Cinci premiere ale toamnei, de neratat în teatrele din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-premiere-ale-toamnei-de-neratat-in-teatrele-din-bucuresti/

Printre nenumăratele festivaluri care se îngrămădesc în fiecare toamnă, din ce în ce mai multe, atât în Bucureşti cât şi în ţară, uneori aproape că e greu să zăreşti premierele care deschid stagiunile. Am ales cinci spectacole care tocmai au avut premiera în teatrele din Bucureşti, pe care să nu le rataţi în perioada următoare.

Un articol de Monica Andronescu|30 septembrie 2018

„Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman, după un roman de Ken Kesey, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, la Teatrul Metropolis. O poveste despre libertate și despre limitele dintre nebunie și normalitate, într-o lume din ce în ce mai robotizată… O superbă creație artistică, la nivel de capodoperă, cum puține au existat în teatrul românesc în ultimii ani. Într-un spital de psihiatrie, ajunge într-o zi Randle McMurphy… Aterizat pe această planetă unde, e evident, alege să vină mimând nebunia ca să scape de pușcărie sau de munca în folosul comunității, McMurphy (interpretat de Andrei Huțuleac), cel bolnav de libertate, se trezește dintr-odată într-un univers dominat de frică. Tânăr, frumos și rebel, plin de viață și de pofta de a trăi, se va simți pentru prima dată responsabil în acest nou spațiu – responsabil, într-un mod straniu, ca și cum ar simți brusc că de pofta lui de viață i-ar putea contamina și pe ceilalți și i-ar putea „îmbolnăvi” cu puțină sănătate. Intră în scenă aducând cu el viața, tumultul, „nebunia” și are în ochi o lumină extraordinară în ochi, cu care simți c-ar putea pârjoli lumea… și lumea se întoarce pe dos. (Foto Adriana Grand)

@Teatrul Nottara

„Molière/ eréiloM” după Jean-Baptiste Molière și Mihail Bulgakov, în regia lui Roman Feodori, la Teatrul Nottara. Câștigător al prestigiosului premiu „Masca de Aur”, regizorul Roman Feodori montează în premieră în România. Spectacolul își propune să ofere o imagine proaspătă, actuală, a lui Molière, cu Șerban Gomoi în rolul principal. Dramaturg, poet și actor pasionat, Molière poate fi înțeles cel mai bine prin piesele sale, ele reprezintă cea mai autentică biografie – însăși moartea sa este una artistică, Molière murind pe scenă, în timp ce juca în piesa scrisă de el, „Bolnavul închipuit”. Montarea propusă de regizorul rus își propune să creeze un portret inedit, original, al lui Molière, trecând prin patru piese esențiale ale sale – „Vicleniile lui Scapin”, „Bolnavul închipuit”, „Tartuffe”, „Don Juan” – și „Viața Domnului de Molière” de Mihail Bulgakov, precum și piesa lui, „Cabala bigoților”. „În ultima vreme, mi se pare că o piesă te limitează foarte tare, căci un dramaturg e întotdeauna mult mai mult decât una dintre piesele lui”, declara Roman Feodori, „așa că mi-am dorit ca, împreună cu actorii Teatrului Nottara, să pornim în această aventură, și să încercăm să-l descoperim pe Molière nu numai printr-o piesă, ci să-l privim într-un context mai larg și mai înalt.”

@Adriana Grand

„Colivia cu nebune” de Jean Poiret, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, la Teatrul Metropolis. Având la bază povestea filmului celebru cu același titlu, care făcea furori la sfârșitul anilor ’70, „Colivia cu nebune”, aducându-le din nou în prim-plan pe vedetele trupei lui Victor Ioan Frunză, propune o interpretare nouă și plin de umor a cunoscutei povești. Iar în contextul dezbaterilor aprinse pe toate planurile despre Referendumul pentru familie din această toamnă, spectacolul lui Victor Ioan Frunză oferă un superb comentariu artistic, căci, nu-i așa, arta a fost, este și rămâne cea mai inteligentă formă de a-i pune oglinda în față unei societăți. Răspunsul? Îl găsește fiecare…

@Teatrul Dramaturgilor Romani

„Despre tandrețe” de Matei Vișniec, în regia lui Felix Alexa, la Teatrul Dramaturgilor Români. În teatrul nostru care se străduiește să fie din ce în ce mai militant și mai corect politic, atunci când apare un spectacol care se ocupă de „demodata” problemă a iubirii, a tandreței, așa cum e cazul spectacolului pus în scenă de Felix Alexa la Teatrul Dramaturgilor Români, te bucuri ca de un mic triumf al normalității, într-o lume din ce în ce mai agresivă, din ce în ce mai anormală, cu cât clamează mai mult normalitatea și toleranța… Așadar, un spectacol precum „Despre tandrețe” montat de Felix Alexa la acest teatru nou al Bucureștiului, de pe Calea Griviței, este un moment de respiro. Tocmai pentru că vorbește despre ceva la care prea rar ne îngăduim să ne întoarcem sau ne dăm voie să trăim: tandrețea… Totul în șase momente separate, care, alcătuiesc în final, ca un puzzle, un superb tablou cu oameni în mișcare, scene, decupate din marele timp, în care un bărbat și o femeie, se întâlnesc și petrec împreună o clipă de tandrețe. Și-i veți revedea pe Șerban Pavlu, Catrinel Dumitrescu, Ada Galeș…

„Romeo și Julieta” de W. Shakespeare, în regia lui Yuri Kordonski, la Teatrul Național din București. Dacă vă interesează o altă față a textului lui Shakespeare și a regizorului Yuri Kordonski, spectacolul de la TNB este o alegere potrivită. Pentru că veți descoperi o versiune total atipică, în care familiile Montague și Capulet sunt găști de cartier, în care Romeo și Julieta (Crina Semciuc și Ionuț Toader) sunt doi adolescenți care își fac selfie…, își pițigăiază vocea cu heliu din baloane și se sinucid în cadă, iar părintele Lorenzo (Răzvan Vasilescu) nu prea e părinte și pregătește poțiuni la cuptorul cu microunde… într-un cuvânt, în care nimic nu e așa cum v-ați aștepta să fie. Depinde de voi să decideți apoi dacă asta e de bine sau de rău…

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

17
/11
/23

Teatrul Excelsior anunță premiera spectacolului-manifest (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, traducerea Mircea Sorin Rusu, în regia lui Radu Nica, unul dintre numele de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.