Cele mai iubite mașini retro românești, în expoziția „Mașini de altădată”
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-iubite-masini-retro-romanesti-in-expozitia-masini-de-altadata/

Inconfundabilele automobile româneşti care au scris istorie, Dacia, Oltcit şi ARO, pot fi admirate, în perioada 6-22 noiembrie, la Mega Mall, în cadrul expoziţiei „Maşini de Altădată”.

Un articol de Petre Ivan|3 noiembrie 2020

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere, la nivelul 0 și 1 al mall-ului, 10 modele de mașini retro românești și chiar și un exemplar al celebrei motociclete Carpați, din colecțiile unor pasionați de mașini vintage. Mai mult, va fi organizată și o serie de tururi ghidate de către bloggerul și jurnalistul auto Alin-Alexandru Ionescu (Mașinistul) în cadrul cărora participanții pot afla mai multe despre istoria autoturismelor expuse. Tururile vor fi desfășurate în weekendurile 7-8 și 14-15 noiembrie, în intervalul 14.00-20.00. Persoanele interesate pot participa în limita locurilor disponibile.

Cei care vor vizita Mega Mall vor putea vedea șase modele autentice Dacia, trei mașini ARO, un Oltcit și o motocicletă Carpați. Din colecție face parte și o Dacia 2000 fabricată în 1982, care a fost utilizată chiar de Nicolae și Elena Ceaușescu pentru vizitele de lucru. Mașina poate fi remarcată în numeroase filmări ale perioadei respective. De asemenea, din expoziție mai fac parte și modelul Dacia 1310 Miliția produsă în 1982, sau Dacia 1300 Taxi, din același an, parte a unui lot limitat de 500 de astfel de automobile. Vizitatorii vor avea la dispoziție și modele de Dacia care au stârnit legende urbane în anii 1970, cum ar fi Dacia 1300 break, produsă într-un stoc limitat, și comercializată doar în schimbul valutei. Legenda spune că românii care își doreau o Dacia 1300 Break, dar nu aveau valută, apelau la intermediari pentru a intra în posesia ei.

Publicul va descoperi și un Oltcit Special, produs în 1986, un automobil de dimensiuni mai mici, destinat tinerilor. Trei modele de ARO, printre care și o autospecială de Miliție, poreclită „Regina Nopții”, se numără printre exponate.

Ultima, dar nu cea din urmă, la Mega Mall va fi expusă și faimoasa motocicletă Carpați. Între 1959 și 1965 au fost produse aproximativ 5000 de motorete Carpați la Uzina „6 Martie” Tohani de la Zărnești. Pentru popularizarea acestora, s-au organizat competiții monomarcă și chiar și curse pe circuit.

Publicul poate vizita expoziția din 6 noiembrie, la nivelul 0 și 1 al Mega Mall, iar accesul este gratuit.

Expoziția „Mașini de altădată” face parte din seria de evenimente inițiată de Mega Mall pentru a aduce mai aproape de publicul larg povești și obiecte de muzeu românești, într-un mod cât mai accesibil. Printre expozițiile educative găzduite de Mega Mall în 2020 se numără „Muzeul Jucăriilor”, „Can Art&Design Festival”, „Școala de altădată” și muzeul pop-up „Made in RO: publicitate și branduri românești”.

28
/08
/23

Dacă vă întrebați cum să vă distrați în ultimele zile de vacanță, am o veste bună pentru voi: BIAF Kids este locul pe care nu trebuie să-l ratați! BIAF Kids este un eveniment special unde puteti să descoperiți magia cărților, a filmelor și a teatrului, într-un cadru plin de culoare și veselie.

23
/08
/23

Anul acesta, Timișoara s-a transformat într-un tărâm plin de magie, un ținut în care cultura își expune farmecele în cele mai radiante forme ale sale. Un loc în care vibrațiile interioare aproape că sunt palpabile, iar întru-poveste este o formă de a fi. În acest context, Galatic Tick Festival, își așază pe umeri, ca un zâmbet croit în lumină, mantia fluorescentă a premierelor culturale și propune publicului o călătorie în care sufletul și mintea devin aripile cu care ființa își desfată zborul.

22
/08
/23

21.000 de festivalieri și-au dat întâlnire la Sibiu pentru a participa la un maraton de concerte memorabile susținute, pe cele 3 scene concept, de 16 trupe din România și din străinătate, și la evenimentele alternative oferite de ediția din acest an a festivalului ARTmania în parteneriat cu muzee și instituții culturale de prestigiu.

21
/08
/23

Dezbaterea „Dimitrie Cantemir – un prinț român în Europa Luminilor”, susținută în limba engleză, de Ștefan Lemny, fost responsabil al colecțiilor de istorie la Biblioteca Națională a Frantei, și de Anna Svenbro, șefa Bibliotecii Nordice din cadrul Bibliotecii Sainte-Geneviève din Paris, se va desfășura luni, 21 august 2023, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român din Stockholm.

21
/08
/23

În prima parte a anului s-a derulat un proiect foarte sensibil, al cărui scop a fost creșterea stării de bine, atât fizică, cât și emoțională, și a ancorării în corp și în comunitate – ParkinsOn Dance, un prim demers ce și-a propus să vină în sprijinul pacienților diagnosticați cu boala Parkinson din România.

18
/08
/23

Actorul american Armand Assante, cunoscut și aclamat la nivel mondial pentru rolurile sale din filme precum Gotti, The Odyssey sau American Gangster, vine la Buzău, ca invitat de onoare al Buzău International Arts Festival. Publicul BIAF va avea parte de o întâlnire memorabilă cu actorul ce a cucerit inimile a milioane de cinefili: pe data de 10 septembrie, ora 21.00, în spațiul dedicat din Piața Dacia, actorul va fi prezent pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?