Cercul literar: de la Sibiu la MNLR
https://www.ziarulmetropolis.ro/cercul-literar-de-la-sibiu-la-mnlr/

Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Fundaţia Culturală Secolul 21 prezintă video-expoziţia „Cercul literar: de la Sibiu la MNLR”, un proiect care completează seria dezbaterilor organizate de cele două instituţii, în perioada 29 iunie – 1 iulie 2020, parte a unui proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Un articol de Liliana Matei|17 august 2020

Video-expoziția valorifică documente din arhiva MNLR și din fondul Fundației Culturale Secolul 21. Pe lângă trecerea în revistă a reprezentanților grupării cerchiste, materialul prezintă și patru medalioane dedicate centenarelor cerchiste, respectiv, prozatorului I. D. Sîrbu – marea revelație a anilor ’90, lui Radu Stanca, liderul teoretic al grupării, eseist, dramaturg și teoretician al teatrului, lui I. Negoițescu, un critic literar extrem de original și inovator, și lui Ștefan Aug. Doinaș, poet, eseist, teoretician și critic de poezie.

Importanța Cercului Literar de la Sibiu (CLS), creat în perioada ultimului război mondial (1943), rămâne și astăzi centrală pentru cultura română. Benefica sinteză pe care au propus-o și au realizat-o cerchiștii, între junimismul maiorescian şi direcția creatoare inspirată de Sburătorul lovinescian, se dovedește fără precedent în istoria literaturii române. Ea a dat o grupare literară importantă și a contribuit la formarea unor scriitori de anvergură.

Video-expoziția poate fi accesată pe site-ul MNLR – https://mnlr.ro/video-expozitia-cercul-literar-de-la-sibiu-la-mnlr/, dar și pe platforma recent lansată de către MNLR – https://culturaindirect.ro/video-expozitia-cercul-literar-de-la-sibiu-la-mnlr/

Coordonator proiect: Alina Ledeanu

Coordonator expoziție: Ioan Cristescu, director general MNLR

Grafică, editare imagini și montaj: Petru Șoșa

Muzică: Wolf von Aichelburg, Sonata pentru vioară și pian. Interpreți: Marius Ungureanu (violă), Verona Maier (pian)

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.