Cele mai bune filme de la Festivalul Comedy Cluj ajung la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-bune-filme-de-la-festivalul-comedy-cluj-ajung-la-bucuresti/

Cele mai bune producţii prezentate în cadrul celei de-a VI-a ediţii a „Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj” ajung săptămâna viitoare la Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|26 noiembrie 2014

Selecția Comedy Cluj propune publicului din capitală  cinci lungmetraje proiectate în Competiția Oficială sau distinse cu cele mai importante trofee ale ediției care a avut loc la Cluj în această toamnă, precum și cele mai bune scurtmetraje independente și studențești. Proiecțiie sunt programate între 5 și 7 decembrie la Cinemateca Union din București.

Selecția Comedy Cluj de la București concentrează în 3 zile cele mai importante filme din palmaresul acestui an: pelicula „Jacky au royaume des filles/Jacky în regatul femeilor” semnată de regizorul și scenaristul Riad Sattouf dublu premiată pentru Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu, „Marile unde / Les grandes ondes a l’ouest” în regia lui Lionel Baier, desemnat Cel Mai Bun Regizor, documentarul lui Mike Myers „Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon” distins cu Premiul Publicului, precum și două lungmetraje incluse în Competiția Oficială, „Alan Partridge” (regia Declan Lowney) și „Smetto quando voglio / Pot să mă las când vreau” (regia Sydney Sibilia).

Vineri, 5 decembrie, de la ora 18:00, bucureștenii îl vor revedea pe celebrul Steve Coogan, cunoscut pentru rolul său din “Philomena” lui Stephen Frears, care interpretează personajul fictiv al lui Alan Partridge. Creat și interpretat de Coogan pentru diverse programe de radio și televiziune BBC încă din 1991, „Alan Partridge” deschide seria proiecțiilor Comedy Cluj la București în comedia de lungmetraj ce îi poartă numele, sub semnătura regizorului Declan Lowney. Proaspăt angajat într-o stație radio de provincie, luat drept ostatic de un coleg de breaslă recent concediat, Partridge devine intermediarul dintre fostul coleg înarmat, întregul personal sechestrat și poliția locală. Comunitatea are ochii ațintiți spre el și totuși, Partridge spune ceva ce va regreta mai târziu. O producție recompensată cu premiul pentru Cea mai bună comedie la Empire Awards, inclusă în Competiția Oficială Comedy Cluj 2014.

Publicul celei de-a VI-a ediții a festivalului a avut rolul său bine definit de-a lungul maratonului de filme prezentate în cele 9 zile de proiecții. Debutul în regie al lui celebrului actor Mike Myers, documentarul „Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon” a avut cel mai mare succes și a primit unul dintre cele mai importante distincții ale festivalului, Premiul Publicului. Myers îl urmărește pe impresarul lui Alice Cooper, prietenul lui Janis Joplin, Jim Morrison și Jimi Hendrix – îndrăgita vedetă de la Hollywood, Shep Gordon. Vineri, 5 decembrie, de la ora 20:00.

Sâmbătă, 6 decembrie, este ziua filmelor din Competiția Oficială Comedy Cluj. Programat de la ora 18:00 – „Smetto quando voglio / Pot să mă las când vreau” (regia Sydney Sibilia) spune povestea unui fost cercetător universitar care pune bazele unei bande criminale prin cooptarea unei găști de experți din diverse domenii.
Pelicula „Jacky au royaume des filles/Jacky în regatul femeilor” semnată de regizorul și scenaristul Riad Sattouf, dublu premiată pentru Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu, va închide programul zilei, de la ora 20:00. Îndrăzneț și inovator, lungmetrajul spune povestea unei unei femei autoritare din Republica Democratică Bubunne care își condamnă oponenții la spâzurătoare. În această țară ciudată, femeile sunt la putere, în vreme ce bărbații, îmbrăcați în robe din cap până în picioare, au îndatoriri domestice. Distribuția de excepție – Charlotte Gainsbourg, Vincent Lacoste sau Michel Hazanavicius – a contribuit la motivația juriului Comedy Cluj în acordarea celor două premii „cel mai împlinit film, care transmite emoții universale și utilizează umorul în cel mai eficient mod, ca o critică socială”.

Selecția de scurtmetraje pregătită publicului bucureștean pentru duminică, 7 decembrie, de la ora 18:00, include producții din Italia, Austria, Franța, Grecia, Rusia și Germania. Vizita unui tânăr la psiholog în încercarea de a-și îmbunătăți viața, asaltarea armată într-o măcelărie, un tutorial despre cum să păcălești moartea, încurcătura produsă de pierderea actului de identitate sau viața de după moarte a unui bărbat de 42 ani sunt doar câteva dintre comediile pe care le puteți descoperi în cadrul selecției.

Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze și câștigătorii celor două secțiuni competiționale de scurtmetraje. Recompensat cu o Mențiune Specială, filmul „Studies on Hysteria/Studii asupra isteriei” (Germania) în regia lui Gabriel Borgetto, “nu putea trece neobservat în economia unor scurtmetraje care au ceva de spus pe un ton atât de îndrăzneț”. Producția Academiei de Film Baden Wuttemberg este unul dintre acele filme care, prin curaj și autenticitate, își câștigă dreptul de a se face vizibil fără prea multe explicații.

Cel Mai Bun Scurtmetraj Studențesc, „Goodman/Om Bun” (Rusia) al tinerei Anna Yanovskaya, spune povestea unor tineri care își apără libertatea și a unui maior de poliție care încearcă să îi saboteze. Filmul are un mesaj simplu, dar foarte puternic și necesar în societatea în care trăim și a contextului politic actual.
„A Hardworking Robber/Un hoț muncitor” (regia Michael Felanis, Grecia), Cel Mai Bun Scurtmetraj Independent Comedy Cluj 2014, spune povestea unui hoț care decide să nu își folosească doar arma pentru a-și câștiga existența. Un film în care ironia, autoironia și asumarea acesteia sunt închegate într-o construcție unitară cu un ritm foarte bine ales.

Marile Unde

Selecția Comedy Cluj de la București se încheie duminică seară cu proiecția „Marile unde/Les grandes ondes a l’ouest” în regia lui Lionel Baier, desemnat cel mai bun regizor pentru „maniera în care a condus actorii și a reconstruit epoca”. Filmul se concentrează pe aventurile a trei jurnaliști elvețieni în Portugalia anului 1974 când o revoluție e pe cale să izbucnească. Baier combină un umor bine gestionat, tropi nostalgici și comentarii socio-istorice.

INFO

Comedy Cluj 2014 a prezentat publicului peste 147 de proiecții timp de 10 zile. 192 de filme din 38 de țări, de pe 4 continente, au fost programate în principalele secțiuni. 8 lungmetraje proiectate în premieră națională au intrat în cursa pentru premiile Competiției Internaționale a celei de-a VI-a ediții: Cel Mai Bun Film, Cel Mai Bun Regizor, Cel Mai Bun Scenariu și Cea Mai Bună Interpretare. Juriul a fost format din regizorii Cecília Felméri, Igor Mirkovic, Mike Ott, Lodewijk Crijns și criticul de film Mihai Fulger. Tinerele și frumoasele actrițe Andreea Vasile, Diana Cavallioti și Iulia Verdeș au jurizat cele două secțiuni competiționale de scurtmetraje Comedy Cluj 2014.

11
/06
/17

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și-a desemnat câștigătorii, sâmbătă seară, pe 10 iunie, la Teatrul Național Cluj. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, i-a fost acordat lungmetrajului Familia mea fericită/ My Happy Family, povestea georgiană regizată de Nana Ekvtimishvili și Simon Gross. Imaginea filmului este semnată de Tudor Panduru, prezent la eveniment. Gala de închidere, la care marele invitat a fost actorul Alain Delon, va fi difuzată duminică, 11 iunie, de la ora 21.10, pe TVR 1.

10
/06
/17

"Sunt mai iubit în lumea întreagă decât în Franţa. Este adevărat. În Franţa, întotdeauna am deranjat", a spus Alain Delon într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, unde primeşte Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

09
/06
/17

„Mă simt jenată când aud laude”, spune actriţa Tora Vasilescu într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, realizat la Cluj-Napoca. Ea va primi Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Gala de închidere care va avea loc sâmbătă seară.

09
/06
/17

Renumitul regizor, scenarist și producător austriac Ulrich Seidlvine la TIFFcu cel mai nou film al său.Safari va fi proiectat în prezența sa sâmbătă, pe 10 iunie, de la ora 20:30, la Cinema Florin Piersic, și va fi urmat de o discuție despre film.

09
/06
/17

CINEPUB prezintă la TIFF Proiecția Specială Să mori rănit din dragoste de viață (regia: Mircea Veroiu), oferă Premiul Publicului în cadrul Zilelor Filmului Românesc și sprijină secțiunea Umbre-Scurtmetraje (Shadows Shorts) prin conceptul creativ al campaniei de promovare si producerea video-ului de promovare.

07
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT (22-26 iunie) găzduiește pentru cel de-al 8-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 10 ani. În mod similar edițiilor anterioare, proiecția filmelor va fi urmată de jocuri derivate din temele și personajele scurtmetrajelor proiectate.

07
/06
/17

Într-o zi de 8 iunie (2007) se stingea din viață, pe un pat de spital, suferind de ciroză, Adrian Pintea. Avea doar 53 de ani, o vârsta la care ar mai fi avut multe de spus în teatru și film. Actorul a plecat din această lume neîmplinindu-și un vis.

06
/06
/17

“Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din acest an, va putea fi văzut în avanpremieră la TIFF miercuri, 7 iunie, de la ora 20,30, la Cinema Florin Piersic, în prezența actriței Alexandra Borbély. Filmul va fi reluat și vineri, 9 iunie, de la ora 21,45, la Cinema Victoria. Ambele proiecții sunt deja sold out, fiind astfel primul film din festival la care nu mai sunt bilete disponibile publicului la nici una dintre proiecții.

05
/06
/17

Marcel Iureș a primit Premiul de excelență la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Comediei Românești - festCO, în cadrul galei desfășurate duminică, la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie. Trofeul și diploma i-au fost înmânate de George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie.

05
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Nominalizat la începutul anului pentru Ursul de Aur la Berlinale şi prezentat în premieră în România la TIFF-ul clujean, „The Party”, cel mai nou film scris şi regizat de cunoscuta cineastă britanică Sally Potter, este ca un espresso: scurt, savuros şi intens.

04
/06
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA TIFF: Spaţiu dedicat în cadrul TIFF realităţii virtuale (VR – Virtual Reality) şi cinema-ului interactiv, InfiniTIFF lansează o serie de întrebări despre natura şi limitele limbajului cinematografic şi schimbările estetice pe care le presupun aceste forme inovatoare şi experimentale.

03
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Cu siguranţă unul din cele mai îndrăzneţe şi solicitante filme de la TIFF 2017, „Austerlitz”, al regizorului ucrainean Serghei Lozniţa, ridică o întrebare fundamentală: ce mai înseamnă memoria colectivă, în acest caz a Holocaustului, în epoca turismului în masă şi a selfie-urilor la fostele lagăre naziste?

02
/06
/17

Duminică, 4 iunie Centrul Cultural “Bucovina” din Suceava, în parteneriat cu Primăria comunei CIPRIAN PORUMBESCU va acorda titlul și însemnele de Cetățean de Onoare Domnului Vlad Rădescu. Cerermonia va avea loc - în chiar satul natal al marelui compozitor - la exact 45 de ani de la începutul filmărilor neuitatei pelicule “Ciprian Porumbescu”, în care Vlad Rădescu a debutat ca protagonist.

02
/06
/17

În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film NexT îşi propune să descopere și să sprijine evoluţia tinerilor cineaști aflați la început de drum, voci importante pentru generația lor și pentru cinematograful de mâine, exponenți ai unei comunități create în cei deja unsprezece ani de festival.

02
/06
/17

"Limitările financiare pot fi luate ca un imbold creativ, dar numai dacă integrezi constrângerile bugetare de la început în procesul creativ", afirmă Antoine Le Bos, consultant de scenariu în cadrul "Less is More", o platformă europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, care va desfăşura la TIFF un workshop.

01
/06
/17

"Poziţia copilului" este acum disponibil pe platforma Cinepub. Prilej pentru o scurtă rememorare a rolurilor esenţiale de cinema ale unei mari actriţe, Luminiţa Gheorghiu: de la "Moromeţii" şi până la acest film al lui Călin Peter Netzer, laureat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013.

01
/06
/17

PREVIEW Începe a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca (2-11 iunie). Pentru că la un eveniment cinematografic atât de mare este esenţial să ştii ce filme vrei să vezi sau merită văzute, Ziarul Metropolis vă propune un ghid.