuarie 1949, la Kyoto. Cartea sa pe care v-o propunem astăzi spre lectură este volumul de eseuri „Meseria de romanicer” (Editura Polirom, traducere din limba japoneză şi note de Andreea Sion).

11
/01
/21

Una dintre cele mai atrăgătoare noutăți propuse de Editura Humanitas Fiction în acest început de an este volumul „Dimineți la Café Rostand” de Ismail Kadare, în pregătire în colecția „Raftul Denisei”.

11
/01
/21

Pentru 2021, Editura Nemira pregătește noutăți editoriale și surprize de neratat – romane premiate, colecții noi, continuări de serii de autor, cât și reeditări mult așteptate.

07
/01
/21

CARTEA DE CINEMA Dialogul dintre literatură și cinema e vechi cât istoria filmului, însă nu a fost niciodată studiat pe cât ar fi meritat. O contribuție importantă la înțelegerea complexității acestei relații este volumul nou apărut „Adaptarea cinematografică a operelor literare”, de Anda Ionaș.

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

30
/12
/20

2020 a fost un altfel de an, cu provocări complet diferite, dar ne bucurăm că, deși a fost greu pentru toată lumea, iubitorii de lectură, mari și mici, au ales să călătorească în cărți și s-au putut delecta cu aventuri magice. Pentru ei, Grupul Editorial Corint are în pregătire pentru anul viitor o listă bogată de cărți de ficţiune şi non-ficţiune pentru toate vârstele și toate gusturile. Dintre acestea, vă prezentăm cele mai așteptate 21 de titluri care cu siguranță vor influenţa modul de gândire în 2021.

20
/12
/20

Visele și călătoriile. În destinul personal, ele au configurat totul, spunea Nikos Kazantzakis, ale cărui jurnale Ziarul Metropolis vă invită să le citiți și recitiți.