Cehov, 155 de ani de la naștere – TVR 2 difuzează spectacolul „Trei surori”
https://www.ziarulmetropolis.ro/cehov-155-de-ani-de-la-nastere-tvr-2-difuzeaza-spectacolul-trei-surori/

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă în această seară, la TVR 2, spectacolul „Trei surori” de A. P. Cehov, în regia lui Cornel Todea. 2015 marchează împlinirea a 155 de ani de la naşterea lui A. P. Cehov (n. 29 ianuarie 1860 – d. 15 iulie 1904). În memoria acestuia, Casa de Producţie TVR a programat spre difuzare, pe parcursul anului 2015, piese ale cunoscutului dramaturg rus.

Un articol de Petre Ivan|26 ianuarie 2015

Cehov, 155 de ani de la naștere / Prima dintre acestea este capodopera „Trei surori”, a cărei ecranizare TVR poartă amprenta maestrului Cornel Todea (traducere: Moni Ghelerter și V. Jianu). Spectacolul, care a avut premiera tv în anul 1993.

Cea mai mare dorință a surorilor Olga (Mirela Gorea), Mașa (Raluca Penu) și Irina (Ana Ciontea) este să se întoarcă la Moscova, acolo unde s-au născut… Cu toate acestea, dorința lor se pierde într-o așteptare continuă, strecurată printre intrigi, conflicte și amintiri.

Tensiunile cresc din cauza patimii fratelui lor, Andrei (Adrian Titieni), pentru jocurile de noroc. Disperat și constrâns de datorii, acesta ajunge chiar în situația de a ipoteca, fără consimțământul surorilor, casa în care locuiesc.

Andrei nu este singurul care suferă transformări de-a lungul anilor, și Natalia (Maia Morgenstern), cea care i-a devenit soție, se schimbă din clipa mutării în casa acestora…

Din distribuția spectacolului mai fac parte: Radu Duda (în rolul lui Kulîghin), Șerban Ionescu (Verșinin), Valentin Uritescu (Cebutîkin), Mihai Bisericanu (Tuzenbah), Claudiu Istodor (Solionîi), Mihai Verbițchi (Fedotik), Cristian Irimia (Rode), Ica Matache (Anfisa), Eugen Apostol (Ferapont). Director de imagine: Ovidiu Drugă. Decoruri: Vasile Rotaru. Costume: Eugenia Botănescu.

Imagine din Trei surori, în regia lui Cornel Todea

Imagine din Trei surori, în regia lui Cornel Todea

Anul acesta reprezintă și un prilej de comemorare a celui care a semnat pentru acest spectacol adaptarea și regia artistică, ca pentru multe alte producții de teatru TVR: regretatul regizor Cornel Todea, de la nașterea căruia se vor împlini 8 decenii (n. 18 noiembrie 1935 – d. 30 august 2012).

„Nunta” de A. P. Cehov – în februarie, la TVR 2

În luna februarie, Teatrul Național de Televiziune readuce în fața telespectatorilor o altă creație cehoviană, păstrată în Arhiva de Aur TVR – „Nunta”, de data aceasta în regia artistică a lui Beatrice (Bleonț) Rancea (premiera tv: 1994).

În distribuție: Dorin Rambu, Marilena Chelaru, Luminița Militaru, Robert Radoveanu, Vasile Toma, Zoltan Lovas, Luminița Erge, Marius Capota, Ionuț Brancu, formația instrumentală condusă de Mihai Turcitu. Spectacolul va fi difuzat luni, 9 februarie, de la ora 20.10, la TVR 2.

„Unchiul Vanea” de A. P. Cehov – online, pe TVRplus.ro

Imagine din Trei surori, în regia lui Cornel Todea

Imagine din Trei surori, în regia lui Cornel Todea

Iubitorii dramaturgiei rusești pot urmări online, pe TVRplus.ro, cea mai recentă montare a Casei de Producție TVR după o piesă de Cehov – „Unchiul Vanea”, spectacolul-eveniment cu o distribuție de excepție, montat în vara anului trecut în studiourile TVR, în regia artistică a maestrului Yuri Kordonsky (realizat în coproducţie cu Teatrul L.S. Bulandra).

Distribuţia: Victor Rebengiuc, Ana Ioana Macaria, Mariana Mihuţ, Coca Bloos, Horaţiu Mălăele, Andreea Bibiri, Cornel Scripcaru, Ionel Mihăilescu, Demeter András.

Partea I şi Partea a II-a

Până la finele acestui an, Casa de Producție TVR a programat și ecranizarea altor piese ale marelui dramaturg rus, printre care și „Salonul 6”, în regia lui Vitalie Lupașcu, și „Trei surori”, în versiunea regizorală a lui Dominic Dembinski (preluat de la Teatrul de Stat din Constanța și montat recent în studiourile TVR), două spectacole noi ale căror filmări au fost deja finalizate.

Foto: A. P. Cehov, Trei surori – wikipedia, tvr

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.