„Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki”, din 19 mai în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-fericita-zi-din-viata-lui-olli-maki-din-19-mai-in-cinematografe/

Propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin 2017, filmul „Cea mai fericită zi din viaţa lui Olli Mäki” („Hymyilevä mies”) în regia lui Juho Kuosmanen, va putea fi vizionat în cinematografe în Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj, Piteşti şi Suceava, începând cu 19 mai.

Un articol de Liliana Matei|9 mai 2017

Lungmetrajul a primit marele premiu al secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes din 2016, distincție acordată de-a lungul timpului unor regizori precum Cristi Puiu („Moartea domnului Lăzărescu”, 2005), Cristian Nemescu („California Dreamin’”, 2008), Yorgos Lanthimos („Dogtooth”, 2009), Hong Sang-soo („Hahaha”, 2010) sau Kornél Mundruczó („White God”, 2014).

De la „Rocky” (1976), la „Raging Bull” (1980) sau „Million Dollar Baby” (2004), ringul de box a fost întotdeauna un subiect fascinant pentru cinematografia internațională. Inspirat din povestea reală a boxerului finlandez Olli Mäki (n. 1936) filmul regizat de Juho Kuosmanen a fost apreciat de The Independent drept „unul dintre cele mai romantice filme despre box făcute vreodată”. Acțiunea se petrece la începutul carierei pugilistului, când acesta a avut ocazia să lupte la Helsinki, în 1962, cu americanul Davey Moore, campionul mondial la categoria pană. Pentru revista Variety, lungmetrajul filmat în alb-negru este „un debut cu totul remarcabil” iar The Hollywood Reporter îl consideră „o mică bijuterie realizată impecabil”.

Juho Kuosmanen (1979) a absolvit studiile de film la Aalto University din Helsinki, în 2014. Înainte de debutul în lungmetraj, a câștigat numeroase premii cu filmele sale de scurt și mediu metraj. „The Painting Sellers” a fost recompensat cu premiul principal al secțiunii Cinéfondation la Cannes, în 2010, și a obținut cinci trofee la Finnish Film Academy Awards iar „Citizens” (2008) a luat, printre altele, premiul al doilea în competiția Leopardi di Domani la Festivalul de la Locarno. Premiul Secțiunii Un Certain Regard, obținut anul trecut la Festivalul de la Cannes pentru „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki”, i-a adus recunoaștere internațională tânărului regizor nordic.

Începând cu 19 mai, „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Maki” va putea fi văzut în București (Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More Băneasa, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Happy Cinema București – Liberty Center), Brașov (Cinema One), Constanța (Cityplex), Cluj (Cinema Victoria), Pitești (Cinema Trivale) și Suceava (Cinema Modern). De asemenea, filmul va avea o serie de proiecții în cadrul ediției XXI a Festivalului Filmului European, astfel: Iași – Casa de Cultură Mihai Ursachi (14 mai, 20.45), Gura Humorului – Casa de cultură (21 mai, 20.00), Tîrgu Mureş – Cinematograful ARTA (21 mai, 20.30).

Programul actualizat al proiecțiilor pentru acest film poate fi consultat pe: www.voodoofilms.ro

Sinopsis: În vara lui 1962, Olli Mäki concurează pentru titlul de campion mondial la box, categoria pană. Totul, din Finlanda rurală până la luminile Helsinki-ului, îi prevede un viitor luminos. Pentru asta, nu-i mai rămâne decât să piardă câteva kilograme și să se concentreze. Există însă o problemă: Olli s-a îndrăgostit de Raija.

Filmul „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Maki” este distribuit de Voodoo Films.

 

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.