Cel mai recent film regizat de Corneliu Porumboiu, în competiţie la Festivalul de la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-recent-film-regizat-de-corneliu-porumboiu-in-competitie-la-festivalul-de-la-new-york/

„Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, cel mai recent lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, a fost selecţionat în competiţia celei de-a 51-a ediţii a Festivalului de Film de la New York (NYFF).

Un articol de |20 august 2013

„Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, cel mai recent lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, a fost selecţionat în competiţia celei de-a 51-a ediţii a Festivalului de Film de la New York (NYFF).

La cea de-a 51-a ediţie a acestui festival prestigios au fost selecţionate 35 de filme, un număr neobişnuit de mare pentru acest eveniment cinematografic, a cărui competiţie oficială include un contingent puternic de comedii, un lungmetraj de animaţie şi tradiţionalele filme serioase cu tematici globale, ce au alcătuit partea majoritară a selecţiei oficiale de la ediţiile anterioare ale festivalului newyorkez.

Selecţia din acest an, care conţinea în mod obişnuit între 25 şi 30 de filme, a fost alcătuită în premieră de Kent Jones, care a fost numit în principala funcţie a festivalului – director al comitetului de programe şi selecţie – anul trecut, după retragerea lui Richard Pena.

Citiţi şi: Variety: „Metabolism“ este cel mai cerebral film al lui Corneliu Porumboiu

Kent Jones pare să fi preferat o abordare diferită faţă de predecesorul său şi a decis să includă multe comedii în selecţia din acest an, precum „About Time”, de Richard Curtis, „Le Week-End”, de Roger Michell şi „Alan Partridge”, de Declan Lowney.
Aceste producţii se alătură comediilor „The Secrete Life of Walter Mitty”, de Ben Stiller, şi „Her”, de Spike Jonze, care vor rula într-o gală specială, respectiv în gala de închidere a festivalului. Filmul care va deschide festivalul este „Captain Phillips”, de Paul Greengrass.

Vampiri şi documentare

„Cohorta” de comedii iese şi mai mult în evidenţă în acest an, întrucât NYFF are reputaţia – cuvenită sau nu – unui festival care promovează filmele provocatoare, serioase, inteligente, care s-au remarcat în circuitul festivalier internaţional.

Printre peliculele remarcate de revista Variety, selecţionate la NYFF 2013, se află filmul de 250 de minute „North, the End of History”, regizat de Lav Diaz pe baza romanului „Crimă şi pedeapsă”, dar şi cerebralul „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, regizat de Corneliu Porumboiu.

Citiţi şi: Publicaţia Indiewire laudă noul film al lui Corneliu Porumboiu

Selecţia din acest an de la NYFF include însă şi un set tradiţional de filme serioase care au impresionat în circuitul festivalier, precum învingătorul de la Cannes 2013 „La Vie Secrete d’Adele”, de Abdellatif Kechiche, „Inside Llewyn Davis”, de Joel şi Ethan Coen, „Nebraska”, de Alexander Payne, povestea cu vampiri regizată de Jim Jarmusch „Only Lovers Left Alive”, documentarul „At Berkley”, de Frederick Wiseman, filmul „All Is Lost”, cu Robert Redford în rolul principal şi regizat de J.C. Chandor, dar şi cea mai recentă animaţie a lui Hayao Miyatzaki, „The Wind Rises”.

Alte filme produse în afara Statelor Unite şi incluse în selecţia de la NYFF sunt „Bastards”, de Claire Denis, „Burning Bush”, de Agniezska Holland, „Jimmy P”, de Arnaud Desplechin şi „Nobody’s Daughter Haewon”, de Hong Sang-soo, notează Mediafax.

Doi actori celebri care au devenit regizori figurează la rândul lor în selecţia festivalului. Astfel, povestea gotică „Child of God”, de James Franco, şi biografia lui Charles Dickens „The Invisible Woman”, de Ralph Fiennes, se adaugă filmului „Mitty”, regizat de Ben Stiller.

Cea de-a 51-a ediţie a New York Film Festival se desfăşoară în perioada 27 septembrie – 13 octombrie.

Foto: captură film „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, regizat de Corneliu Porumboiu

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.