Cine va lua Nobelul pentru literatură după Bob Dylan?
https://www.ziarulmetropolis.ro/cine-va-lua-nobelul-pentru-literatura-dupa-bob-dylan/

Cine va lua Nobelul pentru literatură după Bob Dylan? Aceasta este marea întrebare care generează polemici serioase în saloanele literare, în contextul în care membrii Academiei suedeze ar putea să facă o alegere mai puţin controversată, lăsându-se tentaţi în acest an de propriul lor spirit academic, notează AFP.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2017

În cenaclurile critice, dar și în preajma cafenelelor literare, se vorbește despre un laureat desemnat prin consens în 2017 (al cărui nume va fi făcut public joi), pentru a-i urma pe lista câștigătorilor Nobelului pentru literatură lui Bob Dylan, trubadurul din Minnesota al cărui premiu din 2016 a făcut să curgă valuri de cerneală în lumea întreagă și i-a supărat foarte tare pe apărătorii conservatori ai „templului Nobel”.

Academia este în realitate o societate foarte discretă și nu trebuie să ne așteptăm la o senzație în acest an – Clemens Poellinger, critic literar la cotidianul suedez Svenska Dagbladet.

După Gao Xingjian în 2000 și Mo Yan în 2012, un scriitor de limbă chineză, Yan Lianke — laureatul premiului Franz Kafka în 2014 — pare să fie marele favorit din acest an.

Revin frecvent în discuțiile pasionaților de literatură italianul Claudio Magris, kenyanul Ngugi wa Thiang’o, canadianca Margaret Atwood, franco-libanezul de origine siriană Adonis: lista favoriților este pe cât de lungă pe atât de incertă.

Ceea ce s-a întâmplat anul trecut a fost cu adevărat special. Cred că în acest an vom avea un romancier sau un eseist, originar din Europa. Exact contrariul lui Bob Dylan. De asemenea, Portughezul Antonio Lobo Antunes și albanezul Ismail Kadare au șanse serioase. Membrii Academiei Suedeze ar putea la fel de bine să o desemneze câștigătoare pe Margaret Atwood, al cărei roman „The Handmaid’s Tale” a fost adaptat într-un serial TV de mare succes, sau pe Ngugi wa Thiong’o, un preferat al site-urilor de pariuri online, dar este perfect posibilă și ipoteza ca un scriitor deloc cunoscut să câștige Nobelul în 2017-  Bjorn Wiman, șeful paginilor de cultură la Dagens Nyheter.

Foto: Nobelul pentru literatură – facebook

22
/12
/19

Dragostea este în fel și chip. Sentimentul suprem, care se colorează în infinite nuanțe, care înflăcărează imaginația creatorilor dintotdeauna, a dat naștere unora dintre cele mai reușite romane, care își păstrează peste ani puterea de seducție asupra cititorilor.

16
/12
/19

Miercuri, 18 decembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc lansarea romanului „Doamna Pylinska și secretul lui Chopin” de Eric-Emmanuel Schmitt, bestseller Gaudeamus 2019, recent apărut în seria de autor dedicată scriitorului francez, la Humanitas Fiction, în traducerea lui Doru Mareș.

15
/12
/19

Cartea „Milioanele arlechinului”, traducere din limba cehă și note de Sorin Paliga, a fost publicată la Editura Art în anul 2019.

14
/12
/19

Editura Humanitas vă învită luni, 16 decembrie, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea romanul „Deborah” de Cătălin Mihuleac, volum publicat în colecția „821.135.1 – Scriitori români contemporani”, coordonată de Andreea Răsuceanu.

05
/12
/19

Editura Corint vă invită la un eveniment cu totul special, dedicat pasionaților de istorie, dar și celor pentru care Regele Mihai I ocupă un loc aparte în inimă și bibliotecă. Joi, 5 decembrie, ora 18:00, la Exotique (Splaiul Unirii, nr. 96, București), are loc relansarea volumului „Ultimele convorbiri cu Regele Mihai I“ de Bogdan Șerban-Iancu.

04
/12
/19

Editura Humanitas Fiction vă invită joi, 5 decembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la o întâlnire cu Eshkol Nevo, liderul noii generații de scriitori israelieni, prilejuită de lansarea romanului „Simetria dorințelor“, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea excelentă a Ioanei Petridean. Vor participa, alături de autor, jurnaliștii Cătălin Striblea și Marius Constantinescu. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.