Cineastul Manoel de Oliveira isi sarbatoreste a 104-a aniversare prin munca
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineastul-manoel-de-oliveira-isi-sarbatoreste-a-104-a-aniversare-prin-munca/

Portughezul Manoel de Oliveira, decanul de vârstă al cineaştilor în activitate, împlineşte marţi vârsta de 104 ani şi îşi celebrează ziua de naştere continuând să lucreze, în ciuda unor probleme de sănătate recente şi a unor dificultăţi în a găsi finanţare pentru proiectele sale viitoare.   Potrivit AFP, cineastul portughez, a cărui naştere a fost […]

Un articol de Andrada Văsii|12 decembrie 2012

Portughezul Manoel de Oliveira, decanul de vârstă al cineaştilor în activitate, împlineşte marţi vârsta de 104 ani şi îşi celebrează ziua de naştere continuând să lucreze, în ciuda unor probleme de sănătate recente şi a unor dificultăţi în a găsi finanţare pentru proiectele sale viitoare.

 

Potrivit AFP, cineastul portughez, a cărui naştere a fost înregistrată la Oficiul Stării Civile pe 12 decembrie 1908, la Porto, în nordul Portugaliei, s-a născut în realitate pe 11 decembrie 1908, iar membrii familiei sale se vor reuni marţi pentru a-i sărbători ziua de naştere.

 Spitalizat timp de o săptămână în luna iulie, din cauza unor afecţiuni pulmonare, regizorul portughez „s-a făcut bine, dar medicul lui i-a spus să iasă cât mai puţin posibil din casă pe această vreme rece”, a declarat fiica sa, Adelaide Maria Trêpa.

„Continuă să lucreze la el acasă”, a adăugat ea, precizând că tatăl ei a terminat deja scenariul pentru următorul său film, „A Igreja do Diabo” („Biserica Diavolului”) , inspirat de cartea romancierului brazilian Machado de Assis, şi lucrează în prezent la scenariul unui nouscurtmetraj.

Nu a fost stabilit calendarul filmărilor pentru aceste două proiecte, a spus Adelaide Maria Trêpa.

Filmul „A Igreja do Diabo” se află „în faza de preproducţie, în aşteptarea finanţării”, a precizat producătorul Luis Urbano de la compania de producţie cinematografică O Som e a Furia.

„Institutul cinematografiei şi audiovizualului nu a organizat un concurs de finanţare în acest an, iar noi căutăm finanţare în altă parte, mai ales în Brazilia”, a declarat el, regretând „situaţia dramatică” prin care trece cinema-ul portughez, în timp ce Portugalia, aflată sub asistenţă financiară internaţională, a operat importante restricţii bugetare.

În ciuda acestor dificultăţi, Manoel de Oliveira „vrea foarte mult să filmeze şi să facă ceea ce a făcut toată viaţa”, a adăugat acelaşi producător de film.

Cel mai recent film regizat de Manoel de Oliveira, intitulat „Gebo et l’ombre” – o comedie cu accente dramatice, o adaptare a piesei de teatru omonime de portughezul Raul Brandao, avându-i în distribuţie pe Claudia Cardinale, Jeanne Moreau şi Michael Lonsdale -, a fost prezentat în 2011 la Festivalul de la Veneţia.

În primăvara acestui an, cineastul portughez a turnat un scurtmetraj la Guimaraes, un oraş din nordul Portugaliei, desemnat capitală culturală europeană în 2012.

De la primul său film, „Douro, Faina Fluvial”, regizat în 1931, Manoel de Oliveira a realizat aproape 50 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, o operă marcată de o perpetuă interogaţie despre sensul vieţii şi al morţii.

Din 1990, a realizat aproape în fiecare an câte un film. Printre actorii care au colaborat cu regizorul de-a lungul vremii se numără Leonor Silveira, Marcello şi Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, John Malkovich şi nepotul său, Ricardo Trepa.

Manoel de Oliveira a primit, în 1999, premiul special al juriului în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, pentru filmul „A Carta/ Scrisoarea”, iar cu doi ani înainte, „Viagem ao Princípio do Mundo” a câştigat premiul FIPRESCI, la acelaşi festival.

Regizorul portughez, care a primit Pame d’Or pentru întreaga carieră la festivalul de Film de la Cannes, în 2008, a suferit o operaţie pe cord, în urmă cu doi ani.

 

Sursa: Mediafax

13
/06
/15

 Bucharest Music Film Festival va sărbători anul acesta cea de-a X-a ediţie, aducând, în perioada 19 - 28 iunie, în Piaţa "George Enescu" din Bucureşti, concerte live susţinute de artişti precum Virgil Ianţu şi Bucharest Jazz Orchestra, Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Nico şi Pasărea Rock.

13
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Prezentat în cadrul secţiunii Un Certain Regard la Cannes şi, mai recent, la TIFF-ul clujean, "Un etaj mai jos", noul lungmetraj al lui Radu Muntean, este un pseudo-„film de gen”, ambalat în estetica realistă şi antispectaculară a Noului Cinema Românesc.

12
/06
/15

FEST-FDR se află la a douăzecea ediţie. De fapt, în această formulă este doar la a treia. Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FDR) este partea de tradiţie din proiect. Acesteia i s-a adăugat în 2012 partea dedicată artelor spectacolului (FEST). Aşa s-a ajuns la FEST-FDR. Sufletul întregului demers este Ada Lupu Hausvater, directoarea Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

11
/06
/15

Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (12 – 21 iunie 2015) își propune să continue tradiția unei oferte culturale la cel mai înalt nivel. Timp de zece zile, oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă cu artişti din toate colţurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, dar și expoziții, conferințe, lansări de carte sau filme.

11
/06
/15

Violoncelistul Adrian Naidin prezintă sâmbătă, 13 iunie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, în premieră, proiectul muzical “Pân la Rai”, un proiect de world music ce poate deveni revelația acestui an.

11
/06
/15

Pe 12 iunie, Timbuktu se lansează în cinematografele din țară. Regizorul filmului, Abderrahmane Sissako, a găsit într-o tabără de refugiați o mică vedetă de cinema.Cu peste 1 milion de spectatori în Franța, filmul a câștigat numeroase premii importante și a obținut o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin.