Cea mai buna carte străină, în Spania – Mircea Cărtărescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-buna-carte-straina-in-spania-mircea-cartarescu/

Scriitorul Mircea Cărtărescu este câştigătorul premiului Tormenta al mejor libro de autor extranjero (cea mai buna carte străină), pentru ediţia spaniolă a volumului „Nostalgia”.

Un articol de Petre Ivan|15 ianuarie 2014

Scriitorul Mircea Cărtărescu este câştigătorul premiului Tormenta al mejor libro de autor extranjero (cea mai buna carte străină), pentru ediţia spaniolă a volumului „Nostalgia”.

Publicat la prestigioasa editură Impedimenta din Madrid, în traducerea semnată de Marian Ochoa de Eribe, volumul „Nostalgia” a fost considerat de presa spaniolă una dintre cele mai bune cărţi străine apărute în 2012.

„Un tur de forţă narativ surprinzător, afrodiziac, impresionant din punct de vedere literar, semnat de unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai literelor europene actuale”, se arată în descrierea volumul „Nostalgia” de pe site-ul editurii Impedimenta, informează Mediafax.

Premiul Tormenta al mejor libro de autor extranjero (premiul Tormenta pentru cea mai bună carte străină) este acordat de revista online de critică literară La tormenta en un vaso, iniţiată şi coordonată de Care Santos, scriitoare şi critic literar. Optzeci de cunoscuţi oameni de litere spanioli sunt colaboratori permanenţi ai revistei, autorii articolelor şi recenziilor care au transformat La tormenta en un vaso într-un punct de referinţă în critica literară spaniolă.

Cea mai bună carte

Alice Munro şi Cormac McCarthy au fost premiaţi în anii trecuţi cu premiul Tormenta pentru cea mai buna carte straină

Premiul a fost decernat începând din 2007, iar printre câştigătorii ediţiilor anterioare se numără Alice Munro şi Cormac McCarthy. Finaliştii din 2013 au fost, alături de Mircea Cărtărescu, Richard Ford şi John Irving.

În România, la sfârşitul anului 2013, la 20 de ani de la prima apariţie în ediţie completă, „Nostalgia” se situa în topul celor mai bine vândute cărţi ale editurii Humanitas, cu peste 50.000 de exemplare.

Mircea Cărtărescu a fost decorat, în 2010, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă distincţie acordată de statul francez în domeniul culturii, notează Mediafax.

În 2006, scriitorul a fost decorat în de preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer.

În ultimii ani, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a numărat printre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură, potrivit caselor de pariuri internaţionale.

Foto cu Cea mai buna carte: Mircea Cărtărescu şi Alice Munro – wikipedia, facebook

26
/01
/23

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil” – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale. Dezbaterea este organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

22
/12
/22

Luna aceasta, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a apărut ediția în limba română a unei cărți mult-așteptate: „Infinitul într-o trestie” de Irene Vallejo, cartea de eseu care, acum doi ani, a ținut primele pagini ale ziarelor de cultură din Spania, fiind recompensată cu două dintre cele mai importante distincții: Premiul Național pentru Eseu și Premiului Ojo Crítico. Ulterior, cartea lui Irene Vallejo a cucerit spațiul cultural internațional, fiind în curs de traducere în peste 30 de limbi.