Câștigătorul premiului César vine la KINOdiseea
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorul-premiului-cesar-vine-la-kinodiseea/

În competiţia de lungmetraj internaţional a celei de-a şasea ediţii a KINOdiseea – Festivalul Internaţional de Film pentru Copii şi Familie, care va avea loc între 14 şi 19 noiembrie, în Bucureşti, au fost selecţionate 12 filme şi animaţii, care vor putea fi urmărite în exclusivitate la Cinema Studio, Cinemateca Eforie şi Cinema Pro.

Un articol de Petre Ivan|5 noiembrie 2014

Animația ‘Loulou, l’incroyable secret’, câștigătorul premiului César pentru cel mai bun lungmetraj de animație în 2014, concurează anul acesta pentru Trofeul KINOdiseea și va avea parte de proiecții exclusive în cinema, în București, la KINOdiseea.

Loulou, l’incroyable secret va fi proiectat în premieră pentru România și reprezintă cel mai recent lungmetraj de animație al faimoasei case de producție și graphic design franceze, Prima Linea Productions. “Ajutată de măiestria desenelor din creion și acuarele, și dialoguri istețe cu care rezonează ușor și adulții, animația a reușit să reactualizeze povestea lupului atipic Loulou și prietenul său iepurele Tom, personajele unor benzi desenate devenite cult în Franța” aprecia „Le Monde”.

Finn (competiție, r. Franz Weisz, premieră mondială la Toronto IFF, în competiție la Berlinale 2014)

va avea premiera de gală la deschiderea oficială a celea de-a șasea ediții KINOdiseea, în prezența regizorului și a actorului principal, Mels van der Hoeven, pe 14 noiembrie, ora 19.00, la Cinema Studio. Proiecția va fi urmată de o sesiune Q&A între copii și invitați. Deși încurajat de tatăl său să joace fotbal, Finn descoperă o pasiune pentru vioară și puterea muzicii. Povestea va emoționa părinții și va inspira copii să-și urmeze instinctul și visurile încă de mici.

Misiunea Sputnik (competiție, r. Markus Dietrich, în premieră la Berlinale 2014)

este inspirat de poveștile “adevărate” create în jurul zilei de 9 noiembrie 1989, ziua căderii Zidului Berlinului. Atunci când află că unchiul său preferat va fi deportat în Berlinul de Vest, încăpățânata Frederike (Rike) plănuiește o misiune spațială grandioasă pentru a-l aduce înapoi folosind teleportarea.

To see the sea/Să vezi marea! (competiție)

este filmul de debut al tânărului regizor ceh Jiří Mádl, în prezența căruia va fi proiectat în premieră în România. Acțiunea este ingenios filmată din perspectiva unui băiat, Tomas, care se visează următorul Miloš Forman.

Titlul face referire la personajul-copil Antoine Doinel al lui Francois Truffaut din 400 de Lovituri, care, la fel ca Tomas, își dorește să vadă marea. Va avea parte de proiecții duminică, 16 noiembrie, ora 19.00, la Cinemateca Eforie și luni, 17 noiembrie, ora 12.00, la Cinema Studio, urmate de o discuție cu actorul principal Jan Marsal. Publicul se va putea întâlni cu regizorul Jiří Mádl după ultima proiecție, miercuri, 19 noiembrie, ora 10.00, la Cinema Studio.

Loulou, l’incroyable secret, câștigătorul premiului César pentru cel mai bun lungmetraj de animație în 2014 vine la KINOdiseea

În competiția pentru Trofeul KINOdiseea vor mai concura filmul The Contest/Concursul (r. Martin Miehe-Renard, în competiție la Berlinale 2014, premieră mondială la Toronto IFF, premieră națională în prezența realizatorului + Q&A), o frumoasă poveste care continuă tradiția filmelor daneze pentru copii,

Emil și Ida (premieră națională) animația suedeză bazată pe cărțile populare ale autoarei Astrid Lindgren, Poveste de Iarnă (proiecție în prezența actorului Dennis Reinsma, premieră națională, în competiție la Berlinale 2014), povestea magică de Crăciun care urmărește prietenia neașteptată dintre solitarul Max și un ren excentric care aterizează în hambarul său,

Fiddlesticks (r. Veit Helmer, premieră națională). Regizorul Veit Helmer, invitat special anul acesta la KINOdiseea, a devenit cunoscut pentru scurt metrajele sale off beat, a regizat primul său film la 14 ani, a lucrat alături de Wim Wenders, iar filmele sale au avut premiere la festivaluri importante precum Sundance, Karlovy Vary sau Festivalul de la Veneția. Veit Helmer va participa la o serie de sesiuni Q&As, luni, 17 noiembrie, ora 19.00, la Cinema Studio și marți, 18 noiembrie, ora 10.00, la Cinemateca Eforie.

Vor mai rula în competiție filmul Antboy (în premieră națională, premieră mondială la Toronto IFF), o alternativă pentru copii la filmele cu super-eroi care poate concura ușor cu studiourile Marvel, animația Hocus Pocus Alfie Atkins, o adaptare suedeză după seria de cărți pentru copii omonimă a autoarei Gunilla Bergström, lungmetrajul Cinci Prieteni/The Famous Five 3 (premieră mondială la Toronto IFF) și Privighetoarea/ The Nightingale (r. Philippe Muyl, în premieră națională, Cel mai bun film pentru copii la Zlin IFF din Cehia).

Anul acesta, competiția va fi prezidată de un juriu de copii ales în urma unui concurs. Câștigătorii care au trimis cele mai creative recenzii la filmele preferate vor avea parte de o experiență unică, de șansa de a urmări gratuit cele mai bune filme, de a cunoaște profesioniști din lumea filmului și de a se bucura de numeroase surprize.

Biletele pentru proiecțiile de la ora 19.00 sunt 7 lei – copii / 10 lei – adulți și se pot cumpăra în avans pe www.eventbook.ro.

Programul complet al celei de-a șasea ediții poate fi consultat aici.

Foto: KINOdiseea – kinodiseea.ro

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.