Cine va lua Nobelul pentru literatură după Bob Dylan?
https://www.ziarulmetropolis.ro/cine-va-lua-nobelul-pentru-literatura-dupa-bob-dylan/

Cine va lua Nobelul pentru literatură după Bob Dylan? Aceasta este marea întrebare care generează polemici serioase în saloanele literare, în contextul în care membrii Academiei suedeze ar putea să facă o alegere mai puţin controversată, lăsându-se tentaţi în acest an de propriul lor spirit academic, notează AFP.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2017

În cenaclurile critice, dar și în preajma cafenelelor literare, se vorbește despre un laureat desemnat prin consens în 2017 (al cărui nume va fi făcut public joi), pentru a-i urma pe lista câștigătorilor Nobelului pentru literatură lui Bob Dylan, trubadurul din Minnesota al cărui premiu din 2016 a făcut să curgă valuri de cerneală în lumea întreagă și i-a supărat foarte tare pe apărătorii conservatori ai „templului Nobel”.

Academia este în realitate o societate foarte discretă și nu trebuie să ne așteptăm la o senzație în acest an – Clemens Poellinger, critic literar la cotidianul suedez Svenska Dagbladet.

După Gao Xingjian în 2000 și Mo Yan în 2012, un scriitor de limbă chineză, Yan Lianke — laureatul premiului Franz Kafka în 2014 — pare să fie marele favorit din acest an.

Revin frecvent în discuțiile pasionaților de literatură italianul Claudio Magris, kenyanul Ngugi wa Thiang’o, canadianca Margaret Atwood, franco-libanezul de origine siriană Adonis: lista favoriților este pe cât de lungă pe atât de incertă.

Ceea ce s-a întâmplat anul trecut a fost cu adevărat special. Cred că în acest an vom avea un romancier sau un eseist, originar din Europa. Exact contrariul lui Bob Dylan. De asemenea, Portughezul Antonio Lobo Antunes și albanezul Ismail Kadare au șanse serioase. Membrii Academiei Suedeze ar putea la fel de bine să o desemneze câștigătoare pe Margaret Atwood, al cărei roman „The Handmaid’s Tale” a fost adaptat într-un serial TV de mare succes, sau pe Ngugi wa Thiong’o, un preferat al site-urilor de pariuri online, dar este perfect posibilă și ipoteza ca un scriitor deloc cunoscut să câștige Nobelul în 2017-  Bjorn Wiman, șeful paginilor de cultură la Dagens Nyheter.

Foto: Nobelul pentru literatură – facebook

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.