Cinci filme provocatoare, la HipTrip Travel Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-filme-provocatoare-la-hiptrip-travel-film-festival/

Aflat la a doua ediţie, HipTrip Travel Film Festival îşi continuă misiunea de a inspira şi încuraja spectatorii să se transforme din turişti, în călători şi chiar în exploratori, fie că vorbim de oraşele îndepărtate ale lumii sau de o incursiune pe un tărâm mai puţin prietenos precum zonele polare sau deşertul.

Un articol de Liliana Matei|16 septembrie 2015

Secțiunea „Exploratorii” reunește filme cu și despre oamenii care lasă în urmă marile capitale ale lumii și se aventurează pe căi mai puțin umblate – fie pentru că doresc să se regăsească, fie pentru că pur și simplu vor să descopere localnicii și obiceiurile acestora.
Anul acesta, între 8 și 11 octombrie, secțiunea „Exploratorii” din cadrul HipTrip Travel Film Festival aduce la București cinci filme provocatoare.

„Tracks/Calea Deșertului” este un film australian bazat pe romanul autobiografic al lui Robyn Davidson, care, în 1977 a început o călătorie de 2.700 de kilometri, de una singură şi pe jos, prin pustiul australian.

La prima ediţie a HipTrip Travel Film Festival, Leon McCarron a fost gazda proiecţiei „Into the Empty Quarter” şi ne-a povestit în detaliu ce presupune o astfel de călătorie. Următoarea lui expediţie a vizat râul Karun, cel mai mare râu din Iran, pe care l-a străbătut alături de Tom Allen. Rezultatul călătoriei este documentarul „Karun”, ce va fi prezentat de către Tom Allen, realizator şi protagonist.

„Between Snow and Stars” vine din Marea Britanie și este un documentar ce redă vieţile musherilor şi alpiniştilor din Finlanda şi Everest, în încercarea de a ne inspira să explorăm locuri neconvenţionale. Proiecţia este urmată de sesiune Q&A cu realizatorii documentarului: Tom Vaillant şi Charles H. Joslain, care ne vor povesti unele dintre cele mai nebuneşti aventuri – de la alunecarea printre blocurile de gheaţă, până la momentele când i-a surprins avalanşa – dar şi motivele pentru care iubesc foarte mult ceea ce fac.

La capitolul ficțiune, vom urmări “Wild”, povestea unei călătorii foarte lungi, pe o distanţă de 1.500 kilometri, între Statele Unite și graniţa cu Mexicul. Adaptare a memoriilor semnate de Cheryl Strayed, filmul o aduce în prim plan pe Reese Witherspoon şi a ei încercare de a-şi pune viaţa în ordine pe parcursul acestei călătorii.
România va fi reprezentată de documentarul “Exploratorul”, ce urmăreşte firul vieţii lui Emil Racoviţă, pionier al cercetării vieţii din Antarctica, din adâncurile Mediteranei şi din peşteri, întemeietor al biospeologiei şi al primului Institut de speologie din lume, de la Cluj. Proiecţia va fi urmată de sesiune Q&A cu realizatorii documentarului.

Invitați străini la București

La finalul proiecțiilor „Karun” și „Between Snow and Stars” publicul spectator va putea interacționa cu protagoniștii acestora.

Tom Allen, unul dintre exploratorii din pelicula „Karun”, a fost activ în lumea aventurii de la vârsta de 23 de ani, când a pornit într-o călătorie prin lume pe bicicletă, o călătorie ce a durat aproape patru ani. Filmul său premiat despre această călătorie, Janapar, a fost lansat în anul 2012 și a fost proiectat la prima ediţie a HipTrip Travel Film Festival. Regizor și scenarist de filme de aventură, el a lucrat de atunci în Scandinavia Arctică, în Statele Unite ale Americii, în Mongolia Exterioară, în Iran și cel mai recent în Patagonia. El iubește toate lucrurile noi și aventuroase și este autorul blogului

Tom Vaillant este un tânăr francez de 23 ani care spune despre el că este „dependent de futurism” și este tot timpul curios să descopere acele locuri de lume în care nu mulți reușesc să pună piciorul. Când vine vorba de călătorii, are o imaginație ieșită din comun în alegerea destinației și este clar un excentric – destinațiile alese pentru „Between Snow and Stars” sunt o dovadă vie a acestui lucru! Lui Tom Vaillant i se va alătura și Charles H. Joslain, cel de-al doilea regizor al peliculei menționate.
Cei trei vor participa și la o întâlnire în afara cinematografului cu publicul spectator și cu potențiali aventurieri, în cadrul workshop-ului „Aventura Vivolis: Explorează!”.

INFO

Cea de-a doua ediție a HipTrip Travel Film Festival va avea loc anul acesta în perioada 8-11 octombrie la Cinema Union și Cinema Eforie şi va aduce anul acesta la București 25 de filme din 10 țări precum India, Marea Britanie, SUA, Australia, Spania, Germania, Siberia, Canada, Iran și România.

02
/06
/21

PREVIEW S-au redeschis cinematografele, s-au reluat premierele de filme româneşti şi străine şi reîncep festivalurile. Luna iunie e bogată în evenimente cinematografice, aproape ca în vremurile bune, de dinainte de pandemie, aşa că Ziarul Metropolis face câteva recomandări, pentru a vă ghida mai uşor.

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).