Ce citim în iunie: recomandările scriitorului Mircea Pricăjan
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-citim-in-luna-iunie-recomandarile-scriitorului-mircea-pricajan/

Scriitorul orădean Mircea Pricăjan este în vogă. Cea mai recentă dintre cărţile sale – „Pumn de fier” – publicată la Polirom Junior s-a dovedit a fi una dintre cele mai apreciate cărţi pentru copii din 2018.

Un articol de Andrei Crăciun|6 iunie 2018

„O listă de trei cărți mi se pare scurtă pentru o lună plină de zile lungi de vară. Tocmai de aceea voi alege, nu în ultimul rând, și după criteriul grosimii”, își explică Mircea alegerile.

Bruce Springsteen – Born to run (n.r. – tradusă chiar de Mircea Pricăjan, care e și un foarte bun traducător din limba engleză), Polirom, 2017, 592 de pagini

Încep cu autobiografia lui The Boss pentru a intra în sunet de chitară în spiritul vacanței – libertate & nesupunere. Cartea asta lungă cât un concert al autorului ei, și la fel de complexă, chiar îți stârnește cheful de-a o apuca la drum întins, în pas alergător, de a te rupe de tot ce lași în spate și a îmbrățișa necunoscutul. Domnul Springsteen știe ca nimeni altul ce sacrificii presupune treaba asta și care este răsplata. Așadar, începeți luna iunie cu memoriile lui de om și cantautor celebru. Garantat veți da tonul întregii veri, care va răsuna apoi din difuzoarele mașinii pe ritm de rock’n’roll proletar.

Mircea Cărtărescu – Un om care scrie. Jurnal. 2011-2017, Humanitas, 2018, 648 de pagini

Am citit primul jurnal din serie în timpul unei excursii itinerante, în facultate. Era anul 2001. Mi l-a apropiat definitiv pe autor. Acesta e-al patrulea jurnal pe care îl publică și, ca în studenție, am petrecut luna mai înlăuntrul lui ca-ntr-o bulă fermecată, acasă, la munte și la mare. Este (și) aici proza singulară a lui Mircea Cărtărescu, precisă și barocă-n același timp, potențată însă de acea varietate de teme și motive pe care numai viața reușește să le impună cu atâta forță. Dacă n-aș fi citit Jurnalul în luna mai, sigur-sigur îl citeam în iunie!

Attila Bartis – Sfârșitul (traducere din limba maghiară de Marius Tabacu, Polirom, 2017, 496 de pagini

Romanul lui Bartis mi s-a părut desăvârșit în tristețea lui foto-poetică. Un bildungsroman, dacă e musai să-l pun într-o categorie. De fapt, Sfârșitul este în afara categoriilor: prin felul în care este gândit și scris, prin armura lui stilistică, prin rețeaua ideilor mari și mici care-l străbat aidoma unui sistem circulator. Prin protagonistul lui credibil și creditabil până-n cel mai improbabil gest. Cumva, mi se pare că lectura romanului merge bine, pe final de lună, cu The Ghost of Tom Joad în fundal. Eventual, varianta cântată de Springsteen împreună cu Tom Morello.

 

Foto: Defoto / Sebi Tonț



05
/07
/23

Miercuri, 5 iulie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Epoca liderului cu mână de fier” de Gideon Rachman, câştigător al Premiului Orwell pentru scrieri politice. Volumul este publicat de curând, la Editura Polirom (traducere din limba engleză de Dan Bălănescu).

30
/06
/23

Un deceniu tumultuos, în care iubirile se trăiesc alert, iar amenințările nu întârzie să apară pe bătrânul continent – de la criza economică, la venirea la putere a naziștilor în Germania –, surprins într-o captivantă carte de nonficțiune.

12
/06
/23

Cel de-al doilea volum publicat la Editura Humanitas de cercetătorul în neuroștiințe Alexandru Babeș, "Durerea. Istoria conviețuirii cu un vechi dușman", va fi punctul de plecare al unei discuții despre fețele durerii, influența ei în domenii vaste ale vieții și mecanismele de cunoaștere pe care le-am creat de-a lungul secolelor pentru a scăpa de sub controlul ei.

06
/06
/23

„Quilt”, cea mai nouă carte a scriitoarei Veronica D. Niculescu, din care vă oferim un fragment, a fost lansată pe 27 mai la Salonul Internaţional de Carte Bookfest și se află pe lista celor mai vândute titluri ale Editurii Polirom la această ediție a târgului.

05
/06
/23

„Gala și Dalí” de Sylvia Frank și „Fetița strigă-n pahar” de Nora Iuga sunt două dintre noutățile literare pe care le regăsim în iunie la Editura Nemira și pe care vi le recomandăm pentru lecturile din această vară.

30
/05
/23

România este, din nou, consistent reprezentată la Târgul de Carte de la Madrid: un program cu 20 de evenimente și un stand cu o ofertă editorială bogată, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii și Institutul Cultural Român de la Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei României în Regatul Spaniei, îi așteaptă în perioada 26 mai - 11 iunie pe vizitatorii Feria del Libro din capitala Spaniei.

26
/05
/23

Editura Frontiera lansează sâmbătă, 27 mai, la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, ghidul ilustrat „Prin piețele lumii”, scris de Maria Bahareva, ilustrat de Anna Desnițkaia și premiat anul acesta cu prestigiosul Prix Sorcières pentru non-ficțiune în Franța.