„Cel mai bun copil din lume” vă așteaptă la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-bun-copil-din-lume-va-asteapta-la-bucuresti/

Asociaţia Untold Stories şi ARCUB prezintă spectacolul de teatru „Cel mai bun copil din lume”, bazat pe povestea autobiografică a artistei de etnie romă Alina Șerban, scris, regizat şi interpretat de aceasta.

Un articol de Liliana Matei|13 septembrie 2021

Spectacolul spune povestea maturizării unui copil vulnerabil și prezintă puterea de a depăși imposibilul şi eforturile de a face pace cu trecutul şi propria identitate. Spectacolul va purta publicul prin periplul sinuos şi imprevizibil al unei tinere rome care, după o copilărie şi adolescenţă petrecute într-o comunitate săracă de romi, rămâne fără părinţi şi ajunge să se salveze prin propriile forţe, anunță organizatorii.

„Cel mai bun copil din lume” este un spectacol de teatru pe alocuri comic, pe alocuri dureros, care expune o poveste de viață din perspectiva unei tinere rome dublu discriminate social şi rasial, oferind o experiență imediată a condiţiei minoritarului asimilat şi a felului în care acesta se integrează sau nu în majoritate. Spectacolul este un produs cultural de autoreprezentare valoros pentru comunitatea romă, care promovează identitatea romă contemporană, deconstruind prin umanitate și empatie stereotipurile asociate romilor.

Asociația Untold Stories și-a propus prezentarea spectacolului la Teatrul Național București (3 reprezentații) și în cartierele/comunitățile defavorizate, cu un procent mare de persoane de etnie romă (5 reprezentații).

Acestea vor contribui la atingerea scopului proiectului, care este participarea activă și directă a publicului bucureștean, inclusiv din comunități/cartiere defavorizate, la o experiență culturală care să stimuleze creşterea stimei de sine în rândul romilor/tinerilor vulnerabili şi interesul pentru dialog intercultural pentru populaţia majoritară.

Unicitatea proiectului vine din faptul că, pentru prima dată o poveste romă, a maturizării unui copil vulnerabil, va fi integrată în oferta unui teatru național, în circuitul cultural oficial. Spectacolul va contribui la atingerea obiectivului de a crește oferta produselor culturale cu/despre romi. Proiectul propune o abordare intersecțională, se adresează comunității rome, ca produs puternic de autoreprezentare. Este și un produs cultural care se adresează populației majoritare, deconstruind stereotipurile asociate romilor şi prezentând o poveste spusă din perspectiva unui copil. O poveste despre o dublă discriminare – socială şi rasială – şi despre condiţia minoritarului asimilat şi a felului în care acesta se integrează sau nu în majoritate.

Cu ajutorul colaboratorilor (Roma Education Fund, Fundația Parada, Asociația Ajungem Mari etc.), organizatorul urmărește ca jumătate din publicul de la TNB să fie format din persoane de etnie romă/vulnerabile, tineri între 10-18 ani, să ducă teatrul și în comunități vulnerabile cu ofertă și consum cultural redus, contribuind la creșterea accesului la cultură a unui segment de public care nu participă de obicei la evenimente culturale (5 reprezentații în Ferentari, Rahova și alte zone/comunități defavorizate).

Spectacolul spune o poveste romă ce abordează tema identității rome actuale și reprezintă un produs cultural unic, fiind primul spectacol cu un asemenea subiect de autoreprezentare romă în oferta culturală a unui teatru naţional. „Cel mai bun copil din lume” a fost selectat în cadrul programului „9G la TNB 2021”, dedicat tinerilor creatori de teatru.

Primele 5 reprezentații ale spectacolului se vor desfășura după următorul program:

– 13.09. – ora 16:00  – la PlayHood – Prelungirea Ferentari, nr. 52-60;

– 14.09. – ora 15:00 – la Fundația Parada – Str. Bucur, nr. 23;

– 16.09. – ora 19:00 – la The Social Incubator – Str. Suvenir, nr.9;

– 22.09. – ora 12:30 – la Școala Gimnazială nr. 55 – Șoseaua Industriilor nr. 46;

– 23.09. – ora 15:00 – la Campus Concordia – Șos. Centura de Vest, nr. 1 A.

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

03
/11
/23

În luna noiembrie, compania independentă de teatru Vanner Collective își aduce pe scenă spectacolele atât în spațiile consacrate, cât și în cadrul proiectului „Deschis - microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din București, și în programul Festivalului Caleido, care se va desfășura în 2023 la Timișoara.

02
/11
/23

La începutul lunii noiembrie, MNAC deschide noul sezon expozițional, Art Safari Stars Edition continuă să atragă iubitorii artelor vizuale pe Lipscani cu două noi expoziții, iar la MNAR sezonul de toamnă s-a lansat cu un important eveniment dedicat sculpturii.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.

31
/10
/23

Montări jucate des cu casa închisă, cunoscuți dramaturgi români contemporani și internaționali, proiecte câștigătoare ale programului StarT. Alchimia suferinței, larghețea sufletului uman, frumusețile și grozăviile lumii noastre, povești cu ecouri largi pentru tineri și adulți – din 3 noiembrie.