Cea mai mare orgă din România și vocile corului de copii radio!
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-mare-orga-din-romania-si-vocile-corului-de-copii-radio/

Aţi ascultat vreodată ceva aşa de emoţionant ca un cor de copii acompaniat de o orgă de concert ? Glasurile cristaline se vor îmbina cu tonul înălţător al orgii într-un eveniment special prezentat de CORUL DE COPII RADIO sâmbătă, 4 iunie 2022, de la 19.00, o frumoasă şi profundă călătorie spirituală prin muzică sacră.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2022

Și nu veți avea bucuria de a auzi orice orgă, ci pe cea a Sălii Radio, care se bucură de privilegiul de a fi dotată cu cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (peste 7.600 de tuburi). Instrumentul a fost recondiţionat în 2009 – cu ocazia renovării complete a Sălii Radio – proces care a fost realizat la aceeaşi fabrică din Cehia care a creat iniţial orga.

Intitulat „CANTUS ECCLESIAE”, concertul este inclus în cea de-a doua ediție a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE ORGĂ cu același nume, care se derulează între 15 mai și 5 iunie 2022 și este găzduit de Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din București, Ateneul Român, Universitatea Națională de Muzică București, Biserica Evanghelică C.A. București, Biserica Italiană, Sala Radio și va cuprinde concerte live, un masterclass și emisiuni online. Interpreții concertelor vor fi organiști din țară și din străinătate, profesori de orgă, dar și studenți ai claselor de orgă ale instituțiilor muzicale de învățământ superior din țară: Universitatea Națională de Muzică București, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” – Cluj Napoca și Universitatea „Transilvania” – Brașov.

Evenimentul este inițiat de dirijorul Corului de Copii Radio – RĂZVAN RĂDOS – și se desfășoară cu participarea pianistei MAGDALENA FAUR. Invitat special al serii este organistul italian PAOLO ORENI, care va improviza pe teme propuse de cor și va aduce un plus de dinamism prin faptul că va pune în sunetul orgii creații ale compozitorilor Dimitrie Suceveanu, Nicolae Lungu, John Rutter ș.a. Veți asculta, de asemenea, și celebrul „Aleluia”, compoziție a lui Leonard Cohen.

Născut în Treviglio în 1979, Paolo Oreni și-a început studiile muzicale de orgă la doar 11 ani, la Institutul Muzical „Gaetano Donizetti”. Un pas important și cu adevărat crucial pentru parcursul său muzical a fost întâlnirea și legătura muzicală cu Jean Guillou, în timpul mai multor cursuri de măiestrie urmate la Biserica Sf. Eustache din Paris și la Tonhalle – Zurich. Din 2006, el este invitat în mod constant, de către Dieceza din München, Duomo di Modena, Bazilica din Ottobeuren și Catedrala Altemberg, să susțină cursuri de măiestrie axate pe improvizație și repertoriu universal pentru orgă, de la Bach la muzica contemporană.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.