„Rezervă”, memoriile Prințului Harry: controverse și vânzări record
https://www.ziarulmetropolis.ro/rezerva-memoriile-printului-harry-controverse-si-vanzari-record/

„Rezervă”, volumul de memorii al prinţului Harry, duce de Sussex, a fost publicat internaţional pe 10 ianuarie 2023, atrăgând nenumărate discuţii, dar şi vânzări record pentru o carte de nonficţiune.

Un articol de Ziarul Metropolis|13 ianuarie 2023

CARTEA PRINȚULUI HARRY A FOST PUBLICATĂ INTERNAȚIONAL PE 10 IANUARIE 2023 DE PENGUIN RANDOM HOUSE. VOLUMUL A APĂRUT SIMULTAN ÎN 16 LIMBI.

În România, REZERVĂ a apărut atât în format clasic, cât și în format digital la Editura Nemira, care a anunțat că primul tiraj, de 15.000 de exemplare, a fost epuizat după primele două zile de la lansare și că un nou tiraj este în pregătire, în regim de urgență. Astfel, din 20 ianuarie, vor fi publicate în limba română 25.000 de noi exemplare.

Versiunea audio integrală a cărții, în lectura actorului Alexandru Unguru, a fost publicată de asemenea pe 10 ianuarie de Nemira Audio în format digital, fiind disponibilă pe platforma AudioTribe.ro, alături de ebook.

REZERVĂ îi poartă pe cititori înapoi în timp, amintindu-le una dintre cele mai impresionante imagini din secolul trecut: doi băieți, doi prinți care merg în urma sicriului mamei lor, în timp ce întreaga lume îi urmărește cuprinsă de tristețe – și de teamă. După ce Diana, prințesa de Wales, a fost condusă pe ultimul drum, miliarde de oameni s-au întrebat cum avea să fie viața copiilor săi mai departe. Această carte spune povestea a ceea ce a urmat pentru Harry.

Moștenitorul și Rezerva – nu era nicio judecată implicită, și totodată nicio ambiguitate. Eu eram umbra, sprijinul, Planul B. […] Am fost menit să ofer un substitut, un element de distragere, o diversiune și, la nevoie, un organ de rezervă. […] Toate acestea mi‑au fost prezentate în mod explicit încă de la începutul vieții și, de‑atunci, reamintite cu regularitate. (Prințul Harry)

Înainte să‑și piardă mama, prințul Harry, care avea atunci doisprezece ani, era un băiat vesel și lipsit de griji, rezerva mai seriosului moștenitor, William. Dar suferința a schimbat totul. Harry a început să aibă probleme la școală, dificultăți în a‑și gestiona furia și singurătatea și, pentru că învinovățea presa pentru moartea mamei lui, îi era foarte greu să‑și trăiască viața în lumina reflectoarelor.

La douăzeci și unu de ani, s‑a înrolat în Armata Britanică. Disciplina militară l‑a ajutat să‑și pună ordine în viață, iar cele două misiuni de luptă la care a luat parte l‑au transformat în erou în ochii opiniei publice. Dar, la scurtă vreme după revenirea în țară, era mai debusolat ca niciodată, suferind de stres posttraumatic și de puternice atacuri de panică.

Apoi a întâlnit‑o pe Meghan. Lumea a fost cucerită de povestea lor de dragoste și a urmărit cu încântare nunta lor de basm. Dar, încă de la început, Harry și Meghan au fost vânați de presă, fiind victimele unor valuri de abuzuri, dezinformare și rasism. Văzând că siguranța și sănătatea lor mentală erau puse în pericol, au părăsit Marea Britanie. De‑a lungul secolelor, puțini avuseseră curajul să plece din sânul familiei regale britanice. Ultima care încercase fusese chiar prințesa Diana.

În cartea sa de memorii, Prințul Harry își spune întreaga poveste. A anunțat că își dorește să sprijine fundații caritabile britanice din vânzările volumului. Ducele de Sussex a donat 1.500.000 de dolari pentru Sentebale, organizație pe care a înființat-o împreună cu Prințul Seeiso în amintirea mamelor lor și care sprijină copii vulnerabili și tineri cu HIV/SIDA din Lesotho și Botswana. De asemenea, Prințul Harry va dona 300.000 de lire sterline organizației non-guvernamentale WellChild, al cărei patron regal este de cincisprezece ani. WellChild are ca scop îngrijirea la domiciliu a copiilor și tinerilor cu probleme de sănătate complexe, după cum precizează într-un comunicat de presă Editura Nemira.

REZERVĂ apare în engleză la Transworld, imprint al Penguin Random House UK, pentru Marea Britanie, Irlanda, Australia, Noua Zeelandă, India și Africa de Sud, iar pentru Canada, la Random House Canada. Cartea este publicată în alte 15 limbi: ROMÂNĂ – Nemira, SPANIOLĂ – Plaza & Janés/Penguin Random House Grupo Editorial, GERMANĂ – Penguin Verlag/Penguin Random House VerlagsgruppeGmbH, PORTUGHEZĂ (BRAZILIA) – Objetiva/Grupo Companhia das Letras, PORTUGHEZĂ (PORTUGALIA) Objectiva/Penguin Random House Grupo Editorial, CHINEZĂ SIMPLIFICATĂ – Penguin Random House China, DANEZĂ – Politikens Forlag, OLANDEZĂ – Hollands Diep, imprint Overamstel, FINLANDEZĂ – Otava Publishing Company Ltd., FRANCEZĂ – Éditions Fayard, GREACĂ – Pedio Books, MAGHIARĂ – Corvina Books, ITALIANĂ – Mondadori, POLONEZĂ – Wydawnictwo Marginesy și SUEDEZĂ – Bonniers Förlag.

PRINȚUL HARRY, duce de Sussex, este cunoscut și ca filantrop, veteran militar, promotor al bunăstării mentale și activist de mediu. Locuiește în Santa Barbara, California, împreună cu soția și fiii lor.

REZERVĂ

Editura Nemira

Data punerii în vânzare: 10 ianuarie 2023

Preț format hardcover: 99 RON

Preț ebook: 3 credite e-book pe AudioTribe.ro

Preț audiobook: 3 credite audiobook pe AudioTribe.ro

Număr de pagini: 456

Website: Nemira.ro/printul-harry-rezerva

#PrinceHarryMemoir

Credite copertă:

Design copertă: Christopher Brand

Foto copertă: Ramona Rosales

Editura Nemira este casa românească a unora dintre cei mai îndrăzneți și populari autori din toată lumea încă de la lansare, în 1991.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.