Cea mai înaltă distincție franceză, Legiunea de Onoare, a fost acordată scriitorului turc Orhan Pamuk
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-inalta-distinctie-franceza-legiunea-de-onoare-a-fost-acordata-scriitorului-turc-orhan-pamuk/

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2006, a fost decorat cu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie onorifică franceză, de ministrul Culturii, care a salutat „libertatea de stil” a romancierului şi lupta acestuia „împotriva tuturor intoleranţelor”. „Aţi rămas, în ciuda tuturor consacrărilor, un scriitor de avangardă, un etern inovator”, a […]

Un articol de |30 octombrie 2012

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2006, a fost decorat cu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie onorifică franceză, de ministrul Culturii, care a salutat „libertatea de stil” a romancierului şi lupta acestuia „împotriva tuturor intoleranţelor”.

„Aţi rămas, în ciuda tuturor consacrărilor, un scriitor de avangardă, un etern inovator”, a declarat ministrul Aurélie Filippetti, decorându-l pe acest scriitor ale cărui cărţi s-au vândut în peste 11 milioane de exemplare pe plan mondial.
 

 

 
„Iar această libertate de stil corespunde total libertăţii omului (…) Nu aţi ezitat niciodată, chiar cu preţul unei foarte grele solitudini, să vă ridicaţi contra uitării, contra tăcerilor Istoriei”, a continuat ministrul francez.

Orhan Pamuk, în vârstă de 60 de ani, este unul dintre foarte puţinii intelectuali turci care au recunoscut public, în 2005, genocidul armean. El a fost de mai multe ori anchetat de justiţia din ţara lui, apoi ameninţat cu moartea de extremişti, după ce s-a stabilit, în 2007, în Statele Unite ale Americii, unde trăieşte de atunci.

Romancierul a protestat, totodată, faţă de felul în care guvernul de la Ankara tratează minoritatea kurdă şi a fost primul scriitor din lumea musulmană care a criticat celebra „fatwa” (condamnare la moarte) lansată de ayatolahul Khomeini contra scriitorului Salman Rushdie, autorul volumului „Versetele satanice”.

Orhan Pamuk este scriitorul turc ale cărui opere sunt cele mai vândute în lume, fiind traduse în peste 60 de limbi străine. În 2006, el a devenit, totodată, primul scriitor turc recompensat cu premiul Nobel pentru literatură.

Multe dintre romanele sale au devenit „clasice”: „Casa tăcerii”, „Mă numesc Roşu”, „Fortăreaţa albă”, „Cartea neagră”, „Viaţa cea neagră”, „Zăpada” – recompensat cu premiul Médicis pentru cel mai bun roman străin pe 2005 -, „Muzeul Inocenţei”.

Scriitorul turc, care a câştigat numeroase premii literare europene şi americane, a primit, vineri, premiul Sonning, cea mai prestigioasă recompensă culturală din Danemarca, acordată pentru a răsplăti munca depusă în favoarea culturii europene.

Pamuk a primit, în iunie 2008, marele premiu Ovidius la Festivalul Zile şi Nopţi de Literatură de la Neptun.

În 2005, la Târgul de Carte de la Frankfurt, scriitorul a primit prestigiosul Friedenspreis (Premiul Păcii), numele său alăturându-se unor laureaţi celebri, precum Vaclav Havel, Mario Vargas Llosa, Susan Sontag şi Peter Esterhazy.

 

Sursa: Mediafax

20
/09
/23

Galeria neconvențională Celula de Artă găzduiește în perioada următoare două vernisaje – Happiness is simple, al artistei Antonia Ionescu, pe 20 septembrie, la Palatul Bragadiru și instalația colectivă și imersivă Share, Tag or Dye Again, pe 23 septembrie, în Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53 și Casa Carol 53 și propune vizitatorilor un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair), care se va desfășura între 22 – 24 septembrie la Kraft Market (str. Matei Millo nr. 8 – 10).

20
/09
/23

În luna octombrie începe ,,Străzile de film”, proiectul care te îndeamnă să redescoperi magia Bucureștiului prin cinematografie. O incursiune într-o lume a filmului și a arhitecturii orașului pe care îl numim acasă.  

20
/09
/23

Bucharest International Film Festival (BIFF) 2023, aflat în plină desfășurare, se bucură de un real succes, majoritatea filmelor sunt sold out iar personalitățile internaționale invitate sunt asaltate cu întrebări de publicul bucureștean.

20
/09
/23

O nouă producţie creart/Teatrelli, de tip spectacol-laborator, are premiera pe 22, 23 şi 24 septembrie, în Capitală şi aduce publicului un mix creativ care reunește eforturile a patru teatre din România, precum şi vocile unora dintre cei mai apreciați creatori ai tinerei generații: regizorul Andrei Măjeri, dramaturga Alexandra Felseghi, compozitorul Adrian Piciorea și fashion designer-ul Lucian Broscățean. După premiera din Bucureşti, spectacolul urmează să se joace şi în teatrele co-producătoare, respectiv la Cluj-Napoca, Oradea şi Botoşani.