Celebrând tangoul, la Classix Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/celebrand-tangoul-la-classix-festival/

A treia zi a Festivalului Classix a adus o celebrare a tangoului şi a celui care a îmbogăţit irevocabil repertoriul genului: Astor Piazzolla.

Un articol de Liliana Matei|17 martie 2021

Într-o ediție desfășurată sub egida timpului și a ritmului, trăsăturile sud-americane aduc un plus de culoare și intensitate; iar când trăirile și pasiunea tango-ului se întrepătrund cu elemente de jazz și aristocrație pragheză, rezultatul este un duo efervescent și original.

Cu susținerea Centrului Ceh București, artiștii invitați în cadrul concertului au fost Kristina Vocetková – violoncel și Milan Řehák – accordeon. Concertul „Tango Vs. Jazz” a fost difuzat live pe paginile organizatorilor și a avut 5700 de vizualizări ale transmisiei în timpul concertului de pe întregul mapamond, iar în foaierul Palatului Culturii au participat fizic în public 30% din capacitatea locurilor, în conformitate cu prevederile scenariului galben în care operează Iașul.

Au fost interpretate șase compoziții ale argentinianului Astor Piazzolla, al cărui aniversare de 100 de ani de la naștere este marcată în 2021. Libertango, Milonga del Angel, Oblivion, Le Grand Tango, Ave Maria, Escualo, alături de Graciela Y Buenos Aires și Milontan a lui José Bragato au alcătuit programul pasional al serii de 16 martie la Iași, program aflat la granița muzicii clasice cu jazz-ul și inspirat de tango.

Kristina Vocetková este în prezent studentă postuniversitară la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, Ungaria, la clasa prof. Onczay Csaba. Este câștigătoare a numeroase concursuri, precum Concursul Internațional Anton Rubinstein (Germania), Concursul Fundației Bohuslav Martinů (Republica Cehă), Concursul Internațional de Violoncel Liezen (Austria) sau Concursul Rudolf Matz (Croația).

Milan Řehák (n. 1994) este în prezent unul dintre cei mai notabili acordeoniști cehi, absolvent al conservatorului din Praga și al Colegiului Regal de Muzică din Stockholm. Este laureat al multor concursuri internaționale de acordeon (Croația, Italia, Germania, Cehia, Rusia). Repertoriul său solo include compoziții originale de acordeon, lucrări baroce, transcrieri de virtuozitate și aranjamente populare. A lansat oficial 6 CD-uri. În afară de acordeon și interpretare, Milan este pasionat de producția media, pictură și natură.

© Classix Festival

Sesiunea „Classix in Focus :: Nordic Cultural Entrepreneurship” desfășurată online a fost moderată de Dragoș Cantea, iar invitatele panel-ului au fost Anna Ranczakowska, lider al rețelei scandinave Act-in-Art în Talinn și Eline Melgalvis, consilier cultural al Fundației Dextra a DNB Sparebankstiftelsen în Oslo. Această dezbatere a fost realizată cu sprijinul Ambasadei Regatului Norvegiei în România, Camera de Comerț Norvegiano-Română și Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.

Programul festivalului continuă astăzi cu două evenimente: sesiunea online „Classix In Focus: Steinway and Sons: Business, Tradition, Innovation”, de la orele 13:00 și cu concertul „Ecouri Intime” desfășurat în Aula Bibliotecii Tehnice „Gh. Asachi” din Bulevardul Copou, începând cu orele 19:00. Accesul la concert se face prin Sala Pașilor Pierduți. Evenimentele vor fi difuzate live pe paginile de Facebook ale organizatorilor.

***

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry

Presenting partner: Kaufland România

Sponsor: Basware

Parteneri diplomatici: Ambasada Regatului Norvegiei în România, Camera de Comerț Norvegiană – Română, Ambasada României în Norvegia, DAC Music Performance

Locații partenere: Episcopia Romano-Catolică Iași, Biblioteca Central Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Palatul Culturii, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași

Parteneri culturali: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Institutul Francez, Centrul Cultural German, Academia Norvegiană de Muzică, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Fundația Dextra, Steinway & Sons, Act-in-Art

Parteneri de ospitalitate: Aqua Carpatica, Bellaria, Gramma, Time Out

Parteneri de mobilitate: Volvo – Premium Nordic Cars, Travis Tourism

Parteneri de promovare: Wink, Printco, Ambra Sign

Parteneri de vestimentație: Garage Rent A Dress, Seroussi Iași

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Clasic, Radio Iași, Viva FM, Radio HIT, AGERPRES, Cațavencii, Wall Street, Spotmedia, Ziarul de Iași, Romania Journal, Zile și Nopți, Iqads, Life.ro, Ziarul Metropolis, Suplimentul de Cultură, Kudika, Garbo, PRwave, Bookblog, Fashion Premium Magazine, Un site de muzică

Parteneri din comunitate: Rotary Iași, Rotaract Curtea Domnească

Detalii pe: WebsiteFacebookInstagram

 

 

 

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.

20
/04
/23

Miercuri, 26 aprilie 2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Wolfgang Amadeus Mozart, care în doar 35 de ani de viață a „respirat" muzică, lăsând în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începând de la vârsta de 5 ani!

19
/04
/23

Evenimentul sub umbrela „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural / Musical Bridges Through Cultural Entrepreneurship”, proiect derulat de ARTmania Festival alături de Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival și la inițiativa ARTmania Events a avut loc în perioada 6-9 aprilie în Oslo, Norvegia.

19
/04
/23

Proiectul AdMusicam Concert Series, o componentă a programului de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani, revine, după o perioadă de absență cauzată de restricțiile din timpul pandemiei, cu un nou concert, care va avea loc marți, 25 aprilie 2023, ora 19.00, la Muzeul Municipiului București - Palatul Suţu.

10
/04
/23

Marți, 11 aprilie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” aniversează 60 de ani de la prima sa repetiție. Celebrul ansamblu a fost fondat în anul 1963, la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, de către profesorul, dirijorul și muzicianul Marin Constantin.

05
/04
/23

În weekendul 21-23 aprilie, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” participă în premieră la a șaptea ediție a Festivalului Spotlight, eveniment de artă vizuală în aer liber, organizat în București.