Charlie Chaplin, autorul total, la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/charlie-chaplin-autorul-total-la-muzeul-national-al-literaturii-romane-din-iasi/

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează miercuri, 2 martie, cu începere de la ora 17:00, şedinţa a XX-a din seria nouă a Prelecţiunilor Junimii. Evenimentul se va desfăşura în Galeriile Pod-Pogor iar prelector va fi Mihai Fulger, redactorul-şef al Cinematecii Române, jurnalist, critic şi selecţioner de film, care va susţine o conferinţă cu tema „Autorul total – Charlie Chaplin”.

Un articol de Petre Ivan|1 martie 2016

Programul serii cuprinde și lansarea volumului „Un comic vede lumea: „Note de călătorie 1931-1932”, scris de faimosul artist Charlie Chaplin.

Apărut la sfârșitul anului 2015 la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, volumul conţine impresiile lui Chaplin din călătoria efectuată între februarie 1931 şi iunie 1932 în Europa şi Asia după lansarea filmului „Luminile oraşului”.

În timpul călătoriei, Chaplin a întâlnit personalităţi ca Winston Churchill, Mahatma Gandhi, Albert Einstein, H.G. Wells şi alţii, care au devenit sursă de inspiraţie pentru următoarele sale creaţii cinematografice.

Discuțiile pe marginea operei scrise ale lui Charlie Chaplin vor fi urmate de proiecția filmului „Luminile orașului/City Lights”, apărut în anul 1931, și de o dezbatere cu membrii Clubului Logos de la Colegiul „Mihai Eminescu”.

Sedința a XX-a din seria nouă a Prelecțiunilor Junimii este organizată în parteneriat cu Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Clubul Logos – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate”.

Foto: Charlie Chaplin – www.muzeulliteraturiiiasi.ro

08
/10
/20

Romanele „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood și „Oameni anxioși” de Fredrik Backman, din colecția „musai” a Editurii Art, și autobiografia lui Elton John, recent apărută în limba română la Editura Publica, sunt trei dintre recomandările de lectură pe care vi le propunem în această lună.

22
/09
/20

Editura Arthur face primul pas în asumarea unei noi identități vizuale care debutează cu anunțarea noului logo și, plecând de la acesta, va continua cu transformarea tuturor colecțiilor și proiectelor Arthur.

06
/09
/20

Pe rafturile lor găsim mai mereu câte o tentație. Fizice sau online, librăriile ne tentează cu ceva tot timpul. Deși 2020 nu este un an ca oricare altul, criza sanitară provocând schimbări în viața noastră cotidiană, editurile din România tot au reușit să le ofere cititorilor cărți care merită toată atenția.

04
/09
/20

„Bărbatul cu haină roșie” de Julian Barnes, „Vânătăi ascunse: Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide” de Rachel Louise Snyder și „Biblioteca de la miezul nopții” de Matt Haig, propuse de Editura Nemira, se numără printre cele mai așteptate apariții literare în această toamnă.

01
/09
/20

Pe lista de lecturi a lunii septembrie, am inclus „O librărie în Berlin” de Françoise Frenkel, „Îți voi da toate acestea” de Dolores Redondo, „Către frumusețe” de David Foenkinos, „Arsă cu acid” de Naziran și Célia Mercier și „Atlasul fericirii” de Helen Russell. Iată de ce!